Başbakan, Budapeşte Onur Yürüyüşü'nden üç gün önce 'çocuk koruma' konulu referandumu duyurdu.

Macaristan'ın aşırı sağcı başbakanı Viktor Orbán, hükümetinin , LGBT kişilerin çocuklara yönelik materyallerde herhangi bir şekilde tasvir edilmesini yasaklayan yakın tarihli bir yasanın ayrımcı olarak kınanmasıyla ilgili bir örtmece olan “çocuk koruma” konusunda ülke çapında bir referandum düzenleyeceğini duyurdu. .

“LGBTQ aktivistleri anaokullarını ve okulları ziyaret ediyor ve cinsel eğitim dersleri veriyor. Bunu burada Macaristan'da da yapmak istiyorlar , ”dedi Orbán Çarşamba günü yayınlanan bir Facebook video açıklamasında.

Referandumda, çoğunlukla ana dilde ifade edilen beş soru olacak. Sorulardan biri şudur: “Reşit olmayanlara, gelişimlerini etkileyebilecek cinsel içerikli medya içeriğinin herhangi bir kısıtlama olmaksızın gösterilmesini destekliyor musunuz?”

Orbán, Cumartesi günü yapılacak Budapeşte Onur Yürüyüşü'nden üç gün önce referandumu duyurdu.

Macaristan'ın yeni yasası bu ayın başlarında yürürlüğe girdi. Eşcinsellik ve pedofiliyi karıştırıyor gibi görünüyor ve kısmen, küçükler arasında “eşcinsel propagandasını” yasaklayan bir Rus yasasını model alıyor. Macar kanunu daha da ileri giderek, eşcinselliği veya reşit olmayanlara cinsiyet değiştirmeyi “teşvik etmeyi veya tasvir etmeyi” suç haline getiriyor. Ayrıca okullardaki seks eğitimini devlet onaylı kuruluşlarla sınırlandırıyor.

Geçen ay AB Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, tasarıyı "utanç verici" ve ayrımcı olarak nitelendirdi. Twitter'da "Bütün AB vatandaşlarının haklarının garanti altına alınmasını sağlamak için AB Komisyonu'nun tüm yasal yetkilerini kullanacağım" diye yazdı .

Orbán, yakın bir yarış olabilecek yeni kurulan bir muhalefet koalisyonuna karşı önümüzdeki bahar seçimlerle karşı karşıya. Şiddetli LGBT karşıtı söylem, mültecilere ve göçe karşı yıllarca süren kampanyaların ardından Orbán'ın Fidesz partisine desteği sağlamlaştırmak için yeni bir hedef bulmaya yönelik siyasi stratejinin bir parçası gibi görünüyor.

Orbán, "Çocuklarımızın geleceği tehlikede, bu yüzden Brüksel'in istediği gibi olmasına izin veremeyiz" dedi.

Orbán'ın sözcüsü Zoltán Kovács bir blog yazısında, "Başbakan Macarlardan bu sorulara hayır demelerini istedi, tıpkı beş yıl önce Brüksel'in üzerimize göçmenleri zorlamasını durdurduğumuzda yaptıkları gibi" dedi.

Aslında, zorunlu göçmen kotalarına ilişkin 2016 referandumu, kullanılan oyların büyük çoğunluğu hükümetin lehine olmasına rağmen, bağlayıcı olması için gereken %50 katılımın gerisinde kaldı.

Hak grupları, referandumun Macaristan'daki LGBT topluluğunun ayrımcılığını ve damgalanmasını artıracağını ve LGBT çocuklar için hayatı daha zor ve tehlikeli hale getireceğini söylüyor.

Belçikalı LGBT hakları aktivisti Rémy Bonny yaptığı açıklamada, “Bir azınlığın temel haklarını elinden almak için referandum düzenlemek bize 1930'lardaki Avrupa'yı hatırlatıyor” dedi . “Bu referandum sadece LGBTİQ topluluğunu tekrar dolaba sokmakla kalmıyor, aynı zamanda çocukların temel haklarını da tehlikeye atıyor.”

Editör: TE Bilisim