Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin’in Pekin kentinde düzenlenen dönüm noktası niteliğindeki Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nın 25. yıldönümünü anmak için düzenlenen BM Genel Kurulu’nda düzenlenen üst düzey toplantıda yaptığı konuşmada pandeminin yükünü kadınların çektiğini bildirdi.

BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’ın yönettiği toplantıda konuşan Genel Sekreter Guterres, “COVID-19, kadın haklarının sürekli olarak reddedilmesinin ve sömürüldüğünü teyit etti. Kadınlar ve kızlar, pandeminin muazzam sosyal ve ekonomik etkisinin yükünü taşıyorlar ” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, “Pekin’den yirmi beş yıl sonra, kayıt dışı ekonomide çalışan kadınlar işlerini ilk kaybeden kadınlar olduğu için, kadınların öncülüğündeki bir durgunluk ile karşı karşıyayız.” diyen Guterres, ”Her 3 kadından 1’i hayatında bir şiddete maruz kalıyor ve her yıl 12 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evleniyor” bilgisini verdi.

Guterres, dünyanın bazı bölgelerinde kadın cinayetlerinin oranının “savaş alanına” benzetilebileceğini ifade ederken, şunları kaydetti:

“Dünya genelinde kadınlar, erkeklerin yasal haklarının sadece yüzde 75’ine sahipler. Dünya Bankası, gelirde cinsiyet eşitliğine ulaşmanın 150 yılı bulabileceği tahmininde bulunuyor. Bu açığı kapatmakla 172 trilyon dolar sermaye üretebilir”

Merkel de video konferans yoluyla konuştuAlmamız gereken hala uzun bir yol var

Almanya’da 2005’te göreve gelen, dünyanın en güçlü liderlerinden ve kendisi de kadın olan Başbakan Angela Merkel ise konuşmasına, İngiltere Bilim ve Eğitim Bakanı’nın, “Benim zamanımda hiçbir kadın asla Başbakan olamayacak” deyip 5 yıl sonra Başbakan olduğunu hatırlatmakla başladı.

Merkel bu kişinin Margaret Thatcher olduğunu belirtirken, Başbakanlığa seçilmeden önce Tatcher’ın düşüncesinin kendisinin aklından geçtiğini söyledi.

Konuşmasında bugünlerin, kadınların, ekonomik ve sosyal olarak başarılarıyla birlikte çatışmaların barışçıl önlenmesi açısından sorumluluğu yüklenenler olduğunu gösterdiğini belirten Merkel şunları kaydetti:

“Pekin Deklarasyonundan 25 yıl sonra eşitlik verilmelidir. Ancak bu alanda Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerimizin başarıya ulaşmasında hala almamız gereken uzun bir yol var.”

COVID-19 salgınının eşitsizlikleri daha artırdığını belirten Merkel, yoksulluğun “kadınlar ve çocuklar için daha büyük bir tehdit” olduğunu, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin arttığını söyledi.

Başbakan Merkel, salgının “kadınların, hastanelerde olsun, süpermarketlerde veya ev eğitiminde olsun, toplumlarımızın direkleri olduğunu ortaya çıkardığı”nı vurguladı.

BM Kadın Birimi İcra Direktörü Mlambo-Ngcuka: Kadınlar ve kızların tarihin akışını değiştirme zamanı

BM Kadın Birimi (UN Women) İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka da video kaydında, pandemiden sonra yeniden toparlanma çabalarında genç kadınlar da dahil olmak üzere kadınların liderliğine olan ihtiyacı vurguladı.

Özellikle 25-34 yaşları arasındaki kadın ve kızların aşırı yoksulluk içinde yaşama olasılığı erkek meslektaşlarına göre giderek daha fazla olduğunu belirten Phumzile Mlambo-Ngcuka, “kadınlar ve kızların tarihin akışını değiştirecek eylemlerinin zamanı geldi” dedi.

Bozkır’dan daha adil dünya için “yerleşik normları değiştirme” çağrısı

BM Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır da konuşmasında “herkesi, her yerde, artık kadınlar ve kızlar için harekete geçme”ye çağırdı.

Kız çocuklarının eğitimine üst düzeyde bağlılık, kadınlar için eşit ekonomik fırsatlar ve cinsiyete dayalı şiddete son verilmesi çağrısında bulunan Bozkır, üye ülkelerden, daha adil bir dünya yaratmak için “yerleşik normları değiştirme” talebini dile getirdi.

Kendi torunları da dahil olmak üzere dünya genelinde tüm kızlara yaptığı çağrıda “Şunu bilin: kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok” dedi.

Konuşmasında, “İlk olmaya, daha önce hiçbir kadının yapmadığını yapmaya cesaret edin” diyen Bozkır, dünyanın daha fazla kadına ihtiyaç duyduğunu dile getirirken, “Dayanışmada güç vardır. Kişisel gücünüzden asla şüphe etmeyin. Gücünüzü ortaya koyun.” ifadelerini kullandı.

UNFPA’nın kadın başkanı Kanem’den kadınlara yatırım çağrısı

Dünya liderlerine, kadınlara yönelik eylemlerini ve yatırımlarını artırma çağırısında bulunan, BM Nüfus Fonu’nun (UNFPA) Başkanı Dr. Natalia Kanem, kadın ve kız çocuklarının haklarının müzakere edilemez olduğunu vurguladı.

Kanem konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Sözlerinizi eylemlerle desteklemenizi ve kadınların hayatlarını değiştiren programlar ve hizmetler için fon sağlama çağrısında bulunuyoruz.”

Pekin Konferansı, güç ve karar alma, yoksulluk, kadına yönelik şiddet, eğitim, insan hakları ve kız çocuklarına karşı ayrımcılık gibi 12 endişe alanını kapsayan taahhütlerle çığır açan bir Eylem Platformu ile sona ererken, aradan uzun bir süre geçmesine rağmen bu konuda büyük ilerlemeler sağlanamadı.

Editör: TE Bilisim