Fransız dışişleri bakanı Lübnan'da yeni bir hükümet kurulması ve "acil durum" reformlarının uygulanması çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Lübnanlı yetkilileri "acil" yapısal reformlar başlatmaya ve yeni bir hükümet kurmaya çağırdı. "Bugünkü risk Lübnan'ın ortadan kaybolmasıdır, bu nedenle bu önlemlerin alınması gerekir" diye ısrar etti.

Şansölye, Perşembe günü RTL radyoda; "Nüfusun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor, savunmasız bir genç var, işsizlik korkutucu ve enflasyon Acil bir durum var (...) Ülke sefaletin eşiğinde, uçurumun kenarında."

Le Drian, "Herkes hangi reformların yapılması gerektiğini [...], kamu piyasasında reformu, bankacılık sistemindeki reformu bilir." Diyerek, durumun sorumluluğunun artık Lübnanlı yetkililerin elinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan, gerekli reformlar garanti edilmezse, "uluslararası toplum orada olmayacak." "Herkesin bildiği reformları uygulamayan bir hükümet için boş bir çek imzalamayacağız " Dedi.

4 Ağustos'ta  Lübnan'ın başkenti limanında depolanan tehlikeli bir yükün güçlü patlamasından sonra 170'den fazla kişi öldü ve en az 6.000 kişi yaralandı. On binlerce insan evsiz kaldı. BM, uluslararası toplumu, patlamadan ciddi şekilde etkilenen Lübnanlı nüfusa yardım etmek için 565 milyon dolar toplamaya çağırdı .

Patlamanın ardından   Beyrut'ta kitlesel protestolar düzenlendi . Göstericiler çok sayıda bakanlığa saldırdı, taş attı ve Parlamento yakınlarındaki bir sokağı kapattı. 10 Ağustos'ta Lübnan Başbakanı Hassan Diab   kabinenin istifasını açıkladı  .

Yıkıcı patlamadan iki gün sonra 6 Ağustos'ta Lübnan'ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1 Eylül'de tekrar ülkeyi ziyaret edecek .

Editör: TE Bilisim