BM'nin cinsel ve üreme sağlığı kurumu UNFPA, ilk  Ortak İnovasyon Yarışmasının on kazananını açıkladı; dünya çapında kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesini ilerleten yenilikçi çözümlerle sosyal girişimlere finansman sağlamak için son teknoloji bir rekabet.

Zorluk  UNFPA'nın Ekolayzır Hızlandırıcı Fonu tarafından finanse edildi ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü ( WIPO ), Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ( ITU ) ve Uluslararası Ticaret Merkezi  ile işbirliği içinde uygulandı .

Katılımcılara, fikirlerini test aşamasından tam üretime, dünya çapında milyonlarca kişinin potansiyel yararına genişletmelerini sağlayacak bir nakit ödül teşviki verildi.

Zorluk, Lüksemburg, Finlandiya ve Danimarka Hükümetlerinden daha fazla fon aldı. 2021'de başlatılan UNFPA'nın Fonu, kadınlar tarafından yönetilen veya ortaklaşa yönetilen sosyal girişimlere özsermayesiz yatırımlar sağlıyor ve bunların yaratacağı etkinin kanıtını gösterebiliyor.

İlerlemenin anahtarı

UNFPA'nın İcra Direktörü Dr. Natalia Kanem, yarışmayla ilgili olarak “ yaratıcı düşünme ve yenilikçi çözümlerin dünya çapında kadınlar ve kız çocukları için ilerlemeyi hızlandırmanın anahtarı olduğunu ” söyledi.

2022 yarışması, dünya çapında beş farklı bölgeden gelen on kadın tarafından yönetilen kuruluşa ödül veriyor.

Başlangıçta, bir uzmanlar paneli 61 ülkeden 300 başvuru aldı. 20 finalist  yenilikçi fikirlerini panele sunduktan sonra, nihai 10 kazanan UNFPA ile dokuz aylık sözleşmeler imzaladı ve 60.000 $'lık özsermayesiz yatırım alacak.

Finansman, kazanan kuruluşların pilot aşamadan uzaklaşmasına ve ölçekli üretime başlamasına olanak sağlayacak.

UNFPA ve ortakları, hedeflenen mentorluk, eğitim fırsatları, etkileşimli çalıştaylar ve küresel BM ağına benzersiz erişim ile sosyal girişimleri de destekleyecek.

Ajans, kazanan fikirlerin işlev açısından farklılık gösterdiğini, ancak yaratıcılıkta birleştiğini söyledi. Kazanan tasarım örnekleri, preeklampsi için taşınabilir bir teşhis sisteminden, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve hakları hakkında bilgi yayan bir masa oyununa kadar uzanıyordu.

Dünyanın dört bir yanından kazananların tam listesi için aşağıya bakın:

Paniamor Vakfı, Kosta Rika

Paniamor Vakfı, ergen kızlar için çevrimiçi şiddeti önlemeye ve bunlara yanıt vermeye yardımcı olmak için yeni bir dijital araç seti geliştirdi. 

GerHub, Moğolistan

GerHub, mobil klinikler ve teletıp aracılığıyla bilgi ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleriyle uzak bölgelerdeki kadınlara ve kızlara ulaşıyor.

Küresel Preeklampsi Girişimi, Uganda

 Afrika'da hamileliğe bağlı ölümlerin  yüzde 10'una neden olan hayatı tehdit eden bir hipertansif bozukluk olan preeklampsinin erken teşhisi, zamanında sevki ve etkin yönetimi ile hamile kadınlara yardımcı olan taşınabilir bir teşhis sistemi  .

Hillspring Diagnostics, Nijerya

Zamanında teşhis ve tedavi edilmezse anne ve bebeğin ölümü dahil tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir durum olan ektopik gebeliği tespit etmek için devrim niteliğinde bir yöntem.

Impact Innovations Institute, Ermenistan

SafeYou uygulaması, kadınları ve kız çocuklarını şiddete karşı korumak için güvenlik işlevleri sağlayan ve hayatta kalanlar için araçlar sunan benzersiz bir dijital çözümdür. 

Kızbaşına, Türkiye

Kullanıcıları  kadınların gerçek yaşam deneyimlerine dayalı simülasyonlarla tanıştırarak toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti durdurmayı amaçlayan sürükleyici bir artırılmış gerçeklik  deneyimi.

Tirando X Colombia, Kolombiya merkezli

Ergen kızlara kaliteli cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgileri ve hizmetleri sağlayan ve birçok genç hamileliğin yarattığı yoksulluk döngüsünü sona erdirmeye yardımcı olan AI ile geliştirilmiş bir sohbet robotu.

ToguMogu, Bangladeş

Genç kadınlar ve yeni anneler için aile planlaması, üreme sağlığı bilgileri ve hizmetlere erişim sağlayan tek noktadan aile sağlığı ve refahı platformu.

Urukundo Girişimi, Ruanda

Urukundo Life Skills Board Game, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve hakları hakkında bilgi yayan Ruanda'daki ilk lisanslı düşük teknolojili eğitici oyundur.

Girişimcilik ve Teknolojide Kadın (WETECH), Kamerun

Hayatta kalanları ve cinsiyete dayalı şiddet riski altındaki kişileri güvenli ve gizli bir mesajlaşma platformu aracılığıyla birbirine bağlayan dijital bir araç sunan bir  topluluk merkezi ve kadın inovasyon  merkezi .

Editör: TE Bilisim