Milletvekili Perihan Koca'dan Hatay iline yönelik Rezerv Alan Konulu Soru Önergesi Milletvekili Perihan Koca'dan Hatay iline yönelik Rezerv Alan Konulu Soru Önergesi

Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav sonuçlarına ilişkin olarak Türkiye Büro Çalışanları Sendikası (Türk Büro-Sen) tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada, “Adana’ya ayrılan 54 kişilik kadro için kazanan adayların 43’ünün Türkiye Büro Çalışanları Sendikası’na üye olduğu ve devlet nazarında Türk Büro Sen'li olmak ayrıcalıktır” ifadeleri yer almıştır. Bu açıklama Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavları mülakatlarında torpil ve kayırmacılık yapıldığı iddialarını beraberinde getirmiştir.

DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran TANHAN, Adalet Bakanı Sayın Yılmaz TUNÇ  tarafından yanıtlanması talebiyle bu konuda bir soru önergesi vermiştir.

Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları 1 Nisan 2024 tarihinde açıklanan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav sonuçlarına ilişkin olarak Türkiye Büro Çalışanları Sendikası (Türk Büro-Sen) tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, “Görevde yükselme sınavı mülakat sonuçlarına göre, Adana için ayrılan 49 Yazı İşleri Müdürlüğü, 1 İdari İşler Müdürlüğü, 1 Adli Sicil Şube Müdürlüğü ve 3 Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdür/Müdür Yardımcısı olmak üzere toplam 54 müdür kadrosunu kazanarak müdürlüğe terfi eden arkadaşlarımızdan 43'ü sendikamız yani Türk Büro Sen üyesidir. Bu sonuçlar bir kez daha göstermiştir ki devletimiz nazarında da Türk Büro Sen'li olmak ayrıcalıktır" ifadelerine yer verilmiştir.

Mülakat uygulamasından kaynaklı olarak yazılı sınavlarda yüksek puan alan binlerce kamu görevlisi, hak ettikleri görevlere gelememektedir. Kamusal hizmet ve unvanlar, toplumun ortak Anayasal hakkıdır ve bu sınav ve mülakatlar, toplumun bütün kesimlerine açık ve eşit olmalıdır. Hak edenin kamusal hizmette görev aldığı, liyakat esasına göre kariyer yaparak yükselmenin temel olarak benimsendiği bir anlayışı hâkim kılmak ve uygulamada buna uygun hareket etmek elzemdir.

Bu bağlamda;

1.      Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavı sonucunda Adana’ya ayrılan 54 kişilik kadro için kazanan adayların 43’ünün Türkiye Büro Çalışanları Sendikası’na üye olması tesadüf müdür?

2.      Mülakat sınav komisyonu ve sorular hangi ölçütler esas alınarak oluşturulmuştur?  Kamusal hizmette görev alacak kişilerin liyakat esasına göre seçilmesini sağlamak amacıyla Bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmıştır?

3.      Mülakat uygulamalarının objektifliği ve adil bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda ne tür önlemler alınmaktadır? Mülakatlar kamera ile kayıt altına alınmış mıdır?

4.      Mülakat sınavlarına itirazlar söz konusu olduğunda nasıl bir yöntem izlenmektedir?

5.      Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türkiye Büro Çalışanları Sendikası (Türk Büro-Sen) üyelerine mülakatlarda torpil yapılarak kayrıldığı, bunun yanı sıra diğer sendikalara üye adaylara ayrımcılık yapılarak kasıtlı şekilde elendikleri iddiaları doğru mudur? Bu iddialara yönelik bakanlığınızca herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmadıysa bu iddialara yönelik bir soruşturma başlatacak mısınız?

6.      1 Nisan tarihinde sınav sonuçlarının açıklandığı web sitesinde yaşanan aksaklığın sebebi nedir? Siteye daha sonuçlar yüklenmeden telefonla aranarak sınavı kazananlara bilgi verildiği iddialarına dair başlatılan bir soruşturma var mıdır?

7.      Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın torpil mesajlarına ilişkin geçtiğimiz aylarda haberler basına yansımış ve bu haberlere ilişkin daha sonra yayın yasağı getirilmişti.  Bu torpil iddiaları sonrasında Milletvekilleri, bakan yardımcıları ve bakanlara çeşitli talepler gelebileceğini ifade etmiş, “Bunların değerlendirmesini yapacak olan komisyonlardır. Referansları, başka talepleri olabilir. Bu talepler değerlendirilirken, ilgili komisyonlar kişinin liyakatine bakar. Bizim tek kriterimiz liyakattir.” açıklamasını yapmıştınız. Açıklamanızda ifade ettiğiniz komisyona gelen referanslı isimlerin yazılı ve mülakat sınav sonuçlarına dair bir araştırma yapacak mısınız? Komisyona iletildiğini kabul ettiğiniz bu kişilerden kaçı görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavını kazanmıştır? Bu kişilerden kaçı Türkiye Büro Çalışanları Sendikası (Türk Büro-Sen) üyesidir?

Editör: Haber Merkezi