Yeni yıl ile birlikte Ocak ayı boyunca Türkiye’nin dört bir yanında hilafet ve şeriat çağrılarıyla yapılan ve Anayasa’yı hiçe sayan eylemlere siyasi iktidarın en yetkili ağızlarından da destek geldi. Laikliğe sahip çıkan yurttaşları hedef alan bu açıklamaların toplumu hedef aldığı açıktır. Yurttaşlık değil, tebaa özlemini açıkça ortaya koyan bu ifadeler Anayasa’ya göre suçtur.

Yasaları ve Anayasa’yı tanımayan siyasi iktidarın TBMM’yi de fiilen ilga ettiği meclis oturumu Ocak ayının çarpıcı gündemlerinden bir olmuştur.

MEB’in ikinci öğretim dönemine ilişkin uygulamayı dayattığı eğitim programının yanı sıra ÇEDES kapsamında okullarda sürdürdüğü gerici hamleler ile tarikat ve cemaat uzantılarının eğitim kurumlarındaki varlıkları Ocak ayında artmaya devam etmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hem eğitimi hem de toplumsal yaşamı dönüştürmek üzere yürüttüğü faaliyetler hız kesmeksizin bu ay da devam etmiş, tarikat ve cemaatlerin kamu kurumları ve belediyelerdeki etkisi ve buralardaki faaliyetleri devam etmiştir.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan; Engelsiz Bir Yaşam İçin Gerekli Adımlar Hızla Atılsın EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan; Engelsiz Bir Yaşam İçin Gerekli Adımlar Hızla Atılsın

Bu gündemlerin ayrıntılı dökümleri 104 alt başlık olarak aşağıdaki Ocak 2024 laiklik ihlalleri raporumuzda yer almaktadır.

Bütün bu gelişmeler 2023’te hızlanan karşı devrimin siyasi iktidar ve destekçileri tarafından büyük bir telaşla sürdürüldüğünü göstermektedir. Her alanda vites büyüterek yürüttükleri bu gerici saldırılarına karşı çıkan topluma yönelik kullandıkları nefret içerikli söylem telaşlarının göstergesidir. Çünkü onlar da laikliğin yurttaşlara ait olduğunun ve bu topraklardan kazınamayacağının farkındadırlar.

2024 yılı Ocak ayındaki laiklik ihlalleri ve gerici uygulamaları gözler önüne seren raporumuzu internet sitemizden okuyabilirsiniz, PDF biçiminde indirebilirsiniz.

https://laiklikmeclisi.org/det...

Laiklik Meclisi İzleme Merkezi

"Laiklik İhlalleri Ocak 2024 Raporu"nu PDF biçiminde indirmek için tıklayın
"Laiklik İhlalleri Ocak 2024 Raporu"nu internet sitemizden okumak için tıklayın

Editör: Haber Merkezi