Genel olarak iletişimciler, analistler ve seçmenler toplantıyı hiçbir adayın kazanmadığını düşünüyor.

Analistlere göre, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ile Demokrat aday Joe Biden arasında Salı günü düzenlenen Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı (ABD) için mevcut yarışa ilişkin ilk tartışma, seçmenlerde çeşitli memnuniyetsizliklere yol açtı.

O ülkedeki gazeteciler, siyasi uzmanlar ve genel olarak seçmenler, her iki tarafın hükümet programlarına karşılıklı olarak onaylamama, kesinti ve az muamele iklimi nedeniyle her iki adayın sunumunun önemli olmadığı konusunda hemfikir.  

Toplantıda ele alınan bazı konular, 24 Eylül'de Monmouth Üniversitesi tarafından yayınlanan bir ankete göre, yüzde 44'e kıyasla yüzde 51 oy verme niyetiyle Biden'i tercih eden seçmenlerin beklentilerini anlamak açısından önemli.

Tartışmaya ilişkin görüşler

Cumhuriyetçi bir anketör Frank Luntz, adaylar arasındaki alışverişin o kadar olumsuz olduğunu belirtti ki, bazı kararsız seçmenleri oy kullanmamaya ikna etti. "Bu tepkiye neden olan bir tartışma görmedim" dedi.

NBC sunucusu Rachel Maddow, "Bu tür tartışmalar bir demokraside olmamalı" dedi.

Sunumun ardından, danışmanlık şirketi YouGov tarafından ankete katılan izleyicilerin yüzde 83'ü tartışmanın tonunu olumsuz bulurken, yüzde 69'u CBS News'e olanlara kızdıklarını, yüzde 31'inin eğlendiğini ve yüzde 19'nun karamsar olduğunu belirtti.

Adayların performansı nasıl değerlendiriliyor?

Olay her iki taraftan diskalifiye ile damgalanmasına rağmen, yorumcular ve vatandaşlar bu taktiğin Trump tarafından Biden'e karşı daha çok kullanıldığını düşünüyor.

Gazeteciler Matt Flegenheimer ve Maggie, bu saldırılarla, cumhurbaşkanının tartışmayı tatsız konulardan uzaklaştırmaya çalıştığını ve performansının kendisine Covid-19, sağlığın korunması ve ırk ayrımcılığı gibi düşük onay kazandırdığını söyledi.

Maddow, Trump'ın, Biden'a karşı değil, "seçime karşı" savaştığı "giderek artan bir şekilde çılgınca ve müstehcen yalanlar" verdiğini tahmin etti. National Review editörü Rich Lowry, Trump'ın koronavirüse verdiği tepkiyi eleştirmesiyle Biden'ın "puan topladığını" söyledi.

CBS News'e göre, izleyicilerin yüzde 48'i bu ilk "tartışmada" Biden'ın daha başarılı olduğuna inanıyor. YouGov tarafından ankete katılanların yüzde 38'i Biden hakkında artık daha iyi fikirlere sahip olduklarını ve yüzde 24'ü Trump için aynı şeyi söyledi.

Covid-19 sağlık krizini yönetmek

ABD'de 7,4 milyondan fazla enfekte ve 211.600 ölümle Biden, mevcut Yönetimin pandeminin yarattığı sağlık krizini ele almasını eleştirdi.

"Dünya nüfusunun yüzde 4'üne ve Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 20'sine sahibiz. Bunun nedeni başkanın hastalıkla savaşmak için herhangi bir planı olmamasıdır." Dedi ve Trump'ın Şubat ayından beri bildiğini ekledi salgının ciddiyetini ve bununla yüzleşmek için ulusal düzeyde koordineli bir stratejiye öncülük etmedi.

Tartışma sırasında Demokrat aday, mevcut hükümetin Yüksek Mahkemeden nüfusun daha geniş kesimleri için sağlık sigortasıyla ilgili garantileri içeren Uygun Bakım Yasasını kaldırmasını istediğini açıkladı.

Hatta bu niyetini, muhafazakar olarak kabul edilen ve geçmişte bu yasaya karşı çıkan Yargıç Amy Coney Barrett'in yakın zamanda Yüksek Mahkeme adaylığı ile ilişkilendirdi.

Daha önce de değindiği gibi, tartışma sırasında Trump, Biden'in ülkeyi "kapatmak" istediğini ve Demokratların "seçimler sonrasına kadar her şeyi kapalı tutmak" istediklerini, ancak "eğer yaparsak daha fazla insan zarar görür" dedi.

Irkçılık

Önceki konuşmaların ardından Trump, şiddetli olarak nitelendirdiği Black Lives Matter gösterilerine karşı konuştu ve kendisini kanun ve düzenin koruyucusu olarak göstermeye çalıştı.

Ayrıca, polis vahşeti ve ırk ayrımcılığının yarattığı protestolar karşısında, Demokrat adayı tehlikeli bir seçenek olarak sunmak için Biden'ın uzlaşmacı üslubundan yararlanmaya çalıştı.

Monmouth Üniversitesi'nde yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 45'i Biden'ın durumu daha iyi idare edeceğine inanırken, sadece yüzde 28 daha kötüsünü yapacağını söyledi.

Bu çalışma, danışılanların yüzde 61'inin, Trump'ın protestoları ele almasının durumu daha da kötüleştirdiğini düşünürken, sadece yüzde 24'ün işlerin iyileştiğine inandığını ortaya koydu.

Bu konuda, mevcut başkanın beyaz üstünlükçüleri, özellikle de daha önce kamuoyuna destek verdiği Proud Boys grubunu alenen kınamayı reddetmesi aşıldı.

Ekonomi ve işler

Biden, Obama Yönetiminin Trump'a genişleyen bir ekonomi verdiğini ancak şu anda ülke resesyona girdiğini vurgulayarak, ülke koronavirüs pandemisini geride bırakmadığı sürece ekonominin düzelmeyeceğini söyledi.

Öte yandan seçmenlere, Cumhuriyetçi rakibinin görev süresi boyunca yarattığından 7 milyon daha fazla iş yaratma planı olduğunu söyledi.

Tartışmanın bu noktasında, Demokrat aday, Trump'a vergilerinin ödenmesine ilişkin belgeleri yayınlaması için meydan okudu; bu, mevcut başkanın yüksek ödemelerden kaçınmak için yasal boşluklardan yararlandığını itiraf ettiği bir konu, yıllarca hazineden kaçtığını iddia ettikten sonra .

Salgının milyonlarca işletmeyi kapatmasına ve yüksek işsizlik rakamlarına neden olmasına rağmen, tartışmadan günler önce New York Times ve Siena Koleji tarafından yayınlanan bir anket, vatandaşların ekonominin yönetiminde Trump'a Biden karşısında yüzde 7 puan önde.

Bununla birlikte, ankete katılanların 55'i, salgına ulusal bir tepkiyi koordine etmediği için Trump'ın ekonomik durgunluktan kısmen sorumlu olduğuna inanıyor.

Bu anlamda, bu çalışmada danışılanların yüzde 49'u, federal hükümetin salgın sırasında ekonomiyi desteklemek için yeterince şey yapmadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim