Duyuru, sağlık devinin ABD'de ürünün satışını bitirmesinden iki yıldan fazla bir süre sonra geldi.

J&J, talk pudrasının asbest içerdiğini ve yumurtalık kanseri geliştirmelerine neden olduğunu iddia eden kadınlardan on binlerce davayla karşı karşıya.

Ancak şirket, onlarca yıllık bağımsız araştırmanın ürünün kullanımının güvenli olduğunu gösterdiği görüşünü yineledi.

Açıklamada , "Dünya çapındaki portföy değerlendirmesinin bir parçası olarak, tamamen mısır nişastası bazlı bebek pudrası portföyüne geçiş için ticari karar aldık" denildi .

Firma, mısır nişastası bazlı bebek pudrasının dünya çapındaki ülkelerde zaten satıldığını da sözlerine ekledi.

Aynı zamanda J&J, bebek pudrasının kullanımının güvenli olduğu yönündeki konumunu yineledi: "Kozmetik talkımızın güvenliği konusundaki konumumuz değişmedi."

"Dünyanın dört bir yanındaki tıp uzmanlarının talk bazlı Johnson's bebek pudrasının güvenli olduğunu, asbest içermediğini ve kansere neden olmadığını doğrulayan onlarca yıllık bağımsız bilimsel analizinin arkasındayız" dedi.

2020'de J&J, talk bebek pudrasının ABD ve Kanada'da satışını durduracağını, çünkü bir dizi yasal davada ürünün güvenliği hakkında "yanlış bilgi" olarak adlandırdığı şeyin ardından talep düştüğünü söyledi.

Firma o sırada talk bazlı bebek pudrasını Birleşik Krallık'ta ve dünyanın geri kalanında satmaya devam edeceğini söyledi.

Şirket, J&J'nin talk ürünlerinin asbest bulaşması nedeniyle kansere neden olduğunu iddia eden tüketicilerden ve hayatta kalanlardan davalarla karşı karşıya.

Talk, topraktan çıkarılır ve kansere neden olduğu bilinen bir malzeme olan asbestinkine yakın dikişlerde bulunur.

Reuters haber ajansı tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma, J&J'nin talk ürünlerinde asbest bulunduğunu onlarca yıldır bildiğini iddia etti.

Reuters, şirket içi kayıtların, mahkeme ifadelerinin ve diğer kanıtların en az 1971'den 2000'lerin başına kadar J&J'nin ham talk ve bitmiş tozlarının bazen küçük miktarlarda asbest için pozitif test ettiğini gösterdiğini söyledi.

Mahkeme salonlarında, basında çıkan haberlerde ve ABD'li milletvekillerine sunulan asbest kirliliği kanıtlarına yanıt olarak firma, iddiaları defalarca reddetti.

Ekim ayında J&J, talk taleplerini ona devrederek LTL Management adlı bir yan kuruluş kurdu. Daha sonra onu iflasa sürükledi ve bu da bekleyen davaları durdurdu.

İflas başvurusundan önce şirket, 22 kadına 2 milyar dolardan fazla bir karar verilmesi de dahil olmak üzere karar ve uzlaşmalarda 3.5 milyar dolardan (2.87 milyar sterlin) maliyetle karşı karşıya kaldı.

Nisan ayında, talk bebek pudrasının küresel satışına son verilmesi çağrısında bulunan bir hissedar önerisi başarısız oldu.

Johnson's Bebek Pudrası neredeyse 130 yıldır satılıyor ve şirketin aile dostu imajının sembolü haline geldi.

Bebek pudrası, pişiği önlemek ve kuru şampuan dahil olmak üzere kozmetik kullanımlar için kullanılır.

Editör: TE Bilisim