12 Eylül Cumartesi günü Kudüs'te binlerce İsrailli, yolsuzluk iddiaları ve hükümetin koronavirüs pandemisini ele alması nedeniyle Başbakan Benjamin Netanyahu'yu protesto etti.

Kalabalık, Netanyahu'nun evinin önünde toplandı, ıslık çaldı, işaretler ve bayraklar salladı ve istifasını istedi.

İsrail genelindeki şehirlerdeki ana kavşaklarda köprüler boyunca daha küçük protestolar düzenlendi.

İsrail medyası, Kudüs'te haftalık bir gösteriye yaklaşık 10.000 kişinin katıldığını tahmin ediyor. Organizatörler, protestoya 25 bin kadar insanın katıldığını söylediler.

Şu anda 12. haftalarında olan protestolar, yaz boyunca COVID-19 vakalarının artmasıyla arttı.

İsrail, dokuz milyonluk nüfusu ile yaklaşık 150.000 enfeksiyon ve 1.000'den fazla ölüm bildirdi.

Ülke pandeminin bir sonucu olarak durgunluk içinde ve işsizlik oranı yüzde 20'nin üzerinde seyrediyor.

İsrail Demokrasi Enstitüsü tarafından Ağustos ayında yayınlanan bir anket, İsraillilerin yüzde 61'inin koronavirüs krizini yönetmek için Netanyahu'ya güvenmediğini ortaya koydu.

Başbakanı eleştirenler, rüşvet, dolandırıcılık ve güven ihlali suçlamalarıyla yargılanan yolsuzluk davasıyla meşgul olduğunu söylüyor.

70 yaşındaki zanlı, zengin arkadaşlarından gelen hediyelerle ilgili davalarda ve olumlu haberler karşılığında medya kodamanları için düzenleyici yardımlar talep ettiği iddiasıyla Kasım ayında suçlandı. Davası Mayıs ayında başladı ve Ocak ayında devam edecek.

Netanyahu herhangi bir suçu reddediyor. Davasını, popüler bir sağcı lideri görevden almayı amaçlayan solcu bir siyasi cadı avı olarak nitelendirdi.

Protestocuları demokrasiyi ayaklar altına almakla suçlayarak kendisine yönelik gösterileri de kınadı.

Ağustos ayında Birleşik Arap Emirlikleri ile diplomatik bir atılım - ardından Cuma günü Bahreyn - İsrailliler tarafından büyük ölçüde memnuniyetle karşılandı, ancak koronavirüs krizinin yarattığı ekonomik korkuların gölgesinde kaldı.

Medyadaki tepkinin ardından Netanyahu, İsrail-BAE anlaşmasının imzalanması için, İsrail heyeti için kiralanan bir uçaktan ayrı olarak, ailesiyle birlikte bir yönetici jetiyle Pazar günü Washington DC'ye seyahat etme planlarını iptal etti.

Bazı medya yorumcuları, İsraillilerin Mart ayından bu yana ikinci tecrit altına girdikleri bir dönemde Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat planlarını abartılı olmakla eleştirdiler.

Başbakanın yardımcıları, ayrı seyahat etme planlarının bir sağlık önlemi olduğunu söyledi. Ancak Netanyahu'nun ofisi Cuma günü heyetin geri kalanıyla birlikte seyahat edeceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim