KESK Adana Şubeler Platformu; “Emekçilere Kuru Ekmeği Reva Gören Sefalet Artışları Değil, İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret İstiyoruz! Hükmünü Yitiren TİS Derhal Yenilenmelidir!”

KESK Şubeler Platformu, Eğitim Sen Adana Şube’de bası açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına açıklamayı Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya okudu.

Kaya açıklamasında; “15 Ocak Cuma günü yapılan zamları protesto etmek için bordro yakma eylemi gerçekleştireceğiz, eylemimize dost kurum ve kuruluşları bekliyoruz” dedi.

Platformun konuyla ilgili açıklaması şu şekilde

Pandemi döneminde işsizlik, hayat pahalılığı, temel tüketim mallarına yapılan zamlar daha fazla yoğunlaşarak devam ediyor. Gittikçe ağırlaşan yaşam koşullarında yeni zamlar işsizlerin ve bütün emekçilerin canını yakmaya devam ediyor. Emekçiler tüm bu olumsuzluklarla, ekonomik sıkıntılarla mücadele ederken siyasi iktidar her şeyi güllük gülistanlıkmış gibi gösterme çabası içerisinde. Gözlerini Ocak ayında yapılacak ücret zammına çevirmiş olan kamu emekçileri bir kez daha hayal kırıklığına uğradı.

Devletin resmi organı TÜİK yıllık enflasyonu açıkladı. TÜİK verileri uzun zamandır işçi ve bütün emekçilerin maaş ve ücretlerini baskılama aracı olarak kullanılmaktadır. Rakamlarla oynanarak gerçek enflasyon perdelenmiş, sonuçta milyonlarca kamu emekçisi, emekliler ve aileleri yoksulluğa itilmiştir. Siyasi iktidarda çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik nutkunu atmaya devam etmiştir.

Siyasi iktidarın yanında yer aldığını saklamayan sözde sendikalarda bu durumu izlemekte, kendilerine üye kamu emekçilerini oyalamaktadır. Şunun bilinmesini istiyoruz. Kamu emekçilerinin ve emeklilerin daha fazla fedakarlık yapacak hali kalmamıştır. Sadece bir yıl içerisinde ortalama kamu emekçisi maaşı dolar bazında 114 dolar, çeyrek altında 3 adet azalma yaşanmıştır.

Kamu emekçileri ve emekliler gerçek enflasyonun yarattığı yoksullukla boğuşmaya devam ederken, TÜİK yıllık enflasyon oranını %14.6 olarak açıklaması oldukça manidardır. Bu rakam çarşı, pazarın, günlük hayatın rakamı değil. Doğal gaza %32 elektriğe %31, baklagillerle %60, yumurta %80 ayçiçeği yağına %50 zam gelmişken gerçek enflasyon % 37 geçmiştir. TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamının halkın nezdinde bir karşılığı yoktur.

TÜİK başkanlığı yapmış eski bir bürokrat dahi TÜİK ‘in enflasyon, büyüme, istihdam gibi verilerin ‘’çok şüpheli ve tartışmalı’’ olduğunu itiraf etmiştir. Kamu emekçilerine yapılan zam TÜİK’ in nasıl hesapladığı belli olmayan enflasyon oranı üzerinden yapılmıştır. Gerçek enflasyon ve sokağın enflasyonu bu değil, olamaz. Hiçbir inandırıcılığı yok.  Geçmiş toplu sözleşmelerde kamu emekçileri adına masaya oturan ve sefalet ücretlerine imza atan Memur-Sen’in yeni toplu sözleşmede takındığı tutum ve yaklaşımlar kamu emekçilerince çok iyi bilinmektedir.

Kamu emekçilerini değil hükümeti kolladığı bir kez ortaya çıkmıştır. Ocak ayında yapılan %7.3 lük zam artışı sefalet ve yoksulluk zammıdır. Ekonomik krizin her boyutuyla hissedildiği bu günlerde satın alma gücü azalan memurlar bir kez daha kuru ekmeğe muhtaç edilmiştir. Hükümetle Memur-Sen’in yaptığı toplu sözleşmeler iptal edilmeli, kamu emekçileriyle yeni adil bir toplu sözleşme yapılmalıdır.

Kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarına gerçek enflasyon oranında zam yapılmalıdır. Ekonomik krizin etkileri oranında maaşlar artırılmalıdır. Vergi adaletsizliğine son verilmelidir. KDV kaldırılmalı, birinci vergi dilimi %15’de %10 düşürülmelidir. 3600 ek gösterge bütün kamu emekçilerini kapsayacak şekilde yasalaştırılmalıdır. KESK olarak insanca yaşayacak bir ücret, hayat pahalığına, yoksulluğa, yolsuzluğa ve israf düzenine karşı haklarımızı korumak için mücadeleye devam edeceğiz. 

İnsanca yaşayacak ek zam istiyoruz. Hükmünü yitiren 2021 toplu sözleşmesi yenilenmelidir.

15 Ocak Cuma günü yapılan zamları protesto etmek için bordro yakma eylemi gerçekleştireceğiz, eylemimize dost kurum ve kuruluşları bekliyoruz.

Editör: TE Bilisim