Kimyasal silahları 'tarihin sayfalarına' emanet edin

Cuma günü tarihi Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin 25. yıldönümünü anan BM başkanı, anlaşmayı silahsızlanmada "büyük bir başarı" olarak nitelendirdi.

Genel Sekreter António Guterres , çok taraflılığın başarılı bir örneği olarak sözleşmenin temsil ettiği “güçlü vasiyeti” ve sağlayabileceği güvenliği selamlayan bir bildiri yayınladı. 

Silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme rejiminin bu temel direğinin aşınmasına izin veremeyiz” dedi. “Kullanımlarının hiçbir gerekçesi olamaz”.

'İğrenç silahlar'

BM başkanı, kimyasal silah kullanımının uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu hatırlattı.

“Bu iğrenç silahları kullanmaktan sorumlu olanların, mağdurların hatırı ve gelecekte herhangi bir kimyasal savaşın önlenmesi için tespit edilmesi ve sorumlu tutulması zorunludur”.

Güvenlik Konseyi yaptığı açıklamada , bunları "herhangi bir yerde, hiçbir zaman" veya "hiçbir koşulda" asla kullanmama taahhüdünün altını çizdi.

Konsey üyesi ayrıca, resmi olarak Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmhasına İlişkin Sözleşme uyarınca “kimyasal silah stoklarının ve terk edilmiş kimyasal silahların tamamen imha edilmesi” çağrısını yineledi. (CWC), 29 Nisan 1997'de yürürlüğe girmiştir .

Ayrıca, son çeyrek yüzyılda Suriye iç savaşı gibi çatışmalarda bu ayrım gözetmeyen, insanlık dışı silahların kullanılmasını kınadılar. 

insanlık adına 

Konsey, hiç kimsenin “hiçbir koşulda” kimyasal silah geliştirmemesi, üretmemesi, edinmemesi, stoklamaması veya elinde tutmaması gerektiğini vurguladı .

Ayrıca hiç kimse doğrudan veya dolaylı olarak kimyasal silahları transfer etmemelidir; kimyasal silah kullanmak için herhangi bir askeri hazırlıkta bulunmak; ya da yardım etmek, "herhangi bir kimseyi Sözleşme uyarınca bir Taraf Devlete yasaklanmış herhangi bir faaliyette bulunmaya teşvik etmek ya da teşvik etmek". 

“Sözleşme tarafından yasaklandığı üzere kimyasal silahların geliştirilmesi, üretimi ve kullanımının uluslararası barış ve güvenliğe açık bir tehdit olmaya devam ettiğini” teyit ettiler.

OPCW'yi tanıma

Büyükelçiler ayrıca, henüz bunu yapmamış olan tüm Devletleri CWC'ye “gecikmeden” taraf olmaya çağırdılar. 

Açıklama , Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün ( OPCW ) - “Sözleşmenin tüm hükümlerinin tarafsız, bağımsız ve profesyonel bir şekilde uygulanmasını” sağlamaktan sorumlu organın hayati rolünü kabul etmeleri ile sona erdi .

Uyumsuzluk

Bu arada, Güvenlik Konseyi'nde üst düzey bir etkinlikte mi? 25. yıldönümünü kutlayan Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi, kimyasal silahlara karşı normun defalarca ve temelden sorgulandığını savundu.

Izumi Nakamitsu'ya göre bu, bazılarının katı bir şekilde uymamasından, bozulan uluslararası güvenlik ortamından, tehlikeli Devlet dışı aktörlerin yükselişinden ve bilim ve teknolojideki gelişmelerden kaynaklanıyor.

Uluslararası toplum, kimyasal silah kullanımına karşı normu desteklemek, onları kullanmaya tenezzül eden herkesten hesap sormak ve küresel rejimi yeniden canlandırmak için birlikte hareket etmelidir " dedi.

Suriye meydan okuması

BM silahsızlanma şefi, zehirli kimyasalların Suriye'de cezasız bir şekilde silah olarak kullanıldığını kaydetti ve bunu CWC'nin karşı karşıya olduğu acil bir zorluk olarak nitelendirdi.

“Suriye'nin OPCW'ye yaptığı ilk ve müteakip açıklamalardaki boşluklar, tutarsızlıklar ve tutarsızlıklar çözülmeli” diyerek, savaşın parçaladığı ve bölünmüş ülkenin Hükümeti'nin, on yıldan fazla bir süredir devam eden savaşın ardından, “anında acil müdahaleye” izin vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. ve OPCW için sınırsız erişim”.

Suriye'nin işbirliği olmadan uluslararası toplum, ülkenin taahhütlerini yerine getirdiğine dair güvene sahip olamaz .

'Derin ihlalleri' ele alın

Bayan Nakamitsu, hem kimyasal silah saldırılarının faillerini tespit edemezsek hem de onları sorumlu tutamazsak, “kimyasal silah kullanımına karşı normu daha da zedeleyeceğiz” dedi.

“Uluslararası hukukun bu kadar derin ihlalleri, ele alınmadan ve çözümsüz kalmaya devam edemez”.

Üst düzey BM yetkilisi, ortaya koydukları artan zorlukların altını çizerek, “ kimyasal silahlara karşı tabuyu restore etmek” ve nihayet onları “tarihin sayfalarına göndermek” için daha güçlü bir işbirliği çağrısında bulundu .

Editör: TE Bilisim