Ukrayna Cuma günü yaptığı açıklamada, uzun süredir devam eden bir çatışmada büyük bir tırmanış korkusu arttıkça, doğudaki iki bölgeyi kontrol eden Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı bir saldırı başlatmayacağını söyledi.

Açıklama, Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların son haftalarda yoğunlaşması ve Rusya'nın sınırda asker yığması sonrasında geldi .

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Ruslan Khomchak, "Geçici olarak işgal edilen bölgelerin zorla kurtarılması, kaçınılmaz olarak çok sayıda sivilin ölümüne ve ordu arasında kayıplara yol açacaktır, bu Ukrayna için kabul edilemez bir durumdur" dedi. Bir açıklamada.

Moskova'yı durumu daha da kötüleştirmek için "askeri güç tarafından sindirme ve şantaj" yapmakla suçladı.

Khomchak, "Ukrayna tüm medeni dünya tarafından destekleniyor. Düşman karşısında yalnız değiliz." Dedi.

Beyaz Saray Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin sayısının, Rusya'nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinden sonra Doğu Ukrayna'da ilk kez savaşın başladığı "2014'ten bu yana herhangi bir zamanda" daha fazla olduğunu söyledi.

Yoğunlaşan çatışmaların ortasında, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky Perşembe günü geceyi geçirdiği doğu cephesini ziyaret etti.

Zelensky, Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Ülkemizin kaderi burada belirlendi," dedi. Ofisinden çıkan görüntüler, onu askerlerle tokalaşırken bir miğfer ve kurşun geçirmez yelek giymiş siperlerde gösteriyordu.

Çağırdı Zelensky, NATO Ukrayna desteklemek için ittifaka ülkesinin üyeliğini hızlandırmak için, o Ukrayna birlikleri son haftalarda öldürüldü ve yaralandı pozisyonları ziyaret etmişti Perşembe söyledi.

Yıl başından bu yana 26 Ukraynalı askerin öldürüldüğünü, 2020'nin tamamında 50 askerin öldürüldüğünü söyledi.

Ukrayna'nın ağırlıklı olarak Rusça konuşulan doğusundaki çatışma, 2014'ten bu yana 13.000'den fazla can aldı.

Editör: TE Bilisim