CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Albay Reşat Çiğiltepe’nin soyadını taşıyan, Ankara Mamak’taki Çiğiltepe Ortaokulu’nun adının silinerek, okula bir bağışçının adının verilmesini TBMM’nin gündemine taşımıştı.

Bakanlığın konuyla ilgili olumsuz yanıt vermesi üzerine Kaya bir açıklama yaptı.

Kaya bugün yaptığı açıklamada Bakanlıktan yanıt geldiğini belirterek tepkilerini ifade etti.

Kaya’nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde;

“TBMM Başkanlığına verdiğim soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a, "Milli Kahramanımız Albay Reşat Çiğiltepe’nin soyadını taşıyan okulun isim değişikliği anısına saygısızlık değil midir?" diye sormuştuk.

Bakanlıktan "Aynı ismin iki okulda da varolması" yanıtı geldi.

Onlar can verdi! Siz bir okul adını çok görüyorsunuz! Öyle mi?”

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım KAYA’nın konuyla ilgili verdiği soru önergesi ise şu şekildeydi;

Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Büyük bir vatanseverdir” dediği, Soyadı Kanunu çıktığında ailesine ve kendisine “Çiğiltepe” soyadını verdiği Albay Reşat’ın Ankara Mamak’ta soyadını taşıyan Çiğiltepe Ortaokulu’nun adı değiştirildi. Ortaokula Milli Eğitim Vakfı’na bağışta bulunduğu iddia edilen Turhan Polat’ın adı verildi.

57. Tümen Komutanı Albay Reşat, Büyük Taarruzda “Afyon Çiğiltepe’yi yarım saatte alacağım” diyerek Mustafa Kemal Paşa’ya söz vermiş,  ancak verdiği süre içinde Çiğiltepe’yi alamayınca intihar etmiştir. Mustafa Kemal Paşaya bıraktığı notta ”Yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamamış olduğumdan dolayı yaşayamam komutanım.” yazıyordu.  Mustafa Kemal Paşa, Albay Reşat’ın intiharını duyduğunda büyük bir üzüntü duymuş, gözlerinden yaşlar boşalmıştır.

Kurtuluş Savaşı kahramanımız Albay Reşat Çiğiltepe’nın soyadının bir okuldan silinmesi toplumun tüm kesimlerinde tepkiyle ve üzüntüyle karşılanmıştır.

Bu bilgiler kapsamında;

Milli kahramanlarımızdan Albay Reşat Çiğiltepe’nin soyadını taşıyan Çiğiltepe Ortaokulu’nun adı neden değiştirilmiştir?

Yapılan isim değişikliği, Kurtuluş Savaşı kahramanımız Albay Reşat Çiğiltpe’nin anısına saygısızlık değil midir?

Milli Mücadelede canını verenlerin adı silinip, bağış yapanların adının okullara verilmesi etik midir?

Okula para bağışında bulunanların hizmeti, Kurtuluş Savaşında vatanı için can feda edenlerin hizmetinden daha mı değerlidir?

Milli kahramanlarımızın adının silindiği başka okullarımız var mıdır? Varsa bu okullarımız hangileridir? Kimlerin isimleri hangi hizmetinden dolayı verilmiştir?

Editör: TE Bilisim