MOSKOVA, Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi MEPhI'den (NRNU MEPhI) bilim adamları, Japon meslektaşları ile birlikte nükleer santrallerin güvenli bir şekilde devreden çıkarılması için teknolojiler geliştirecekler. Üniversitenin basın servisi, araştırmanın, 2011 kazasının sonuçlarını ortadan kaldırmak için çalışmaların devam ettiği Japon nükleer santrali "Fukushima-1" 'den alınan verilere dayandırılacağını söyledi.

NRNU MEPhI Nükleer Fizik ve Teknoloji Enstitüsü (INPhT) Direktör Yardımcısı Georgy Tikhomirov, NRNU MEPhI'deki araştırmacıların Tokyo Teknoloji Enstitüsü ve Tokyo Şehir Üniversitesi'nden uzmanlarla işbirliği içinde, corium'un radyasyon ve nükleer özelliklerini belirlemek için teknolojiler ve yöntemler geliştireceklerini söyledi.

RIA Novosti'ye verdiği demeçte, "Corium, nükleer santrallerdeki ciddi kazaların gelişimi sırasında oluşan temel unsurların bir erimesi. Ortak hibe kapsamındaki çalışmalar Aralık 2020'ye kadar yürütülecek, ancak NRNU MEPhI ve Japon üniversiteleri ortak araştırmada işbirliğinin devam etmesini bekliyor."

Nükleer ve radyasyon güvenliği

Proje katılımcıları bilimsel, teknik ve düzenleyici literatürün analitik bir incelemesini zaten tamamladılar, patent araştırması yaptılar. Fukushima-1 nükleer santralinin koryum ve yakıt parçalarının bileşimi ve yapısı hakkında veri topladılar, eriyik parçacıkların geometrik modellerini sağladılar ve koryanın ayrıntılı modellemesini gerçekleştirdiler.

Araştırmacılara göre, elde edilen sonuçlar, koryum parçalarının radyasyon özelliklerini belirleme yöntemini geliştirmeye yardımcı olacak ve nakliye ve depolama için özel kaplara yerleştirilmelerinin nükleer ve radyasyon güvenliğini doğrulamaya yardımcı olacaktır.

NRNU MEPhI, 1993'ten beri Tokyo Teknoloji Enstitüsü (TIT) ile işbirliği yapmaktadır. Üniversiteler ortak araştırmalar yürütür ve öğrencileri ve lisansüstü öğrencileri için uluslararası stajlar düzenler.

Çalışmalar, "Fukushima-1 nükleer santralinden gelen verilere dayanarak nükleer tesislerin hizmetten çıkarılması sırasında nükleer ve radyasyon güvenliğini sağlamaya yönelik teknolojilerin geliştirilmesi" projesinin uygulanmasına yönelik Rusya Federasyonu Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı hibe çerçevesinde yürütülüyor.

Editör: TE Bilisim