Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Güngören ilçesine bağlı Küba Mahallesi’nde yapılmak istenen kentsel dönüşüm projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm'ün konuya ilişkin açıklaması şu şekilde;

1984 yılında Küba Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlara belli bir bedel karşılığında ıslah imar planları yapılıp tapuları verilmek üzere tapu tahsis belgeleri verilmiştir. 1991 yılına gelindiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gecekondu Mesken Müdürlüğü, 2981 sayılı yasaya göre değil de 775 sayılı Gecekondu Kanunu’na göre plan yapmıştır. Bu plana göre gecekondular, yeşil alan, park alanı, okul alanı, yol gibi alanlarda görünerek işgalci durumuna düşürülerek ecrimisil cezaları ödetilmektedir.

TOKİ’nin 1991 yılında düşmüş olduğu şerh üzerine Güngören Belediyesi ve Milli Emlak Müdürlüğü tarafından halkın tapuları verilmemektedir. Her ne kadar TOKİ tarafından kendilerinin 775’e göre işlem yapabileceği, 2981’e göre imar-ıslah planı yapma ve tahsis listesi oluşturarak tapu verme hakkının Güngören Belediyesi’nde olduğu söylense de TOKİ’nin şehri dolayısıyla tapuların verilmediği belirtilmektedir.

Küba mahalle planının 2981 sayılı Kanun’a göre yapılmamış olmasının yol açtığı mağduriyetler giderilmedi, halkın sorunları daha da derinleştirilmiştir.

21 Nisan 2020 tarihinde İstanbul Güngören Belediyesi’ne bağlı Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahallesi (Küba Mahallesi) sınırları içerisinde bulunan 10.4 hektarlık alan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanuna göre “riskli alan” ilan edilmiştir.

Küba Mahallesi sakinlerinin tarafıma ilettiği bilgilere göre Güngören Belediyesi ve TOKİ tarafından tapuları verilmediğinden mahalle halkı işgalci olarak gösterilmekte ve hakları gasp edilmektedir. Bununla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, bilgileri dışında hiçbir suretle halka tapularının verilmemesi yönünde bir talimatı olduğu belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Küba Mahallesi halkının tapuları neden verilmemektedir? Bakanlığınızın bu yönde sözlü veya yazılı talimatı olmuş mudur?
  2. Küba Mahallesinde 775’e göre yapılan hatalı planlar neden düzeltilmemektedir? 2981’e göre mahalle halkının tapuları neden verilmemektedir? 2981 sayılı Yasa’nın 10. ve 13. maddeleri neden uygulanmamaktadır?
  3. Kentsel dönüşümde hak sahipleri belirlenirken neden gecekondunun bahçesi Güngören Belediye ve Hazine’ye yazılmaktadır?
  4. Küba mahallesinde neden yerinde ve gönüllü dönüşüm yerine zorla kentsel dönüşüm dayatılmaktadır? Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürü tarafından 2021 yılında söz verildiği halde halka tapuları verilmek suretiyle neden uzlaşma sağlanmamaktadır?
  5. Kentsel dönüşüm bahanesiyle insanların barındıkları yaşam alanlarının gasp edilmesi, evlerini terk etmeye zorlanmaları anayasada güvence altına alınan barınma hakkının bir ihlali değil midir?
Editör: TE Bilisim