Deniz ekosistemi muhtemelen kendini iyileştirecek olsa da, temizlik çalışmalarına yardımcı olmak için kıyılara çıkan binlerce aktivist, muhtemelen ciddi solunum problemleri içerebilecek bir dizi sağlık sorunuyla karşı karşıya kalacak.

Ülke hafta sonu gemilerden birinden döküldüğü iddia edilen katranı toplamak için mücadele ederken İsrail sahillerinde ve kıyılarında temizlik çabaları devam ediyor.

Büyük Afet

Olay, son yıllarda İsrail'in en büyük ekolojik felaketi olarak lanse edildi ve 2010 yılında Meksika Körfezi'ndeki büyük sızıntıyı araştıran Ariel Üniversitesi Kimya Bilimleri bölümünden Prof.Mindy Levine, olayın nispeten büyük olduğunu söylüyor.

"Petrol sızıntısı, Meksika Körfezi'nde olduğu gibi, buradaki kıyı şeridi ve Akdeniz'in yaban hayatı üzerindeki etki açısından diğerleriyle karşılaştırırsak, çok büyük olmasa da, oldukça önemliydi".

Binlerce gönüllü, aktivist ve hatta IDF askeri temizlik çabalarını hızlandırmak, katran emisyonlarını ortadan kaldırmak, ölü hayvanları toplamak ve hala kurtarılabilecek olanlara yardım etmek için İsrail sahillerine gitti.

Yetkililer, temizleme operasyonunun haftalarca veya aylarca sürebileceği ve genellikle Mayıs sonunda başlayan yüzme sezonunun tüm  katran toplanana kadar ertelenebileceği konusunda uyardılar.

Levine, sorun, bu katranın toplanmasının ciddi bir zorluk haline gelebileceğini söylüyor.

"Katran yağını temizlemek zordur. Şimdiye kadar gönüllüler görebildiklerini seçiyorlardı. Ama zamanla bu katran küçülecek ve onu görmek zorlaşacak. Yani katran yokmuş gibi görünse bile, olmayacak varlığının sona ereceği anlamına gelir. "

Bunun pratik anlamı, ilkbahar ve yaz aylarında plajlara gidecek olan İsraillilerin potansiyel sağlık tehlikelerine maruz kalabileceği ve son birkaç gündür katran toplayanların düzenli kontrollerden geçmesi gerekeceği. özellikle bu gönüllülerin çoğunun, hazmat ve maskeler dahil olmak üzere temel koruyucu ekipmanlardan yoksun olduğu gerçeği göz önüne alındığında.

"Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını araştıran araştırmalar, o temizlik operasyonuna yardım eden kişilerin, pusmatlarla çalışıyor olsalar bile, çok daha yüksek solunum yolu hastalıkları oranına sahip olduklarını gösterdi. Bu nedenle, uzun vadeli yansımalar görmeyi bekliyorum. burada da, özellikle düzenli olarak temizlik yapmaya gelenler ve koruyucu teçhizat kullanmayanlar arasında. "

Uzman, ilginç bir şekilde, petrol emisyonlarıyla yoğun bir şekilde kirlenmiş olan Akdeniz'in, ekosistemine herhangi bir vahim yansımadan kaçınması muhtemel olduğunu söylüyor.

Uzman, bunun kısmen denizin kendi kendini iyileştirme yeteneğine sahip olmasından ve ayrıca İsrailli aktivistlerin kullanmaktan ziyade kağıt havlu ve süngerler içeren "sıkıcı ve zaman alan fiziksel temizlik sürecine" başvurmalarından kaynaklandığını söylüyor. Meksika Körfezi'nde olduğu gibi, bölgeyi daha da kirleten kimyasallar.

Belirsizlik Hüküm Sürüyor

Durumu yakından izleyen Levine, İsrail'in şimdiye kadar temizlik operasyonunda etkili olduğunu, ancak olayın pek çok detayı ve büyüklüğünün hala bilinmediğini ve bunun nihayetinde ülkenin katran toplama çabalarını engelleyebileceğini söylüyor.

Sorunun bir kısmı, Pazartesi günü İsrail'in olayla ilgili soruşturma için bir karar vermesiydi, yerel medya tarafından "düzensiz" olarak nitelendirilen bir hareket .

Bir gün sonra, bu sınırlama kısmen kaldırıldı, ancak felaketten sorumlu kişilerin isimleri, felaketin nedenleri ve büyüklüğü hala karanlıkta tutuluyor.

Olayın etrafındaki belirsizlik, sosyal medya ağlarında İsrailli yetkilileri normal bir kaza gibi görünen şey üzerine böylesine sıkı bir sansür uygulamaya iten şeyin ne olabileceği konusunda tartışmaya yol açtı.

Bazıları bunun bazı diplomatik düşüncelerle tetiklenmiş olabileceğini öne sürerken, diğerleri İsrail'in sızıntıyı bildiğini ancak petrolün kıyılarına ulaşmasını engellemek için parmağını bile kıpırdatmadığını söylüyordu.

Tıpkı ülkenin geri kalanı gibi, Levine de İsrail hükümetinin bu gag emrini yerleştirme hareketinin arkasında neyin durduğu sorusuna cevabı yok, ancak Yahudi devletinin ortaya çıkan tehdide daha hızlı yanıt verebileceğini söylüyor Deniz.

"İsrail yeni çıktıklarında ilk raporların üstünde daha fazla yer almalıydı. Katranın kıyılara ulaşmasını engelleyebilirdi. [Sonra nihayet ulaştığında], kıyılara çıkanların bu katranın uygun şekilde korunmuş olması ve halkın ülkenin plajlarından uzak durmasını sağlaması gerekiyordu. "

Editör: TE Bilisim