Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ( ITU ) verilerine göre, küresel olarak İnternet kullanımında yüzde 17'lik bir cinsiyet farkı var ve bu en az gelişmiş ülkelerde daha da fazla.  

Bilgi ve iletişim teknolojisinin COVID-19 salgını boyunca böylesine önemli bir rol oynamasına rağmen, BM başkanı Perşembe günü  çoğu gelişmekte olan ülkelerde kadınların çoğunun dünyanın yarısın da çevrimdışı kaldığını söyledi.

"Bazı bölgelerde bu toplumsal cinsiyet uçurumu büyüyor, kadın ve kız çocuklarının eğitime erişim, daha iyi ücretli işler bulma ve yeni iş kurma fırsatlarını engelleyerek toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini güçlendiriyor" dedi. 

Genel Sekreter António Guterres günü anmak için yaptığı açıklamada , "Bu teknolojileri herkesin kullanımına sunmak, daha güçlü topluluklar ve ekonomiler inşa etmenin ve dünyanın en acil sorunlarının çoğunu ele almanın önemli bir parçasıdır" dedi. 

Girls in ICT Day'in teknolojide kızların ve kadınların temsilini artıran küresel bir harekete ilham vermeyi amaçladığının işaretini vererek, herkesi “genç kadınlar ve kızların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikteki fırsatlara eşit erişim hedefine yeniden adanmaya çağırdı.”

On yılı kutluyoruz 

Dünyanın dört bir yanındaki kızlar, okuma ve yazma becerilerinde erkeklerden daha iyi performans gösterme eğilimindeyken, Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanlarında en iyi performans gösteren kişiler arasında yeterince temsil edilmemeye devam ediyorlar.  

İTÜ Genel Sekreteri Houlin Zhao günün 10. yıldönümü dönüm noktasını kutlamak için  yeni nesil genç kadınlara bir yıl boyunca devam eden  girişiminde destek verdi.  

Uluslararası bir toplumsal cinsiyet şampiyonu olarak, ülkelerin farkındalık yaratmasına ve kızların ve genç kadınların BİT ile ilgili kariyerlere aktif katılımını teşvik etmelerine yardımcı olmayı taahhüt etti. 

"Gelecekteki işlerin talebini eşit bir şekilde karşılamanın anahtarı olacak" dedi . 

ITU başkanı aynı zamanda ulusların BİT erişimi ve kullanımına ve veri becerilerine ilişkin cinsiyet ve yaşa göre ayrıştırılmış verileri toplama ve yayma yeteneklerini güçlendirmeyi taahhüt ederek bunu "toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik küresel ilerlememizi bilgilendirme ve izleme yolunda önemli bir adım" olarak nitelendirdi. 

Eğitim ve beceri eğitimine yönelik daha fazla destekle İTÜ, dijital cinsiyet uçurumunu kapatmak için daha fazla kız çocuğu ve genç kadını STEM alanında aktif bir şekilde kariyer yapmaya teşvik etmeyi umuyor. 

Geleceği şekillendirmek 

Bu arada, BM Kadınları İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, her kızın bağlanma ve “daha ​​eşit, yeşil ve teknoloji odaklı bir geleceği şekillendirme” konusunda kendi rolünü oynama hakkı olduğunu söyledi.  

Bayan Mlambo-Ngcuka'ya göre, her kız için amaç, güvenilir, hızlı ve düzenli olarak erişilebilen geniş bant dahil olmak üzere anlamlı bağlantı ve dijital teknolojilere erişim ve evrensel dijital okuryazarlık olmalıdır. 

"Bugün ve her gün, dijital gücün kızların elinde olması gerektiğini biliyoruz" dedi. "Kızların dünyanın ihtiyaç duyduğu daha parlak gelecekleri yaratmak için bağlantı kurmasını ve güçlenmesini sağlayacak cesur taahhütleri güvence altına almak için şimdi benzersiz bir penceremiz ve ivmemiz var" 

Kariyerlerin cinsiyeti yoktur 

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) kız çocuklarının eğitiminin “kolektif geleceğimiz için yapabileceğimiz en güçlü yatırımlardan biri” olduğunu söyledi. 

BM ajansı, sürdürülebilir kalkınma için mobil uygulamaların, kadın liderliğinin ve kadın girişimciliğinin öneminin altını çizdi ve tweet attı: “Kariyer. Sahip olmak. Hayır. Cinsiyet ”.

Editör: TE Bilisim