TARIM ORKAM SEN MERSİN ŞUBE BAŞKANI ÖMER HATİP ÖZDEN; “GEÇ DE OLSA YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ AMA…” BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ.

Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası Mersin Şube Başkanı Özden; “29 Nisanda ülkemizde başlayan ‘tam kapanma’ ile beraber Tarım sektöründe var olan sorunlar yetmezmiş gibi sorunlar artmaya devam ediyor. Tırnak içerisinde ‘tam kapanma’ diyoruz çünkü gerçek bir kapanmanın olmadığına hepimiz şahit oluyoruz” dedi.

Ömer Hatip Özde konuyla ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti;

Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası Mersin Şube Başkanı Özden

“Kimlere kapanma geldi? Diye sormak lazım. Bütün zincir marketler ve manavlar açık iken Semt Pazarları neden kapalı? Açık alanda olan semt pazarlarına giriş ve çıkışlarını kontrollü sağlanabilir bu tip çözüm yöntemleri düşünmeden kapatılması sonucunda üreticilerin ürünleri elinde kaldı. Mersin yaş sebze ve meyve üretiminde ülkemizdeki en önemli 3 ilinden biridir.

Mevsimsel olarak içinde bulunduğumuz dönem de yaş sebze ve meyvenin bol olduğu hasat dönemi içerisindeyiz.

Semt Pazarları yaş sebze meyve satılmasında piyasanın ciddi bir pazarlama ağını oluşturuyor. Toplum olarak Semt pazarlarından alış veriş yaptığımızdan dolayı ve pazarların kapanmasından dolayı üretilen ürünler ya dalında çürümeye terk edildi ya da sebze hallerinde çöpe atılıyor. Çok değil 2 hafta önce kilosu 3-4 lira olan Salatalık şu an Mersinde 30 kuruşa kadar düştü. Tarlada ya da seralarda 30 kuruş olan salatalık marketlerde 6-7  kat fiyat farkı ile tüketici almaya mahkum edilmiştir. Bu sadece ürünlerden birinin örneği bunları çoğaltabiliriz. Sağlıklı bir planlama yapılmadan getirilen yasaklarda sadece üretici değil aynı zamanda tüketicinin de cebi yanıyor

Sonuç olarak bizleri yönetenler yine sınıfta kaldı. Her ne kadar en büyük temennimiz Dünyada yaşanan bu salgından bir an önce kurtulmak olsa da yetkilerin açıklamalarına göre Covid19 salgınının daha da süreceğini önümüzdeki süreçte dalgalanmaların ve piklerin olabileceğinin endişesi içerisindeyiz.

Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Bundan sonra olacak olan kapanmalarda açık alanda olan Semt Pazarları ile ilgili çözüm yöntemleri aranmalı ve kontrollü giriş çıkışlar yapılmalıdır. Planlamalar buna göre yapılması için çağrıda bulunuyoruz. Çözüm yöntemleri ve planlamalar yapılmadığı takdirde ‘Topraktan Sofra’ ya sözü yerine ‘Topraktan çöpe’ gidecek olan ürünlere bakacağız.

Editör: TE Bilisim