CO₂ emisyonlarını ortadan kaldırmak çevre gündeminin üst sıralarında yer alıyor – ancak dünya metan tehdidini gözden kaçırmamalı. Bir yüzyıl boyunca CO₂'den sera gazı olarak 25 kat daha güçlü olan atmosferik metanda son zamanlarda rahatsız edici bir artış oldu.

Antropojenik metan emisyonları, toplamın kabaca %60'ını oluşturuyor ve ağırlıklı olarak tarımdan, özellikle sığır ve süt çiftlikleri ve çeltik tarlalarından, ayrıca petrol ve gaz kuyularından ve kömür madenlerinden ve kanalizasyon arıtma tesislerinden ve çöplüklerden geliyor. 

Metan ayrıca, bazen bataklık veya bataklık gazı olarak bilinen ve kalan %40'ı oluşturan sulak alanlardan doğal olarak yayılır.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) en son raporu , metan'ın tahmini 1,5°C küresel ısınmanın yaklaşık üçte birinden sorumlu olduğunu gösterdi (kükürt dioksit emisyonları yaklaşık 0,5°C soğutmaya katkıda bulundu , dolayısıyla toplam ısınma artık Sanayi öncesi zamanlardan beri 1°C'nin biraz üzerinde), yaklaşık yarısı CO₂ nedeniyle.

Bilim adamları, metan emisyonlarının yalnızca 2007'den bu yana hızla artmasını değil, aynı zamanda son iki yılda daha da hızlı bir oranda artmasını şaşırttı. Pandemiye rağmen, karantinalar ve kesintili endüstriyel faaliyetler birçok kaynağı azaltmış olabilirken, metan emisyonları 2021'de kaydedilen en yüksek miktarda arttı . Atmosferdeki metan miktarı artmaya devam ediyor .

Son kırk yıllık sıcaklık ve yağmur verileri - ki bu, Dünya'nın atmosfere yalnızca daha fazla metan vermekle kalmayıp, daha azını da uzaklaştırdığını gösteriyor - cevabı tutabilir. Yeni bir çalışmada , meslektaşım Chin-Hsien Cheng ve ben, iklim değişikliğinin atmosferde metanın birikme hızını artırdığını, daha fazla ısıyı hapsederek Dünya'nın daha çok ve daha hızlı ısınmasına ve potansiyel olarak daha fazla metan salmasına neden olduğunu gösterdik. kısır döngü. Bu, iklim değişikliğinin metan üzerinde bir etkisi olduğunu gösteriyor - sonuçta atmosferdeki miktarını artırıyor - bu , yalnızca Şubat 2022'de yayınlanan en son IPCC raporundaki tahminlerden dört kat daha fazla.

Petrol ve gaz çıkarma alanlarından metan sızıntıları. Calin Tatu/Shutterstock

Orman yangınları metan yıkayıcıları yutuyor

Atmosferik metanın neden büyümeye devam ettiğini açıklamak için, atmosfere ve atmosferden metanın girişinin ve çıkarılmasının nasıl dengelendiğini anlamamız gerekir. Ekonomik bir yavaşlama sırasında beklenebileceği gibi, gaz sızıntılarından ve kömür çıkarmadan gelen girdiler düşse bile, kaldırma oranı daha da düşerse veya daha az verimli hale gelirse toplam yıllık artış yine de artabilir.

Çalışmamız, artan metan emisyonlarının beklenmedik ve karmaşık bağlantılardan kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Örneğin, dünya ısındıkça daha yaygın hale gelen orman yangınları, atmosferik metanı artırabilir - mutlaka daha fazla ekleyerek değil, atmosferden nasıl uzaklaştırıldığını yavaşlatarak.

Oksijen ve hidrojen atomundan (•OH) oluşan havada bulunan güçlü bir oksitleyici ajan olan hidroksil radikali, havayı zararlı eser gazlardan arındırdığı için atmosferin deterjanı olarak adlandırılmıştır. Metan, hidroksil radikalleri ile bir oksidasyon reaksiyonu ile uzaklaştırılır ve bu reaksiyon, metan'ın atmosferden kaybolmasının açık ara en önemli yoludur.

Orman yangınları, karbon bakımından zengin odun ve bitki maddelerini yakar ve tipik olarak dumanda karbon monoksit (CO) üretir. 

Bu gaz, hidroksil ile güçlü bir şekilde reaksiyona girerek CO₂ oluşturmak üzere oksitlenir. Ortalama olarak, bir karbon monoksit molekülü oksitlenmeden önce yaklaşık üç ay atmosferde kalırken metan yaklaşık on yıl boyunca varlığını sürdürür. Böylece, orman yangınlarından çıkan karbon monoksit bulutları, hidroksil "deterjan"ı hızla tüketerek metanla reaksiyona girmek ve metanı uzaklaştırmak için daha az şey bırakır.

Bu sonuçlar, iklim değişikliğinin Dünya sistemi üzerindeki etkilerinin hafife alınmasının bir yolunu vurguladıkları için şok edicidir. 

Dünya, metanın bir sera gazı olarak gücü göz önüne alındığında, artan küresel sıcaklıklara karşı metan emisyonlarının endişe verici hassasiyetini görmezden gelemez.

Metan emisyonları kontrolsüz kalmamalıdır. Fakat hangi kaynakları azaltmak için en büyük yeteneğe sahibiz? Depolama alanlarından ve fosil yakıt çıkarımından ne kadar metan sızdığını azaltmak önemlidir. Ne kadar sığır eti ve süt ürünleri yediğinizi azaltmak da kesinlikle yardımcı olacaktır.

Ancak bitki örtüsünün yakılmasını yasaklamak, hangi sığırların beslendiğini ayarlamak ve pirinç tarlalarını düzenli olarak boşaltmak gibi çiftçilik uygulamalarındaki değişikliklerin tümü , atmosfere ne kadar metanın ulaştığını düşürmenin yolları 

Ancak atmosferin doğal metan çıkarma yeteneğini korumak için dünya, iklim değişikliğini ve doğal dünyaya yönelik saldırısını yavaşlatma çabalarını iki katına çıkarmalıdır.

Simon Redfern

Professor in Earth Sciences, Nanyang Technological University, Singapore, and Emeritus Professor of Mineral Physics, University of Cambridge

Editör: TE Bilisim