Avustralyalı araştırmacıların SARS-CoV-2 virüsü hakkındaki bulguları, el yıkama ve etkili temizlik ihtiyacını güçlendiriyor.

Avustralyalı araştırmacılar 12 Ekim Pazartesi günü yaptığı açıklamada, COVID-19'a neden olan virüsün banknotlarda, camda ve paslanmaz çelikte 28 güne kadar, grip virüsünden çok daha uzun süre hayatta kalabileceğini belirterek, hastalıkla mücadeleye yardımcı olmak için etkili temizlik ve el yıkama ihtiyacının altını çizdi.

Cep telefonu ekranlarında

Avustralya'nın ulusal bilim kurumu CSIRO'nun araştırmasından elde edilen bulgular, sıkı bir şekilde kontrol edilen bir ortamda virüsün diğer çalışmaların bulduğundan daha uzun süre bulaşıcı kaldığını gösteriyor gibi görünüyor.

CSIRO araştırmacıları, 20 santigrat derecede (68 derece Fahrenheit) SARS-COV-2 virüsünün "son derece sağlam" olduğunu ve cep telefonu ekranlarında bulunan plastik banknot ve cam gibi pürüzsüz yüzeylerde 28 gün boyunca bulaşıcı kaldığını söyledi. Çalışma Virology Journal'da yayınlandı.

Karşılaştırıldığında, İnfluenza A virüsünün yüzeylerde 17 gün boyunca hayatta kaldığı bulundu.

Çalışmanın baş araştırmacısı Shane Riddell, "Elleri yıkamanın ve mümkün olduğunda sterilize etmenin ve kesinlikle virüsle temas halinde olabilecek yüzeyleri silmenin önemini gerçekten güçlendiriyor" dedi.

20, 30 ve 40 derecede (68, 86 ve 104 Fahrenheit) yapılan deneyler, virüsün daha soğuk sıcaklıklarda, pürüzsüz yüzeylerde ve plastik yerine kağıt banknotlarda daha uzun süre hayatta kaldığını gösterdi.

Sıcaklık

Araştırmacılar, 20 derecede kumaş üzerinde 14 günden sonra herhangi bir canlı virüs tespit edemediklerini söylediler. Çelik ve daha pürüzsüz yüzeyler için yedi güne kıyasla, 30 derecede, virüsün yaşayabilirliği pamukta sadece üç güne düştü. Canlılık 40 santigrat dereceye (104 Fahrenheit) daha da düştü.

Araştırmalar, doğrudan güneş ışığının virüsü öldürebileceğini gösterdiğinden, tüm deneyler ultraviyole ışığın etkisini ortadan kaldırmak için karanlıkta yapıldı.

Riddell Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "Yani gerçek dünyada sonuçlar muhtemelen gösterebildiklerimizden daha kısa olacaktır" dedi.

Editör: TE Bilisim