Afgan yetkililer, bir roket yağmurunun Kabil'in yerleşim bölgelerini vurarak en az sekiz kişiyi öldürdüğünü ve 30'dan fazla kişiyi yaraladığını söyledi.

İçişleri bakanlığı, şehrin içindeki bir kamyonetten bir düzineden fazla roketin ateşlendiğini söyledi.

Bölgesel İslam Devleti grubu bunun arkasında olduğunu söyledi.

Saldırı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Taliban müzakerecileri arasında barış görüşmelerini yeniden başlatma çabası için yapılan görüşmeden saatler önce gerçekleşti.

Bu haftanın başlarında, giden Trump yönetimi Ocak ayı ortasına kadar Afganistan'dan 2.000 askeri çekmeyi planladığını duyurdu. Karar, askerlerin keskin ve hızlı bir şekilde azaltılmasının Afgan hükümetinin yeniden dirilen Taliban ve diğer militanlarla başa çıkma yeteneğini zayıflatacağı endişeleri üzerine eleştirildi.

Pek çok analist, yabancı birlikler ayrıldıktan sonra şiddet devam ederse Afgan ordusunun kendi başına savaşacak kadar güçlü olmadığından korkuyor.

Roketler, Cumartesi günü saat 09: 00'dan (04:30 GMT) hemen önce, büyükelçiliklere ve uluslararası şirketlere ev sahipliği yapan sağlam tahkim edilmiş alan dahil olmak üzere, Kabil'in orta ve kuzey bölgelerine atıldı.

Birkaç bina ve araç hasar gördü. Kabil'deki İran büyükelçiliği, kompleksin roket parçalarıyla vurulduğunu ancak kimsenin yaralanmadığını söyledi.

Bölgesel İD ülkede faaliyet gösteriyor ve son haftalarda yaklaşık 50 kişiyi öldüren eğitim kurumlarına yapılan iki saldırı da dahil olmak üzere Kabil'deki son saldırıların arkasında. Daha önce yaptığı açıklamada Taliban, "halka açık yerlere körü körüne ateş etmeyin" diyerek olaya karıştığını reddetmişti.

Editör: TE Bilisim