Brüksel, 18 Eylül 2020 - Dünya çapında yaklaşık 21 milyon işçiyi temsil eden küresel sendikalardan oluşan bir koalisyon, bugün basılı gazeteciliği kurtarmak için bir kampanya başlatıyor. UNI Küresel Birliği ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, ulusal hükümetleri büyük internet şirketlerini vergilendirmeye ve yazılı medyayı desteklemeye çağırıyor.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve UNI Global Union, hükümetleri bir bütün olarak basılı medya endüstrisi (gazetecilik, yayıncılık, basım ve dağıtım) için acil kurtarma paketlerini benimsemeye ve ayrıca reklam gelirlerini medya kuruluşlarından yönlendiren Amazon, Google ve Facebook gibi teknoloji devleri.

Covid-19 krizi, medya reklam gelirlerinde uzun süredir devam eden düşüşü hızlandırdı. Yalnızca bu yıl, gelir yüzde 20 düştü. Bu paranın çoğu teknoloji şirketleri tarafından çekildi. Örneğin, 2018'de Google, haberlerden 4,7 milyar dolar kazandı ve bu parayı üreten gazetecilerle paylaşılmadı.

Bugün, balkonlarından sadece gemiyi izleyemezler.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, “Mevcut küresel sağlık krizi, yazılı basın sektörünün karşı karşıya olduğu büyük zorlukları önemli ölçüde artırıyor” diye uyarıyor. "Hükümetlerin acilen tepki vermesi gerekiyor. Sektör bir kamu malı ve demokrasilerimizin çok önemli bir ayağı. Hükümetler bunun çok iyi farkındalar. Aslında, COVID krizi ile sektörü gerekli olarak belirlediler. Bugün, balkonlarından sadece gemiyi izleyemezler.

Önümüzdeki şiddetli ekonomik krizin ışığında, sendikalar, ulusal hükümetlerin, kalite, etik, dayanışma, işçi hakları ve temel özgürlükleri temsil eden bir yazılı basın endüstrisini korumak için medya işlerini korumak için devreye girmesini istiyor.

UNI Global Genel Sekreteri Christy Hoffman, "Demokrasilerimizin sağlığı, insanları iktidarda sorumlu tutmaya dayanıyor ve gazeteciler, çoğu zaman, halkın güveninin siyasi ve kurumsal güç ihlallerine dikkat çekenlerdir" diyor UNI Global Birlik. "Yazılı medya, bu bilgilerin yayılmasında ve gazeteciliğin çevrimiçi bileşenlerinin desteklenmesinde büyük rol oynuyor."

Herhangi bir işlem yapılmazsa, medya sektöründeki konsolidasyon ve reklam gelirlerinin kaybı nedeniyle binlerce medya kuruluşu kapanma ve yüz binlerce iş kaybedilme riskiyle karşı karşıyadır.

Haber medyasına destek

IFJ ve UNI, Ulusal Hükümetlere yönelik "Basılı medya endüstrisi için kurtarma ve gelecekteki hayatta kalma paketi" başlıklı ortak bir çağrıyı kabul etti. Bu federasyonlara üye olan sendikalar, haber medyasına destek için bu noktaları lobicilik yaparak kullanacaklar.

UNI Grafik ve Ambalaj sektörü departman başkanı Nicola Konstantinou, "Yazılı medya sosyal bir üründür ve medya tedarik zinciri uzundur ve milyonlarca insanı içerir - gazeteciler, editörler, prova okuyucular, matbaacılar, tasarımcılar, fotoğrafçılar ama aynı zamanda teslimatçı, posta işçileri ve kitapçılar. "

"Bu işletmeler ve onlar için çalışan insanlar, büyük teknoloji şirketleri tarafından reklam gelirlerinin adil olmayan bir şekilde vergiden kaçınma yoluyla çalınmasıyla dezavantajlı duruma düşüyor. Hükümetlerden, güvendiğimiz haberleri üreten ve dağıtan kişilerin adil bir pay almasını sağlamak için müdahale etmelerini istiyoruz. " https://www.facebook.com/UNIGlobalUnion/

Editör: TE Bilisim