Gazze'deki yangın balonu saldırıları durmazsa İsrail 'güçlü' saldırı gerçekleştireceğini açıkladı.

Gantz, İsrail'in geçişin kapatılmasını daha sert önlemlerle takip edebileceğini söylüyor; Netanyahu İran'ı suçluyor, İsrail'in havadan saldırıların devam etmesi durumunda 'ağır bir bedel' talep edeceğini söylüyor.

İsrail liderleri, Gazze'nin Hamas yöneticilerinin, İsrail'in Filistin topraklarına kilit bir geçişi kapatmasının ardından yangın çıkaran balonlar uçmaya devam ettiği için, Salı günü kontrole kadar havadan gelen saldırılar durudurulmazsa, İsrail'in "güçlü" eylemde bulunacağı tehdidinde bulundu.

Gazze sınırındaki gerginlikler, son günlerde balonla taşınan yangın çıkarıcı cihazların İsrail'in güneyindeki bir dizi yangını ateşlemesiyle yoğunlaştı. Şeridi yöneten Hamas grubu da roket atışlarını yenilemekle tehdit etti.

Patlayıcı taşıyan balonlar

Savunma Bakanı Benny Gantz, İç Cephe komuta merkezini gezerken, "Güneyde Hamas, İsrail'e kundakçılık ve patlayıcı taşıyan balonların fırlatılmasına izin veriyor" dedi. “Bunu kabul etmeye hazır değiliz ve sonuç olarak Kerem Şalom kapısını kapattık. İsrail'de güvenliği ve sessizliği bozmaktan vazgeçmeleri iyi olur. Bu olmazsa, güçlü bir şekilde yanıt vermemiz gerekecek. "

Başbakan Benjamin Netanyahu da ülkenin merkezindeki Hazor hava üssünü gezerken İran'ı Gazze balon saldırılarının arkasında olmakla suçlayarak tehditkar bir tavır aldı.

Netanyahu, "Gazze dahil tüm İran güçlerine balon terörünün çok ağır bir bedeli olacağını söylemek istiyorum" dedi. “Buna katlanmayacağız, harekete geçeceğiz ve ağır bir bedel ödeteceğiz. Bunu geçmişte yaptık ve şimdi yapacağız. "

Yorum, İran destekli İslami Cihad grubuna bir gönderme gibi görünüyordu. İsrail, Hamas'ı Strip'ten gelen tüm saldırılardan sorumlu tutarken, aynı zamanda geçen yıl İslami Cihad'ı giderek daha fazla hedef aldı.

Kamu yayın kuruluşuna göre, Gazze Şeridi'nden fırlatılan balonla taşınan yangın söndürücü cihazlar Salı günü güney İsrail'de en az 14 yangına yol açtı.

Salı sabahı bölgede bir dizi küçük yangın da bildirildi

Yetkililer, Gazze sınırına yakın Eşkol bölgesinde büyük bir yangınla mücadele ettiklerini ve bölgede yaşayan bazı Bedevi ailelerini tahliye etmeye zorladıklarını söylediler.

Salı sabahı bölgede bir dizi küçük yangın da bildirildi ve Pazartesi günü Gazze'den şüphelenilen balonların tutuşturduğu bir düzineden fazla yangının yanı sıra Sderot kenti üzerinde olası balon bombalarının patladığına dair haberler görüldü.

İsrail, yangınlara yanıt olarak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kerem Şalom ticari geçişini Gazze'ye kapattığını ve yakıt, insani yardım ürünleri ve gıda hariç tüm malları durdurduğunu duyurdu.

Gazze Şeridi'nden İsrail'e balonla taşınan yangın çıkarıcı ve patlayıcı cihazların fırlatılması uygulaması, geçtiğimiz haftanın sonundan bu yana bir artışla birlikte son iki yılda arttı.

Aynı zamanda yedek başbakan olan ve 2014 Gazze savaşı sırasında IDF genelkurmay başkanı olan Gantz, daha önce Gazze'den gelen balon ve diğer saldırıları caydırmak için sert önlemler almaya dönük çağrıda bulundu, ancak hangi eylemi önerdiğini belirtmedi.

Filistin yerleşim bölgesi yakınındaki toplulukların liderleri, hükümet ve ordunun fırlatmaları durdurmak için harekete geçmesini talep etti.

Filistinli bunu yapmadan önce 100 kez düşünmeli

Gazze'ye karşı hiçbir caydırıcılığımız yok. Gazze yakınlarındaki Kibbutz Nir Am tarım müdürü Ofer Lieberman, balon fırlatmak isteyen bir Filistinli bunu yapmadan önce 100 kez düşünmeli ama kesin bir tepki olmayacağını bildiği için bir kez bile düşünmüyor ”dedi.

İsrail geçmişte şüpheli balon rampalarına karşı hava saldırıları başlattı, ancak halihazırda kuzey sınırında bir tehditle uğraşan ordu, Gazze sınırındaki şiddetin kartopuna dönüşmesine izin verme konusunda temkinli görünüyor.

İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki her türlü şiddet olayından Hamas'ı sorumlu tuttuğunu söylerken, hak grupları İsrail'in Gazze ile olan sınır kapılarını kapatma uygulamasına toplu cezalandırma diyor.

Haklar grubu Gisha Salı günü kapatmayı "uygunsuz ve yasadışı" olarak nitelendiren ve balonlu saldırıları kınayan bir bildiri yayınladı.

Kerem Şalom, İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki tek ticari geçiş noktasıdır.

Gazze'de iktidardaki Hamas ile İsrail hükümeti arasında sürmekte olan ateşkes anlaşmasının uygulanmasındaki gecikmeler nedeniyle, geçen hafta Gazze sınırındaki gerginliğin arttığı bildirildi.

Editör: TE Bilisim