Polis, İtalyan mafya babası Rocco Morabito'nun, İtalya'ya iade edilmeyi beklediği Uruguay'daki bir hapishaneden kaçtıktan neredeyse iki yıl sonra Brezilya'nın kuzeydoğusunda Pazartesi günü tutuklandığını söyledi.

Brezilya federal polisi yaptığı açıklamada , "Ndrangheta grubunun kaptanı" veya kaptanı olarak kabul edilen Morabito'nun, İtalya ile ortak soruşturma sonucunda Joao Pessoa kentinde başka bir İtalyan "kanun kaçağı" ile yakalandığını söyledi.

Morabito, uyuşturucu kaçakçılığı suçundan İtalya'da aranıyor .

Brezilya polisi, "Rocco Morabito'nun 1990'lardan beri Brezilya ile Avrupa arasındaki uyuşturucu kaçakçılığına karıştığına dair kayıtlar var" dedi.

Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi tutuklama emri çıkardı.

"Kokain kralı" lakaplı Morabito, onu yasadışı örgütlenme ve uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlayan İtalyan adalet sistemi tarafından 1995 yılından beri aranıyor.

Diğer suçların yanı sıra, uyuşturucuların İtalya'ya taşınmasını ve Milano'da satışını sağlamakla ve 1992'de Brezilya'dan 592 kilo (1,300 pound) ve bir yıl sonra 630 kilogram kokain ithal etmeye çalışmakla suçlanıyor.

Eylül 2017'de bir Montevideo otelinde tutuklandığında İtalya'nın en çok aranan adamlarından biriydi.

O zamana kadar, Uruguaylı tatil beldesi Punta del Este'de sahte bir kimlikle 13 yıl yaşamıştı.

2015 yılında bir İtalyan mahkemesi tarafından gıyabında 28 yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra ceza 30 yıla çıkarılmıştır.

Hapishaneden kaçış

Haziran 2019'da Uruguay içişleri bakanlığı, Morabito ve diğer üç mahkumun başkent Montevideo'daki hapishanelerinin çatısındaki bir delikten kaçarak büyük bir insan avı başlatarak Uruguay'ın hapishane şefinin istifasına neden olduğunu duyurdu.

İtalya'nın çok korkulan 'Ndrangheta mafyasının Avrupa'nın kokain ticaretinin çoğunu güneybatıdaki Calabria'dan yürüttüğü düşünülüyor.

Aynı zamanda silah kaçakçılığı, fuhuş ve gasp ile de uğraşıyor.

Morabito, 23 yaşındayken Calabria bölgesindeki memleketi Africo'dan modaya uygun Milano'ya geldi ve uyuşturucu dünyasında hızla ün kazandı.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre, Alman askeri aracı DKW Munga'ya atıfta bulunarak "U Tamunga" lakaplı genç Morabito, Milano'da barlara ve partilere uğrak yapan karizmatik bir figür haline geldi.

Kısa süre sonra İtalyan mafya karşıtı müfettişlerin dikkatini çekti ve onu milyonlarca lirayla dolu bavulları Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçılarına teslim ederken düzenli olarak takip ettiler.

Polis, Ekim 1994'te son teslimatını yapacağı için doğum gününde harekete geçti, ancak o kaçmayı başardı. 

(AFP)

Editör: TE Bilisim