Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınları güçlendirmek sadece yapılacak doğru şey değil, aynı zamanda aşırı yoksulluk, açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadelede kritik bir bileşendir.

15 Ekim Uluslararası Kırsal Kadınlar Günü

Ülkelerin cinsiyet eşitliğine ulaşmalarını destekleyen BM Kadın Örgütü'ne göre, kırsal kesimdeki kadınlar ve kız çocukları gıda sistemlerinde önemli bir role sahip olsalar da erkeklerle eşit güce sahip değiller, bu nedenle daha az kazanıyorlar ve daha yüksek düzeyde gıda güvencesizliği yaşıyorlar. 

Ortalama olarak, Latin Amerika'da yüzde 20'den Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde yüzde 50 veya daha fazlasına kadar değişen, gelişmekte olan ülkelerdeki tarımsal işgücünün yüzde 40'ından fazlasını kadınlar oluşturuyor.

Yine de, arazi ve hayvan mülkiyeti, eşit ücret, karar alma organlarına katılım ve çiftliklerinin gelişmesi için kaynaklara, krediye ve pazara erişim söz konusu olduğunda önemli bir ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

Kırsal kesimdeki kadınların yaşamlarını iyileştirmek, yoksulluk ve açlıkla mücadelenin anahtarıdır. Kadınlara erkeklerle aynı fırsatların verilmesi, en yoksul bölgelerde tarımsal üretimi yüzde 2,5 ila 4 oranında artırabilir ve yetersiz beslenen insan sayısı yüzde 12 ila 17 oranında azaltılabilir.

Bu Uluslararası Gün, " Kırsal kadınlar herkes için iyi yemek yetiştiriyor " teması altında, bu kadın kahramanların dünyanın gıda sistemlerindeki çalışmalarını tanıyalım ve herkes için eşit fırsatlara sahip kırsal alanlara sahip çıkalım.

Kırsal Kadının Kalkınmaya Paha biçilmez Katkısı

Kadınların kırsal hanelerin ve toplulukların sürdürülebilirliğini sağlamada, kırsal geçim kaynaklarını ve genel refahı iyileştirmede oynadıkları önemli rol giderek daha fazla kabul görmektedir. Kadınlar, kayıt dışı işler de dahil olmak üzere tarımsal işgücünün önemli bir bölümünü oluşturuyor ve kırsal alanlarda aileler ve haneler içinde ücretsiz bakım ve ev işlerinin büyük bir kısmını gerçekleştiriyor. Tarımsal üretime, gıda güvenliğine ve beslenmeye, arazi ve doğal kaynak yönetimine ve iklim direncinin oluşturulmasına önemli katkılar sağlıyorlar.

Buna rağmen, kırsal alanlardaki kadınlar ve kızlar, orantısız bir şekilde çok boyutlu yoksulluktan muzdariptir. Aşırı yoksulluk küresel olarak azalırken, kabul edilemez yoksulluk koşullarında yaşamaya devam eden dünyadaki 1 milyar insan, ağırlıklı olarak kırsal alanlarda yoğunlaşmaktadır. Çoğu bölgede kırsal alanlardaki yoksulluk oranları kentsel alanlardakilerden daha yüksektir. Yine de küçük ölçekli tarım, Asya ve Sahra altı Afrika'da gıdanın yaklaşık %80'ini üretiyor ve yaklaşık 2,5 milyar insanın geçimini sağlıyor. Kadın çiftçiler, erkek meslektaşları kadar üretken ve girişimci olabilirler, ancak toprağa, krediye, tarımsal girdilere, pazarlara ve yüksek değerli tarımsal gıda zincirlerine daha az erişebilirler ve ürünleri için daha düşük fiyatlar elde edebilirler.

Yapısal engeller ve ayrımcı sosyal normlar, kırsal hanelerde ve topluluklarda kadınların karar alma gücünü ve siyasi katılımını kısıtlamaya devam ediyor. Kırsal alanlardaki kadınlar ve kız çocukları, üretken kaynaklara ve varlıklara, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi kamu hizmetlerine ve su ve sanitasyon dahil altyapıya eşit erişimden yoksunken, iş yükleri giderek ağırlaşsa bile emeklerinin çoğu görünmez ve ücretsiz olarak kalmaktadır. erkeklerin göç etmesinden kaynaklanmaktadır. Küresel olarak, birkaç istisna dışında, verilerin mevcut olduğu her toplumsal cinsiyet ve kalkınma göstergesi, kırsaldaki kadınların kırsaldaki erkeklerden ve kentsel kadınlardan daha kötü durumda olduğunu ve orantısız bir şekilde yoksulluk, dışlanma ve iklim değişikliğinin etkilerini yaşadıklarını ortaya koymaktadır.

Gıda sistemlerini dönüştürmek 

Geçen yıl, yeterli gıdaya erişimi olmayan insan sayısı yaklaşık yüzde 20 artarak 2,3 milyarı aştı. Etkilenenlerin çoğu kırsal kesimdeki kadınlar ve kızlardı. 

BM Genel Sekreteri António Guterres , her yıl 16 Ekim'de  mesajında ​​gıda sistemlerinin dönüştürülmesi çağrısında bulundu. 

BM Kadınları, bozulan küresel gıda sistemini yeniden inşa etmeye ve çeşitli ve sağlıklı mahsul üretimini desteklemeye odaklanmayı içeren bir Feminist Sürdürülebilirlik ve Sosyal Adalet Planı yayınladı  . 

Alternatif bir yaklaşım 

Yeni plan, toplumsal cinsiyet eşitliğini, sosyal adaleti ve sürdürülebilirliği COVID-19'un toparlanmasının ve krizin ardından “daha ​​iyi bir şekilde yeniden inşa etme” için küresel çabaların merkezine koyuyor.   

Bize yenilenmiş bir fırsat Feminist Planı vizyonuna ve son sonuçları ve çoklu paydaş taahhütlere inşa etmek, dünyamızı organize farklı bir şekilde işlemek için Kırsal Kadınlar tekliflerin “Bu Günü  Birleşmiş Milletler Gıda Sistem Zirvesi , Böylece kırsal kesimdeki kadınlar, herkesin yediği iyi yiyeceklerle üretkenliklerinden eşit olarak yararlansın” dedi. 

Feminist Plan, endüstriyel tarıma bir alternatif olarak tanımlanan “cinsiyete duyarlı agroekoloji”yi yaygınlaştırmak için hükümetler ve sivil toplum arasında güçlendirilmiş ortaklıklar çağrısında bulunuyor. 

Çiftçiliğe yönelik bu yaklaşımın kadın küçük ölçekli üreticiler için faydaları kanıtlanmıştır. Aynı zamanda gıda güvenliğini destekler ve biyolojik çeşitliliği ve ekosistemleri korur.

Editör: TE Bilisim