"Birkaç gün önce 2 eli kesilen, bacağına doku nakli yapılan ve tedavisi devam eden, tüm vücudu yanıklar içerisinde ve sargılı olan, şu anda tamamen yatalak ve bakıma ihtiyacı olan Necdet Erik “adaletten!” kaçmasın diye sedye üstünde tutuklanarak Maltepe 1 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi."

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "537 F Oturması Ağır Hasta Mahpus Necdet Erik Serbest Bırakılsın!" Başlıklı Basın Açıklaması gerçekleştirdi.

İHD tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Yaşadığımız ülke koşullarında hasta mahpusların durumu, duyarlı her bir insanın vicdanında büyük bir yük haline gelmiştir. Yapılmayan tedaviler ve kontroller, verilmeyen ilaçlar, zorla kelepçeli muayene, ağır hastalıklara rağmen verilen hücre cezaları, yetersiz beslenme ve daha birçok insanlık dışı uygulama ile karşı karşıya kalan hasta mahpuslara, bir de,  elleri ve bacağı kesilmiş, yatağa bağımlı bir kişinin hastanede tedavisi devam ederken  “kaçma şüphesi var” denilerek tutuklanmasıyla bambaşka bir dram eklenmiştir.

537. F OTURMASI’nda bugün durumunu sizlerle paylaşacağımız, Maltepe 1 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan ağır hasta mahpus Necdet Erik’in durumunu anlamak için fotoğrafına bakmak yetiyor. Burası sözün bittiği yer.

Zira Necdet Erik;  yaklaşık 1.5 ay önce evinin yakınındaki elektrik direğinden çıkan yüksek gerilime kapıldı. Bu yüksek gerilim hattının yarattığı tehlike defalarca yetkililere bildirildiği halde önlem alınmamıştı ve 42 yaşındaki Necdet Erik bu ihmal neticesinde yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı, tüm vücudunda derin yanıklar oluştu. Acilen Şanlıurfa’ya, oradan Diyarbakır’a oradan da tıbbi imkanları fazla olduğu için İstanbul’a sevk edildi. Tüm müdahalelere rağmen iyileşmeyen Necdet Erik’in İstanbul’da 2 eli de kesildi. Doktorlar diğer bacağını kurtarmak için vücudun başka yerinden doku nakli yaptı. Ancak İstanbul Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altındayken , devam eden bir davası nedeniyle 29 Haziran’da adliyeye sevk edildi ve hakim “kaçma şüphesi “ gerekçesi ile Erik için tutuklama kararı verdi.

Birkaç gün önce 2 eli kesilen, bacağına doku nakli yapılan ve tedavisi devam eden, tüm vücudu yanıklar içerisinde ve sargılı olan, şu anda tamamen yatalak ve bakıma ihtiyacı olan Necdet Erik “adaletten!” kaçmasın diye sedye üstünde tutuklanarak Maltepe 1 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi. Günlerce orada ölümün kıyısında tutuldu Koğuşundaki mahpuslardan biri ona gönüllü olarak baktı ve  Necdet Erik’i kendince hayatta tutmaya çalıştı.  Acilen hastaneye sevk edilmesi veya serbest bırakılması beklenirken, dün akşam saatlerinde Necdet Erik hakkında R Tipi Hapishanede kalabileceği yönünde karar verildi.

Necdet Erik’in durumu sözün bittiği yerdir. Ne söylersek söyleyelim onun yaşadığı mağduriyeti anlatmaya yetmiyor. Hastanede, tedavi altında olması gerekirken hapishanede tutulan Necdet Erik her an ölümle yüz yüze.

537.  F OTURMASI kapsamında bu hafta; “HASTA MAHPUS NECDET ERİK  ve BÜTÜN HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

Necdet Erik  Serbest Bırakılsın!

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

Tedavi Haktır Engellenemez!

Editör: TE Bilisim