GÜNEBAKAN KADIN DERNEĞİ’NDEN; ‘’YASALAR UYGULANSIN KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ VE KADIN SIĞINMA EVLERİ AÇILSIN” PROJESİ

Mersin’de 2008 yılından beri faaliyet gösteren Günebakan Kadın Derneği tarafından Sivil Toplum Destek Vakfı Cinsiyet eşitliği Fonu ve Turkey Mozaik Foundation desteğiyle; Mersin Büyükşehir, Akdeniz, Mezitli, Toroslar ve Yenişehir Belediyelerini kapsayan, ‘’Yasalar Uygulansın Kadın Danışma Merkezleri ve Kadın Sığınma Evleri açılsın’’ isimli proje kapsamında; 29 Mayıs 2021 tarihinde “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimler Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Günebakan Kadın Derneğince projenin amacının; “kadın danışma merkezleri ve kadın sığınma evlerinin açılmasını, açılmış ve yeni açılacak olan merkezlerle, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadınların güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele de daha etkili olmasının yol ve yöntemlerinin açığa çıkarılması, Belediyeler ile STK’lar arasında iletişimin gelişmesi, sığınma evleri, danışma merkezleri ve bağlı hizmetlerinin geliştirilmesinde sürdürülebilir iş birliğinin sağlanması” olduğu bilgisi verildi.

Çalıştayın ardından yapılan açıklama şu şekilde;

“Günebakan Kadın Derneği olarak, 29 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimler çalıştayına davetlilerimizin katılımından dolayı mutluyuz.  Her bir kurumun, çalıştayın öznesi ve olmazsa olmazı olarak katılımı ve katkıları çok önemliydi. Davetimizi kabul edip katılan;

-Mersin Büyükşehir, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Toroslar ve Yenişehir Belediyeleri ile,

- Deneyim paylaşımları için davet ettiğimiz Ankara Büyükşehir, İstanbul Büyükşehir ve Antalya/ Muratpaşa belediyelerine,

- Toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde çalışmalar yapan davetli STK’lardan katılım gösteren Mersin Kadın Emeği,  Muamma LGBTİ+, Mersin Türk Kadınlar Konseyi, Mimoza derneği ve CEİD Mersine,

Katılımlarının Mersin kadınları için umut verici olduğunu ifade ederek teşekkür ediyoruz.

Proje başlangıcında Mersin Büyükşehir, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Toroslar ve Yenişehir belediyelerini ziyaretlerimiz ve sonrasında aldığımız bilgilerin ardından çalıştaya varan süreçte çok önemli ve olumlu gelişmeler olduğunu çalıştayda gözledik.

Tüm belediyelerimizin çalıştaydaki sunumları çalışmalarını birkaç önemli adımla ileriye götürmüş olduklarını gösterdi. Bu gelişme heyecan vericiydi. Büyükşehir, Yenişehir ve Mezitli belediyelerinde eşitlik birimlerinin kurulma çalışmalarına başlanmış olması, Akdeniz belediyesinin Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartını imzalama ve sığınma evi hazırlığında oldukları bilgisi, Büyükşehir, Mezitli ve Yenişehir belediyelerin izleme çalışmalarına dahil olma çabaları çok önemli adımlar olarak gerçekleşmektedir.

Çok önemli adımlar zira kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle sistemli ve daha isabetli mücadeleyi mümkün kılacaktır. İlçe belediyelerinde henüz sığınma evleri ile ilgili Akdeniz belediyesi dışında bir gelişme görülmemektedir. Ancak danışma merkezleri açılması ve var olanların iyileştirilmesinin önem kazandığı görülmektedir. Uzman katılımcılarımız İlknur Üstün ve Zehra Tosun’un sunumları ışığında yapılan konuşmalar içinde iyi planlanmış danışma merkezlerinin çok önemli olduğu, danışma merkezleri olmadan sığınma evlerinin varlığından maksimum yarar elde edilemeyeceği vurgusu da dikkate alınması gereken acil önemde bir konu olarak bekliyor.

Davetimizi kabul ederek katılan Ankara Büyükşehir, İstanbul Büyükşehir ve Antalya/ Muratpaşa belediyeleri danışma merkezleri/ sığınma evi ve şiddeti önlemeye yönelik çalışmalarını, ürettikleri hizmetlerle ilgili deneyimlerini aktardılar. Anlatımları Belediyelerin imkanlarını ve etkisini görünür kılarak ümit verici ve motive edici olmuştur.

STK’larla belediyelerin ilişkilenmedeki zorlukların aşılması da halen ilgilenilmesi gereken bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Özellikle LGBTİ+ grupların şiddete yönelik sorunlarında belediyelerden hizmet alabilmeleri ile ilgili önemli bir açık olduğu da çalıştayda gözlenen bir durum. Kadın STK’larına gelen başvurularda STK’ları aşan sorunların yerel kurumlarla nasıl çözülebileceği de ilgilenilmeyi bekleyen konulardan.

STK’larla iş birliğinin önemine yapılan vurgu, birlikte toplantıların periyodik yapılabilmesi, tüm belediyeler ve STK lar olarak birlikte konuşmak, ortak bir hedef belirleyerek o hedef üzerinden birlikte yol alınması gibi öneriler de geliştirilmeye açık önemli önerilerdi. Zira yol uzun konumuz zorlu. Adım adım sabırla ilerlemek önemli.

Tüm bu gelişmeleri ve yapılan önerileri değerlendirdiğimizde Günebakan Kadın Derneği olarak önümüzdeki üç ay içinde bir adım atmayı; ‘’ Kadın danışma/dayanışma merkezlerinin nasıl ve nelere hizmet edebileceği ve neleri dönüştürebileceği ‘’ konulu uzman eşliğinde bir toplantı gerçekleştirmeyi öneriyoruz.

Organizasyonunu üstlenebileceğimiz bu ve benzeri toplantılarla tüm aktörler olarak birlikte konuşmayı sürdürmenin eşitlik ve şiddete yönelik sorunların çözümüne ve kent demokrasisine olumlu katkıları olacağının heyecanını taşıyoruz. Çoğulcu demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştiren, hemşerilik hukukuna ve ortak yaşam bilincine hizmet eden ufka daha çok yaklaşacağımıza inanıyoruz.”

Günebakan Kadın Derneği.

Editör: TE Bilisim