Bir BM hakları komitesi, sosyal medya platformlarını, COVID-19 salgını sırasında potansiyel kurbanları işe almak için tasarlanan çevrimiçi tuzakların artmasının ortasında, kadın ve kız çocuklarının ticaretini ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için büyük veri ve yapay zeka kullanmaya çağırdı.

Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi ( CEDAW ) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kadınların ve kızların dünya genelinde en yaygın insan ticareti mağdurları olmaya devam ettiğini söyledi.

Panelin tavsiyelerinin hazırlanmasına önderlik eden komite üyesi Dalia Leinarte, "Küresel salgın, dijital teknolojinin kaçakçılıkta ve kaçakçılığa karşı kullanılmasının acil olarak ele alınması ihtiyacını ortaya çıkardı" dedi. "İnsan ticareti ile mücadele, talebin caydırılmasını da gerektirir" diye ekledi.

Panel, kaçakçılık ağlarının arkasındaki kişilerin, sorunu çözmek için tasarlanmış ulusal ve uluslararası yasa ve politikalara rağmen, yaygın bir cezasızlığa sahip olduklarını belirtti.

Siber uzayda saklanmak

Koronavirüs salgınının kurbanları daha da kötüleştirdiğinde ısrar eden Cenevre merkezli komite, ülkelerin son aylarda "siber uzayda insan ticareti" konusunda küresel bir artış gördüğünü söyledi.

Komite, talebin potansiyel mağdurlara kolay erişim sağlayan ancak faillerin kimliğini gizleyen "sosyal medya, karanlık web ve mesajlaşma platformları" aracılığıyla yönlendirildiğini söyledi.

BM tarafından atanan bağımsız haklar uzmanlarından oluşan panel ayrıca, tacirler tarafından savunmasız kişilerin çevrimiçi cinsel sömürü için daha fazla işe alınmasının yanı sıra, "çocuk cinsel istismarı materyallerine ve teknolojinin kolaylaştırdığı çocuk seks kaçakçılığına yönelik artan talep" konusunda uyarıda bulundu.

Sosyal sorumluluk

Sosyal medya ve mesajlaşma şirketlerine yapılan bir çağrıda CEDAW, kadınları ve kızları insan ticareti ve cinsel istismara maruz bırakma riskini azaltmak için ilgili kontroller oluşturmalarını tavsiye etti.

Yasa dışı operasyonlarda yer alan insan ticaretine ve ilgili tarafların belirlenmesine yol açabilecek herhangi bir modeli belirlemek için çevrimiçi platformları “büyük veri, yapay zeka ve analitiği” kullanmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler paneli, çevrimiçi firmaların "yanıtlarında reaktif olmalarına ve ilgili makamlara ilgili bilgi düzeyini sağlamalarına izin verecek uygun yönetişim yapısını ve prosedürlerini uygulamaya koymaları" gerektiğini söyledi.

Hükümetlere dönerek CEDAW, Devletleri kadınları ve kızları savunmasız durumlara iten temel nedenleri ele almaya çağırdı.

Panel, kurbanların kendi ülkelerindeki çatışma ve insani acil durumların yanı sıra onları terk etmeye zorlayan sosyo-ekonomik adaletsizliklerle birlikte, cinsiyete dayalı ayrımcılığın bunda temel bir faktör olduğunu söyledi.

Cinsel istismarla yakın bağlantı

CEDAW'dan Leinarte, “İnsan ticareti, cinsel sömürü ile yakından bağlantılı bir cinsiyet suçudur” dedi ve Devlet taraflarının “kadın ve kızların insan ticareti tehlikesinden kurtulmasını sağlamak için uygun koşulları yaratması gerektiğini” söyledi.

Komite, diğer tavsiyelerinin yanı sıra kadınların özerkliğini ve eğitim ve iş fırsatlarına eşit erişimini teşvik edecek politikalar çağrısında bulundu.

Ayrıca kadınları ve kızları korumak için güvenli bir göç çerçevesi çağrısında bulunurken, aynı zamanda çatışmalardan ve acil durumlardan etkilenen yerinden edilmiş kadın ve kız çocuklarına kapsamlı koruma ve yardım çağrısında bulundu.

Komite genel tavsiyesinde, "Küresel göç bağlamında kadın ve kız çocuk ticaretiyle mücadele, uluslararası insancıl hukuk, mülteci hukuku, ceza hukuku, çalışma ve uluslararası özel hukuktan kaynaklanan daha geniş koruma çerçevesinin dahil edilmesini gerektirir" dedi.

Editör: TE Bilisim