Navarra Üniversitesi (İspanya) tarafından yürütülen yeni bir araştırma,  bu hafta Avrupa Obezite Çalışmaları Derneği tarafından yayınlanan bir bildiride , hazır yemekler, kurabiyeler ve içecekler gibi ultra işlenmiş endüstriyel gıdaların sık tüketiminin biyolojik yaşlanmayı desteklediğini belirledi.

55 yaşın üzerindeki 886 İspanyol

1-4 Eylül tarihleri ​​arasında gerçekleşecek Uluslararası Obezite Konferansı'nda (ECOICO 2020) sunulacak araştırma, kötü beslenmenin insan hücrelerinin daha hızlı yaşlanmasına neden olabileceğini öne sürüyor . Bilim adamları bu sonuca, 55 yaşın üzerindeki 886 İspanyol'da telomer adı verilen biyolojik yaşlanma belirtecini ölçtükten ve katılımcıların günlük ultra işlenmiş gıda tüketimiyle karşılaştırdıktan sonra geldi.

Telomerler, kromozomların stabilitesini ve bütünlüğünü ve vücudumuzun hücrelerinin düzgün çalışması için bağımlı olduğu DNA'yı korumak için hayati öneme sahiptir. Yazarlar, yaşlandıkça telomerlerimiz kısalır, çünkü bir hücre her bölündüğünde telomerin bir kısmı kaybolur, bu nedenle uzunluğu biyolojik yaşın bir göstergesi olarak kabul edilir.

Lucía Alonso-Pedrero ve ekibi tarafından yürütülen çalışma, günde üç porsiyondan fazla işlenmiş gıda tüketen kişilerin, bu yiyecekleri daha az tüketenlere kıyasla kısa telomerlere sahip olma riskini neredeyse iki katına çıkardığını gösterdi. .

Ciddi hastalıklar

Uzmanlara göre, ultra işlenmiş ürünlerin alımı artarken taze gıda tüketimi dünya çapında azalmaktadır. Bu ürünler genellikle çok az bütün yiyecek içerir veya hiç içermez ve genellikle tatlandırıcılar, renklendiriciler ve diğer kimyasal katkı maddeleri içerir. Bilim adamları , pazardaki popülerliklerinin temel olarak düşük maliyetlerinden ve uzun raf ömürlerinden kaynaklandığını, ancak bu aynı zamanda beslenme açısından zayıf oldukları anlamına da geliyor .

Kanser türleri.

Araştırmacılar, işlenmiş gıdaların beslenmesi ile yaşlanma arasındaki ilişkiyi doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtmesine rağmen, bunları hipertansiyon, obezite, metabolik sendrom, depresyon, tip 2 diyabet gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendiren verilerin zaten olduğunu vurguluyorlar çeşitli kanser türleri.

Ayrıca, daha fazla ultra işlenmiş ürün tüketen katılımcıların aile öyküsünde kardiyovasküler hastalık ve diğer patolojilere daha yatkın olduğu tespit edildi, çalışmaya katılan bilim insanlarına American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlandı.

Editör: TE Bilisim