Avukat Bülent Maraklı; "İşin sırrı yurttaşı sevmek ve yurttaşa emek vermektir. Bu sebeple yurttaşa giderken heybemiz dolu olmalı. Onları anladığımızı, sahip çıkacağımızı, onlar için savaşacağımızı hissettirmeli ve güven vermeliyiz" dedi.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Bülent Maraklı ile Gündemi Görüştük.

Habere Güven: Siyaset ile yurttaş ilişkisinde dialog kurma da aşılamayan sorunlar söz konusu. Yurttaş ile siyaseti ve siyasetçileri nasıl kaynaştıracağız?

Av. Bülent Maraklı: Siyasi çabamız ve mücadelemiz katılımcı, bilinçli yurttaş yetiştirmek olacak. Öncelik, yurttaşı farklı tercih için bilgilendirmek ve düşüncesini değiştirmektir. Sadece siyasi rakipleri karalamak/kötülemek onlar üzerinde siyaset yapmak bize çok fayda sağlamıyor yurttaşa da fazla birşey katmıyor. Bize ait programı ve geleceğe ait düşlerimizi anlaşılır ve ayrıntılı izah edeceğiz. Yurttaş bize neden oy vereceğini ve ne yapacağımızı bilmeli. Bu süreç kolay mı? Değil! Çok emek ve çaba gerekiyor. Başka türlü başarmak ve kazanmak mümkün mü?. Mümkün değil!

İşin sırrı yurttaşı sevmek ve yurttaşa emek vermektir. Bu sebeple yurttaşa giderken heybemiz dolu olmalı. Onları anladığımızı, sahip çıkacağımızı, onlar için savaşacağımızı hissettirmeli ve güven vermeliyiz. Bizim bir şeyleri değiştireceğimize inanmalı. Yapmak istediklerimizi makul ve doğru görmeli. Anlamadığında da anlayana kadar ısrar ve inat edeceğiz. Doğru bir yolu tanımlamak ve doğru bir hedefi göstermek çok zor olmasa gerek.

Habere Güven: Politikanın içinden olan ve aynı zamanda da bir hukukçu olarak yeni sürece yurttaşın entegrasyonunu nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?

Av. Bülent Maraklı: Yeni dönem de bu konuda çok farklı ve ağır bir program olacak. Sadece yurttaşın elini sıkmayacağız ve sadece selam vermeyeceğiz. Yurttaşa bir ülke nasıl yücelir? Bir ülke de refah nasıl sağlanır? Bir ülkede adalet ve eşitlik sağlanırsa nasıl bir hayat yaşanır anlatacağız/öğreteceğiz. Yurttaşa,ailesinin, çocuklarının, ülkesinin kurtuluş reçetesini vereceğiz.

Habere Güven: Halk seçimlerle bir heyecan, coşku yaşıyor. Fakat seçim sonrası fazlasıyla hayal kırıklıkları oluyor. Halkın güveninin sağlanmasında siyasetçilere düşen rol ne olmalıdır?

Av. Bülent Maraklı: Halkımız acil çare ve çözüm arayışında. Tek başına bu hastalığı ve felaketi yenecek durumda değil. Yanında olacağız bu günler geçene kadar halkımızın refakatçisi olacağız. Biz kendimizi ve programımızı doğru anlatırsak kazanabiliriz. Halkımız sade, kibirli olmayan, gücünü koltuk ve makamdan almayan siyasetçi istiyor. Seçkin, kibirli, avantajlı ve kendinden olmayan siyasetçilerden çok çekti bu millet. Halkımızla çoşku içinde kucaklaşacağız onlara sevgimizi vereceğiz. Asıl meselemizin halkın ve ülkenin sorunlarını çözmek olduğunu göstereceğiz.

Habere Güven: Bazı ülkeler de ekonomi ile eğitim paralellik arz ediyor. Dün, dünya ekonomi dünyasında adı geçmeyen ülkeler bugün rekabet edebilir bir noktaya gelmiş durumda. Çin bunlardan biri. Türkiye’nin benzer süreci yaşaması ne kadar mümkün?

Av. Bülent Maraklı: 1982 yılında Çin  iş gücünün % 34’ü sadece ilkokul düzeyinde eğitime sahip, % 28’i ”Cahil ya da yarı cahil” olarak kabul edilmekteymiş; İş gücünün sadece % 0.87’si yüksek eğitimliymiş. 2020 yılında Çin, G-20'de ikinci çeyrekte Covid-19’a rağmen büyüyen tek ülke oldu. OECD raporuna göre, Çin, ikinci çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış yüzde 11,5 GSYH artışı ile G20 ülkeleri içinde büyüme elde eden tek ülke olarak kayıtlara geçti. Buna Çin mucizesi diyorlar.

Habere Güven: Türkiye mucizesi yaratmak mümkün mü?

Av. Bülent Maraklı: Bizim ülkemizde ki yüksek eğitimli oranı, tarihsel birikim, diğer ekonomik ve sosyal imkanlar değerlendirildiğinde çok hızlı bir atılım yapmamız yani Türkiye mucizesi yaratmamız mümkün olduğunu örnekleri ile anlatacağım.

Mevcut sorunlarımızı disiplinli bir kamu politikası ve şeffaf bir yönetim anlayışı ile çözebiliriz. Umut aşılayacağız. Güzel bir gelecek beklentisinde olmalı halkımız. Öğreteceğiz, bilecekler ve isteyecekler. Yurttaş yeter ki hakkını istesin önünde hiç kimse duramaz.

Habere Güven: Parlamenter sistem ile ülkenin ilerlemesi ve yurttaş arasında ki ilişkiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Av. Bülent Maraklı: Adalet, demokrasi ve katılımcı yönetim güçlendirilmiş parlamenter sistemle mümkün. Parlamenter sistemi, halkımıza tane tane faydaları ve emsalleri ile anlatacağız. Yurttaş sesinin ve nefesinin parlamentoda olmasını istiyorsa önce bu yönetim sistemini tanımalı ve istemeli. Toplumun sesi olmak ve onu temsil etmek ancak güçlendirilmiş parlamenter sistemde mümkündür. Sadeliği ve çok çalışmayı ilke edineceğiz. Ilımlı ve ölçülü, gösterişsiz olacağız. Kitleler ile geniş ve yakın ilişki içinde olacağız. İnsan gibi, basit ve eşitçe yaşamanın yollarını birlikte bulacağız...

Habere Güven olarak sorularımızı yanıtlamak için zaman ayıran ve katkı sunan Avukat Bülent Maraklı’ya teşekkür ediyoruz.

Editör: TE Bilisim