BM'nin üst düzey insani yardım yetkilisi Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, kavurucu bir yazın hızla yaklaşması, gıda fiyatlarının artması ve Suriye'nin birçok bölgesinde su ve elektriğe erişimin sınırlı olması nedeniyle, bağışçıların geçen hafta Brüksel'de düzenlenen fon konferansında taahhüt edilen 4.3 milyar dolarlık insani yardım taahhütlerini yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

İnsani İşler şefi ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, bağışçılara 2023 ve sonrası için ayrılan 2,4 milyar doları içeren yaklaşık 6,7 milyar dolarlık katkıları için teşekkür etti.

Ancak, 2022 için verilen taahhütlerin BM'nin 10.5 milyar dolarlık fon ihtiyacının yarısından azını oluşturduğunu kaydetti.

" Bu, Suriye krizi için şimdiye kadarki en büyük çağrı, çünkü şimdiye kadarki en fazla sayıda muhtaç insana sahibiz ."

Gıda, su, elektrik

BM yardım şefi, Dünya Gıda Programı ( WFP ) tarafından gıda fiyatlarındaki küresel artış ve durgun finansman seviyeleri nedeniyle önümüzdeki aylarda programında daha fazla kesinti yapılabileceğine dair yakın tarihli bir uyarıya atıfta bulundu.

WFP,  Suriye genelinde aylık gıda tayınını aşamalı olarak azaltmak zorunda kaldı. Son haber bültenine göre, insanların 1.177 kilokaloriye karşılık gelen gıda tayınlarını almaya başlayacağı ülkenin kuzeybatısında şu anda yüzde 13'lük bir rasyon indirimi baş gösteriyor -  önerilen günlük alımın yarısından biraz fazlası .

Bu arada Bay Griffiths, Güvenlik Konseyi'ni , Suriye'de yaklaşık 5,5 milyon insanın bağımlı olduğu Fırat Nehri'ndeki su seviyelerinin kritik derecede düşük bir noktaya düştüğü ve hem içme suyu erişimini hem de elektrik kaynaklarını riske attığı konusunda uyardı.

“Elektrik olmadan sulama pompaları çalışamaz, hastaneler ve diğer kritik hizmetler desteklenemez ve bölge sakinlerinin içme suyu satın alması ve satın alma güçlerini daha da aşındırması gerekir” dedi.

Sınır ötesi yardım

BM'nin Suriye içinden ülkenin en çok ihtiyaç duyan bölgelerine çapraz hatlı insani yardımları genişletme çabalarını bildiren Bay Griffiths,  bu tür dört konvoyun 2022'de hedeflerine ulaştığını ve dördüncü konvoyun 16 Mayıs'ta ülkenin kuzeybatısında yaklaşık 40.000 kişiye ulaştığını söyledi.

Şimdi, kuzeydoğudaki Ras al Ayn'a COVID-19 aşıları, erken çocukluk aşıları ve leishmaniosis ilaçları teslim etmek için başka bir çapraz hat görevi planlanıyor.

Ancak, operasyonların şu anda tek bir sınır noktasından geçmekte olan ve Konsey'in önümüzdeki haftalarda yeniden yetkilendirmeyi değerlendireceği devasa sınır ötesi operasyonun boyutunu veya kapsamını değiştiremeyeceğini vurguladı.

Geçtiğimiz yıllarda Güvenlik Konseyi'nde bu konudaki gerilimler tırmandı ve üyeler nihayetinde dört yetkili geçiş noktasından üçünün kesilmesi için oy kullandı.

Türkiye sınırındaki son yetkili nokta olan Bab al-Hawa kapısına en son Temmuz 2021'de yeniden yetki verilmişti.

'Yardım etme zorunluluğu'

Konseye ayrıca, Halep'te kadın doğum uzmanı-jinekolog olarak çalışma deneyimini paylaşan Suriye Amerikan Tıp Derneği'nden Farida Almouslem de bilgi verdi ve Konsey'i çok önemli sınır ötesi yardım programını yeniden yetkilendirmeye çağırdı. 

Dört çocuğunu bir varil bombasında kaybettikten sonra tekrar hamile kalması için yardım dilenen bir kadının ağlamaklı yalvarışını hatırlayarak, “Hala aklımda kalan yüzlerce vahşete tanık oldum” dedi. 

Hastane defalarca hava saldırıları, misket bombaları, varil bombaları ve bazıları klor gazı içeren “bunker-buster” bombalarının hedefi oldu.

“ Ülke genelinde Suriyeliler acı çekiyor ve her birimizin yardım etme yükümlülüğümüz var ” diyerek, hastanelerin daha fazla kapanmasını önlemek, kritik beslenme yardımı sağlamak ve Suriye'nin sağlık sisteminin kapasitesini artırmak için daha fazla insani fona ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Artan intihar, aile içi ve cinsiyete dayalı şiddet ve madde bağımlılığı oranlarına atıfta bulunarak, Suriye genelinde kaliteli ruh sağlığı hizmetleri sağlamak için daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim