İspanya'nın kuzeybatısındaki toprak yolda bir 4x4 yanaşıyor ve çiftlik hayvanı yetiştiricisi Ana Vega, birkaç gün önce bir kurdun bir buzağıyı öldürdüğü bir hendeğe doğru iniyor.

"Hiçbir şey bırakmamışlar... her şeyi yiyip bitirmişler," dedi yeri işaret ederek. Cesetten geriye hiçbir şey kalmadı, en küçük kemik bile.

Madrid'den arabayla dört saat uzaklıktaki Portekiz sınırına yakın İber kurdu için bir cennet olan Ungilde vadisinde kurtlar uzun süredir dolaşıyor.

Kontrollü avlanma, bölgedeki sayılarının azalmasına ve çiftlik hayvanlarının korunmasına yardımcı oldu, ancak Çarşamba günü hayvanları öldürme yasağı yürürlüğe girdi, çiftçileri kızdırdı, ancak korumacıları sevindirdi.

Sıcak düğme yasağı, kuzey İspanya'yı, kurt avlamanın uzun süredir yasak olduğu ülkenin geri kalanıyla aynı çizgiye getiriyor.

Vega gibi birçok çoban ve çiftçi, kurtların çoğalmasının hayvanları riske atacağından korkarak yeni kural karşısında dehşete düştü.

Ancak korumacılar, türlerin korunması gerektiğini söyleyerek uzun süredir yasak için bastırıyorlar.

Orman korucusu Carlos Zamora, "Bu trajik kurt hikayesinde üç ana aktör var: çobanlar, korumacılar ve avcılar. Ve her birinin kendi çözümü var" dedi.

- 'Kurtlar' cenneti' -

Castilla y Leon bölgesinin kuzeybatı ucunda 70.000 hektarlık bir alana yayılan Sierra de la Culebra'da sekiz kurt sürüsü var.

Zamora, her paketin 10 kurttan oluştuğunu ve birkaç yalnız birey daha olduğunu açıkladı. Rakam son yirmi yıldır sabit kaldı, diye ekledi.

Hayvancılık yapan çiftçi Ana Vega, bir kurdun bir koyunu öldürmesi durumunda yerel halkın meseleyi kendi ellerine aldığı bir zamanı hatırlıyor
Hayvancılık yapan çiftçi Ana Vega, bir kurdun bir koyunu öldürmesi durumunda yerel halkın meseleyi kendi ellerine aldığı bir zamanı hatırlıyor PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Bölge, çoğunlukla kuzeybatı İspanya'da yaşayan bir boz kurt alt türü olan İber kurdu veya canis lupus signatus ile ünlüdür.

Görüntüsü her yerde - reklam panolarında ve tişörtlerde ve tüm hediyelik eşya dükkanlarında sıvalı.

"Burası her zaman bir kurt cenneti olmuştur," dedi Zamora dürbününün arkasından, sabah güneşinin altında ufku tarayarak.

Şimdiye kadar, kuzey İspanya'da akan Duero nehrinin kuzeyinde, sayıları azaltmak için kontrollü avlanmaya izin verildi.

Cantabria bölgesinde, bu yıl 34 kurdu, yani yerel nüfusun yüzde 20'sini toplamayı planladılar.

Ancak İspanya'nın Sosyalist hükümeti, Fransa ve İtalya'daki benzer hamleleri takiben, yarımadada kurt avını yasaklayarak kuralları birleştirmeye karar verdi.

Küçük çevre bakanı Hugo Moran AFP'ye verdiği demeçte, "İber kurdu gibi benzersiz bir türden bahsediyorsanız, onun korunmasının sorumluluğu tüm bölgelere aittir, sadece bir alanda olamaz."

Cantabria bölgesi bu yıl 34 kurdu veya yerel nüfusun yüzde 20'sini itlaf etmeyi planlamıştı.
Cantabria bölgesi bu yıl 34 kurdu veya yerel nüfusun yüzde 20'sini itlaf etmeyi planlamıştı PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

"Bu ortak bir sorumluluk."

Ancak haberler, kurtların büyük çoğunluğunun dolaştığı Cantabria, Castilla y Leon, Asturias ve Galiçya bölgelerini kızdırdı ve yetkililer temyize gitme sözü verdi.

Ekologlar yasağı türlerin korunmasına yönelik "önemli bir adım" olarak selamlarken, çiftçiler silahlanıyor.

Castilla y Leon'un UCCL çiftçi sendikası, "Kurtları olmayan toplulukların radikal çevre gündemlerini bize empoze edebilmeleri inanılmaz" dedi.

- Haksız rekabet -

Vega, bir kurdun bir koyunu öldürmesi durumunda yerel halkın meseleleri kendi ellerine aldığı bir zamanı hatırlıyor.

Telefonu leşlerin ve yarı yenmiş hayvanların korkunç görüntüleriyle doluyken, "Dışarı çıkıp onu yakalar ya da öldürürlerdi" dedi.

Hepsini öldürmemiz gerektiğini söylemiyorum, ama hepimizin birlikte var olması gerekiyor” diye ekledi.

Hükümet yarımadada kurt avını yasakladı
Hükümet yarımadada kurt avcılığını yasakladı PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Hayvanların yerel kaynaklarda otladığı kapsamlı çiftçilik, onları yırtıcılara karşı korumak için büyük bir yatırım gerektirir.

Vega'nın 15 mastiff paketi var - midilli kadar büyük, bakımı ucuz olmayan köpekler, veteriner faturaları ve silip süpürdükleri devasa yiyecek yığınları.

Ayrıca kurtların karada saklanmayı sevdiği bitki örtüsünü sökmek için traktörler için para ödedi.

Çiftçi Jose Castedo da 450 koyununu korumak için elektrikli çitler kurarak dışarı fırladı.

62 yaşındaki müstahkem muhafazanın "Burada bunun gibi çok az çiftlik var" dedi.

Sürülerin bir metre yüksekliğindeki çitlerin arkasında tutulduğu ve günde sadece birkaç saat izlendiği mülklerden gelen "haksız rekabet"ten endişe ediyor.

Orman korucusu Carlos Zamora ufku kurtlar için tarıyor
Orman korucusu Carlos Zamora, kurtlar için ufku tarıyor PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Çevre bakanlığından Moran, "büyük etoburlara" ev sahipliği yapan bölgelerde yaşayanlara "finansal yardım" sözü verirken, ekoloji bakanlığı yatırım ve yardım sözü verdi.

Editör: TE Bilisim