(New York) - İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yaptığı açıklamada, İslamcı silahlı grup Boko Haram'ın Kamerun'un Uzak Kuzey bölgesindeki yerlerinden edilmiş insanlara yönelik bir sahaya yasadışı bir saldırıda çocuk intihar bombacıları kullandığını söyledi.

Çevrede açık bir askeri hedef yoktu. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli Afrika araştırmacısı Ilaria Allegrozzi , 2 Ağustos 2020 tarihleri ​​arasında Nguetechewe kasabasında gece boyunca gerçekleştirilen saldırıda 5'i çocuk 6'sı kadın en az 17 sivili öldürdü, en az 16'sı yaralandı.

"Görünen çocukları, yerlerinden edilmiş insanlara saldırmak için intihar bombacısı olarak kullanmak, büyük ölçüde çirkin bir savaş suçudur." "Boko Haram'ın Nguetechewe'deki gece intihar saldırısı sivil ölümlerini ve yaralanmalarını en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış gibi görünüyor" dedi . 

İnsan Hakları İzleme Örgütü 5-15 Ağustos tarihleri ​​arasında Nguetechewe saldırısının 14 kurban ve tanıklarının yanı sıra bir yerel sağlık çalışanı, 2 insani yardım çalışanı ve 3 yerel aktivistle telefonla görüştü. İnsan Hakları İzleme Örgütü bulgularını 12 Ağustos'ta Kamerun ordusu sözcüsü Cyrille Serge Atonfack Guemo'ya e-posta ile gönderdi ve belirli sorulara yanıtlar istedi. 18 Ağustos tarihli bir e-postada, Atonfack Guemo saldırıyı "teröristler" tarafından gerçekleştirildiğini söyleyerek doğruladı ve güvenlik güçlerinin tepkisi hakkında bilgi verdi.

Kaçan sakinlere ateş etti ve barınakları yağmaladı.  

Görgü tanıkları, giyindikleri ve konuşma tarzları nedeniyle Boko Haram olarak tanıdıkları 20 ila 30 savaşçının Ngueteche 1 Ağustos'un sonlarında yaya olarak girdiklerini ve yerel jandarmaların tespitinden kaçtıklarını söylediler. Topluluk gönüllü muhafızlarına ve yerel bir yasa dışı grubun üyelerine saldırdılar. İntikamcı gruplar, comités de vigilance in French, hükümet kararnamesiyle güvenlik güçlerine Boko Haram ile mücadelede yardımcı olmak için 2014 yılında kuruldu. Boko Haram savaşçıları daha sonra yerinden edilen bölgeye saldırarak kaçan sakinlere ateş etti ve barınakları yağmaladı.  

Patlamalar 12 sivili öldürdü.

Tanıklar, kaçarken arka arkaya iki yüksek patlama duyduklarını bildirdi. Patlamaların, kaçan sivil gruplara sızan ve ardından patlayıcı yelekleri patlatan iki intihar bombacısının neden olduğuna inandıklarını söylediler. 

Tanıklardan ve bağımsız kaynaklardan elde edilen bilgiler, intihar bombacılarının çocuk olduğunu gösteriyor, ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü bu bulguyu doğrulayamadı.

28 yaşındaki bir site sakini İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne “Ateş edildiğini ve insanların 'Allahu Ekber!' Diye bağırdığını duyduğumuzda ailemle evdeydim” dedi. "Bunun bir Boko Haram saldırısı olduğunu çabucak anladık. Hepimiz dışarı çıktık ve kaçtık. Ama savaşçılar bize ateş etti. Kaçan tüm insanlara rastgele ateş ediyorlardı. "

Nguetechewe sitesi, son 4 yılda Boko Haram'ın şiddeti ve Kamerun güvenlik güçlerinin karşı ayaklanma operasyonları nedeniyle Uzak Kuzey bölgesinden yerlerinden edilmiş 1.500'den fazla insanı barındırıyor.

Saldırı sırasında, Groupement Polyvalent d'Intervention de la Jandarmerie Nationale'den (Ulusal Jandarma Polivalent Müdahale Grubu) 16 ila 20 jandarma Nguetechewe'de görevdeydi, ancak hiçbiri yerinden edilen Guirbala mahallesinde konuşlanmadı.

Kaçan tüm insanlara rastgele ateş ediyorlardı. "

44 yaşındaki kanunsuz bir grup üyesi, "Gece gündüz hiç imkansız veya hiç korunmadan çalışıyoruz" dedi. "Korkuyoruz ve yorgunuz." Nguetechewe sakinleri, yasadışı grupların kasabayı Boko Haram saldırılarından korumasına yardım etmek için gönüllü olduklarını, ancak bu tür tehlikeli görevler için ne eğitimli ne de donanımlı olduklarını söyledi.

Tanıklar, jandarmaların saldırı başladıktan sonra müdahale ettiğini, ancak saldırganlarla etkili bir şekilde yüzleşemeyecek kadar az olduğunu söylediler. Tanıklar, Mozogo'daki 42. Motorlu Piyade Taburu'ndan (BIM) askeri takviye kuvvetlerinin ancak daha sonra, 2 Ağustos sabahı erken saatlerde geldiğini söylediler. Askerler yaralıları yakındaki sağlık tesislerine götürdüler. Atonfack Guemo bu bilgiyi doğruladı ve Hızlı Müdahale Taburu'ndan (BIR) askerlerin bölgedeki daha fazla saldırıları önlemek için yakındaki Mayo Moskota Üssü'nden Nguetchewe'ye konuşlandırıldığını ekledi.

“Savaş karakolu”

Kamerun'un Uzak Kuzey bölgesi valisi Midjiyawa Bakary, medyaya saldırının ardından Nguetechewe'ye daha fazla güvenlik gücünün konuşlandırıldığını söyledi. Atonfack Guemo, Nguetchewe'deki jandarma müfrezesinin güçlendirildiğini ve Boko Haram savaşçılarının şehre girmesini önlemek için Mbaliouel Köyü'ne bir “savaş karakolu” inşa edildiğini söyledi.

1.500'den fazla kişi yerinden edildi

Saldırı , hem Nguetchewe sakinleri hem de bölgede barınanlar olmak üzere 1.500'den fazla kişiyi yerinden etti . Birçoğu çevredeki çalılıklara kaçtı. Birçoğu geri dönerken, diğerleri yeni saldırılardan korkarak gecelerini ormanda geçirmeye devam ediyor. 35 yaşındaki bir kadın, "Korkuyoruz, korku içinde yaşıyoruz, en küçük gürültüde panikliyoruz" dedi. "Boko Haram'ın yeni baskınları riskinden dolayı yerinden edilme bölgesinde uyumaktan korkuyoruz."

Nguetchewe'deki saldırı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ), Avrupa Birliği , Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere geniş çapta kınandı . 

15 yaşın altındaki çocukların silah altına alınması

Boko Haram ile silahlı çatışmada geçerli olan uluslararası insani hukuk, sivillere ve sivil nesnelere yönelik kasıtlı ve ayrım gözetmeyen saldırıları yasaklamaktadır. Suç kastıyla bu tür saldırıları emredenler veya işleyenler, savaş suçlarından sorumludur. 15 yaşın altındaki çocukların silah altına alınması ve düşmanlıklarda kullanılması da bir savaş suçudur. Devlet dışı silahlı gruplar tarafından 18 yaşından küçük çocukların düşmanlıklarda kullanılması da uluslararası hukuku ihlal etmektedir.

Allegrozzi, Kamerun hükümetinin, ciddi risk altında kalan sivilleri daha iyi korumak için güvenlik güçlerinin daha dikkatli konuşlandırılması dahil olmak üzere ek önlemler alması gerekiyor."

Boko Haram kuzeydoğu Nijerya'da bulunuyor ve Çad , Nijer ve Kuzey Kamerun gibi ülkelere yayılmış durumda

Boko Haram Kabaca "Batı eğitimi yasak" olarak tercüme edilen silahlı grup Boko Haram kuzeydoğu Nijerya'da bulunuyor ve Çad , Nijer ve Kuzey Kamerun gibi ülkelere yayılmış durumda . 2014'ten beri grup ortalığı kasıp kavurdu Kamerun'un Uzak Kuzey bölgesinde, genellikle ayrım gözetmeyen veya kasıtlı olarak sivilleri hedef alan saldırılar gerçekleştiriyor. Saldırılar arasında pazarlar, camiler, kiliseler, okullar, yer değiştirme kampları ve otobüs istasyonları gibi kalabalık sivil alanlarda intihar bombardımanları ; kadın ve çocukların da dahil olduğu adam kaçırma olayları; ve sivil mülkiyetin yaygın şekilde yağmalanması ve yok edilmesi. UNICEF, insan hakları grupları ve medya , 2015'ten beri Çad Gölü havzasında Boko Haram tarafından çocukların zorla askere alınmasını ve intihar bombacısı olarak kullanımlarının yaygın olduğunu belgeledi .

Nguetchewe'deki saldırı, neredeyse günlük cinayetler, adam kaçırma olayları, hırsızlıklar ve Boko Haram'a atfedilen mülklerin yok edilmesiyle yıl başından bu yana Uzak Kuzey Bölgesi'ndeki şiddet olaylarındaki büyük artışı takip ediyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yerel ve uluslararası medyayı izlemesi ve hükümet dışı grupların raporları, silahlı grubun Ocak ayından bu yana 200'den fazla saldırı ve baskın düzenleyerek en az 146 sivili öldürdüğünü gösteriyor. Kamerun hükümeti, Ocak ayından bu yana, Nguetchewe'nin tek başına bulunduğu Mozogo'nun kuzey bölgesinde 22 Boko Haram saldırısının meydana geldiğini bildirdi .

129 kendiliğinden yerinden edilme bölgesi

Kamerun'daki Boko Haram şiddeti, 2014'ten bu yana 322.000'den fazla insanı evlerinden çıkmaya zorladı. Ülke içinde yerinden edilmiş insanlar, sözde kendiliğinden gelişen yerlerde veya ev sahibi ailelerle yaşıyor. Bir BM personeli İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne, Uzak Kuzey bölgesinde çoğu korunmayan 129 kendiliğinden yerinden edilme bölgesi olduğunu söyledi. Kamerun ayrıca Nijerya'daki Boko Haram saldırılarından kaçan yaklaşık 116.000 mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Boko Haram'ın yarattığı tehdit

Kamerun hükümeti, Boko Haram'ın yarattığı tehdidi ele almak için Uzak Kuzey'e binlerce güvenlik gücü konuşlandırdı. Hükümet ayrıca, güvenlik güçlerine istihbarat sağlamak, rehber olarak hareket etmek ve köyleri saldırılardan korumak için Uzak Kuzey'deki 14.000'den fazla değişik grup üyesini kullandı. 

Boko Haram, 2014'teki çatışmanın başlangıcından bu yana, intihar saldırıları da dahil olmak üzere defalarca Nguetechewe'yi hedef aldı. 18 Ocak 2016'da , Nguetchewe'de bir camiye düzenlenen Boko Haram intihar saldırısında beş kişi öldü. 10 Şubat 2016'da , iki Boko Haram kadın intihar bombacısı Nguetchewe'ye sızarak kendilerini havaya uçurarak 6 kişiyi öldürdü ve 30'dan fazla kişiyi yaraladı.

Editör: TE Bilisim