İngiltere Perşembe günü yaptığı açıklamada, G7 liderlerinin paylaşım ve finansman planları yoluyla dünyaya en az bir milyar doz sağlamak için küresel Covid aşısı üretimini genişletmeyi kabul edeceklerini söyledi.

Güneybatı İngiltere'de büyük güçlerin toplantısına ev sahipliği yapan İngiltere, önümüzdeki haftalarda başlayacak beş milyonu da dahil olmak üzere gelecek yıl içinde en az 100 milyon fazla doz bağışlayacağını da sözlerine ekledi.

Taahhüt, daha zengin ülkelere Covid-19 aşılarını daha az gelişmiş ülkelerle paylaşma çabalarını hızlandırmaları için artan çağrıların ardından, hayır kurumları mevcut durumun “aşı ırk ayrımcılığına” yol açtığı konusunda uyarıyor.

400 milyondan fazla doz siparişi olan İngiltere, daha fakir ülkelere bağış yapmaya başlamadığı için eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

Ancak İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yedi zengin ulustan oluşan grubun dünya liderlerini neredeyse iki yıl sonra yapacakları ilk zirveye davet etme arifesinde, bunun yakında değişeceğine söz verdi.

"İngiltere'nin aşı programının başarısının bir sonucu olarak, artık fazla dozumuzu ihtiyacı olanlarla paylaşabilecek durumdayız" dedi.

“Bunu yaparak, bu salgını kökten yenmek için büyük bir adım atacağız.

"G7 Zirvesi'nde umarım lider arkadaşlarım, gelecek yılın sonuna kadar dünyayı aşılamak ve koronavirüsten daha iyi bir şekilde inşa etmek için benzer taahhütlerde bulunurlar."

Downing Street'ten yapılan açıklamada, "Zirvede dünya liderlerinin, doz paylaşımı ve finansman yoluyla dünyaya en az bir milyar koronavirüs aşısı dozu sağlayacaklarını açıklamaları ve bu hedefe ulaşmak için aşı üretimini genişletmek için bir plan ortaya koymaları bekleniyor. ”

Johnson'ın ofisine göre İngiltere, önümüzdeki haftalardan başlayarak, öncelikle dünyanın en fakir ülkelerinde kullanılmak üzere Eylül ayının sonuna kadar beş milyon doz bağışlayacak.

İngiltere ayrıca, 2021 sonuna kadar 25 milyon daha olmak üzere gelecek yıl içinde 95 milyon daha bağış yapmayı taahhüt etti.

Aşıların yaklaşık yüzde 80'i, aşıların dünya çapında adil dağılımını sağlamayı amaçlayan Covax planına gidecek ve geri kalanı ikili olarak paylaşılacak.

Amerika Birleşik Devletleri Perşembe günü yaptığı açıklamada, 92 yoksul ve düşük orta gelirli ülkeye 500 milyon jab bağışlayacağını söyledi.

Bu arada AB üyeleri, 2021'in sonuna kadar en az 100 milyon doz bağışlamayı kabul etti - Fransa ve Almanya'nın her biri 30 milyon bağışta bulunmayı taahhüt ediyor.

Editör: TE Bilisim