Güneş sistemindeki en büyük gezegen, Güneş'e yaklaşıp uzaklaştığı bir göç sırasında Venüs ikliminde dramatik değişikliklere neden olabildi.

Uluslararası bir gökbilimci grubunun hesaplamalarına göre, Jüpiter yörüngesini değiştirmemiş olsaydı, Venüs bugünkü gibi boğucu bir cehenneme dönüşmekten kaçınabilirdi.

Güneş sistemindeki en büyük gezegenin daha küçük gök cisimlerinin yörüngelerini bozma yeteneği on yıllardır biliniyor. Jüpiter, diğer tüm gezegenlerin toplamının iki buçuk katı olan bir kütleye sahiptir ve  olası etki için anahtar faktördür. Ancak, muazzam yerçekimi kuvvetinin bu tür bir sapmaya ne ölçüde neden olabileceği tam olarak bilinmiyordu.

Venüs birkaç nedenden dolayı su kaybetmiş olabilir

Yakın zamanda The Planetary Science Journal'da düşüncelerini sunan bilim insanları, gezegen sistemimizin oluşumunun erken safhalarında, Jüpiter'in Güneş'e yaklaştığına ve ardından uzaklaştığına inanıyor. Bunun gibi göçler, astronomik gözlemlerin son on yılında tespit edilen bazı dış gezegenlerde meydana geliyor ve ekip bu fenomeni nispeten yaygın olarak nitelendiriyor.

Venüs birkaç nedenden dolayı su kaybetmiş olabilir, ancak ekip, Jüpiter'in hareketini 'sabah yıldızını' mevcut yaşanmaz durumuna giden bir yola koyan faktör olarak gösteriyor.

Araştırmayı yöneten, Riverside'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden astrobiyolog Stephen Kane, " Bugün Venüs ile ilgili ilginç şeylerden biri yörüngesinin neredeyse tamamen dairesel olmasıdır " dedi. 

Stephen Kane, açıklamada "Bunun etkileri nelerdir?" Değilse, "yörünge hep dairesel olan bir şeyse?"

Bu soruları yanıtlamak için Kane, güneş sistemini simüle eden ve tüm gezegen yörüngelerinin farklı zamanlarda eksantrikliğini ve etkileşimini analiz eden bir model oluşturdu . Model ona, Venüs'ün yörüngesinin her zaman mevcut 0.006 eksantriklik indeksine sahip olmadığını ve Jüpiter yaklaşık bir milyar yıl önce Güneş'e daha yakın olabildiğinde, Venüs'ün muhtemelen bu parametrede 0.3 değerine sahip olduğunu gösterdi. Yani o zamanlar yaşanabilir olma ihtimali çok daha yüksek olurdu.

Kane, " Jüpiter göç ederken, Venüs iklimde dramatik değişiklikler geçirecekti : ısınmak, soğumak ve atmosferinden gittikçe daha fazla su kaybetmek" dedi.

Editör: TE Bilisim