Kolombiya, polis vahşetine, istihdamın kötüye gitmesine ve katliamlara karşı ulusal grevle kitlesel protestolara devam ediyor

Ana sloganlardan biri, iki hafta önce Bogota'da iki memur tarafından şok tabancasıyla dövülen ve işkence gören 44 yaşındaki avukat ve taksi şoförü Javier Ordóñez'in öldürülmesi için adalet talep edilmektedir.

21 Eylül Pazartesi Günü: Grev

21 Eylül Pazartesi günü, binlerce Kolombiyalı, sendikalar ve sosyal kuruluşlar tarafından Iván Duque Hükümeti'ne karşı çağrıda bulunan ve koronavirüs nedeniyle sağlık risklerine rağmen ülke çapında çok sayıda seferberlik ile ulusal bir greve katıldı.

Bu protestoların ana sloganlarından biri, polis vahşeti ve iki hafta önce  iki polis memuru tarafından şok tabancasıyla dövülen ve işkence gören 44 yaşındaki avukat ve taksi şoförü Javier Ordóñez'in öldürülmesi için adalet talebiyle ilgilidir .

Pandemi çerçevesinde, ekonomik kriz ve istihdamın bozulması organizatörlerin öne sürdüğü noktalardan bir diğeri. Özellikle, Hükümetin 27 Ağustos'ta düzenlediği ve bir sosyal koruma tabanı oluşturan 1174 sayılı Kararname. Sendika örgütlerine göre, bu Kolombiya'daki "son 30 yılın en agresif emek ve emeklilik reformu".

Grevi motive eden temel konulardan bir diğeri, Kolombiya'da her gün gerçekleşen ve eski gerilla ile imzalanan barış anlaşmasının yerine getirilmesini riske atan, sosyal liderlerin ve silahlı örgütlerin eski üyelerinin katliam ve suikastlarıdır. 

Ülkenin çeşitli yerlerinde sabah 9:00 (yerel saat) ile 16:00 arasında yürüyüşler gerçekleştirildi. Yetkililer, Ordóñez'in öldürülmesinden sonra 8 ve 9 Eylül arasında meydana gelenler gibi şiddet eylemlerini önleme sözü verdiler. 

Bogotá Güvenlik Bakanı Hugo Acero, "Tüm güvenlik sistemine ek olarak, bir arada yaşama yöneticileri, Ombudsman, Ombudsman Ofisi ve her şeyin barışçıl bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için bir çalışma yöntemi üzerinde görüşülen ve üzerinde anlaşılan İnsan Hakları örgütleri de olacak, şiddet eylemlerinden kaçının, "dedi.

Gerilim ve şiddetin tırmanması

Ordóñez'in ölümünden sonra, ciddi rahatsızlıklar ve polis baskısıyla sona eren ve ciddi sonuçlarla sonuçlanan bir dizi gösteri düzenlendi: Gösteriler sonucu on üç sivil yurttaşın öldü, 209 sivil yurttaş yaralandı.

2019'da Ekvador ve Şili'deki ayaklanmalara paralel olarak gerçekleşen bir dizi kitlesel protestoyla Kolombiya'da toplumsal hoşnutsuzluk sokaklarda hissedilirken, Latin Amerika toplumunun bir kısmı merkez sağ yönetimlere muhalefetini gösterdi.  

Sokaklardaki gerginlik Covid-19 kriziyle durduruldu, ancak hastalıktan kaynaklanan enfeksiyonlar ve ölümler artmaya devam etmesine rağmen yavaş yavaş örgütler protestolara devam ediyor. 

Editör: TE Bilisim