BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Perşembe günü Güney Kore'de düzenlenen büyük bir kentsel politika etkinliğinde yaptığı açıklamada, COVID-19'un her yerde “derin yapısal eşitsizlikleri açığa çıkardığını” ve hem ülkeler içinde hem de ülkeler arasında çok sayıda boşluğu daha da genişlettiğini söyledi.

Haklar Başkanı Michelle Bachelet , Zorluk Zamanlarında İnsan Hakları: Yeni Bir Sosyal Sözleşme teması altında, Gwangju'daki Dünya İnsan Hakları Şehirleri Forumu'na ( WHRCF ) yoksulluğun, eşitsizliklerin ve ayrımcılığın daha da büyüdüğünü ve aralarında güvenin kaybolmasına neden olduğunu bildirdi. vatandaşlar ve liderleri.

Video mesajında , "Fakat daha önce bile, dünyanın birçok yerindeki gösteriler, sosyal ve ekonomik haklar gözetilmeden toplumların tehlikede olduğu konusunda bizi uyarıyordu" dedi.

Hakları artırmak, güveni yeniden inşa etmek

BM yetkilisine göre, tüm insan haklarını – medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel – koruyan ve destekleyen yeni bir sosyal sözleşme oluşturmak, halkın güvenini yeniden inşa edecek.

Buna sosyal koruma, sağlık, eğitim, barınma, su ve sanitasyon hakları da dahildir” dedi. “Ve ayrımcılıktan uzak yaşama hakkı”.

Bachelet , karmaşık COVID-19 krizinden açık bir şekilde çıkmanın ve kapsayıcı, yeşil, sürdürülebilir ve esnek bir geleceğe doğru ilerlemenin “bunun işi” olacağını söylediğinde daha önce BM İnsan Hakları Konseyi'ne söylediği sözleri hatırlattı. dünya liderleri nesli – ya da onların çöküşü”.

Toplumlara yatırım

Haklar şefi, “ insan haklarına yatırım yapmak, toplumların krizlere karşı dayanıklılığına yatırım yapmaktır ” dedi.

2008 ekonomik krizinin ardından Şili Devlet Başkanı olarak kendi kişisel deneyiminden bahsederek, “Kesme önlemlerinden uzaklaşmayı seçtim ve sosyal korumaya yatırım yapmanın muazzam faydalarını ilk elden deneyimledim” dedi.

Bayan Bachelet bunu, kadınlar için daha adil bir sistem getiren, en savunmasız kişilerin temel bir gelire güvenmesini sağlamak için yeniden dağıtım ve kapsama dahil eden bir emeklilik reformuyla yaptı.

"Ekonomik ve sosyal veriler, bu politikaların ekonomik büyümeyi hızlandırdığını ve sadece temel adaleti değil, aynı zamanda sosyal uyumu ve kamu kurumlarında güveni artırdığını gösterdi" dedi.

“Uluslararası işbirliği ve dayanışma, dünya çapında bu hedeflere ulaşmada kilit unsurlardır”.

Belediye Binası önemli

Forumun odak noktası, insanlar ve gezegen için daha adil ve daha eşit toplumların nasıl inşa edileceğiydi.

İnsan hakları şefi, “Özellikle COVID-19 zamanlarında, şehirlerin ve yerel yönetimlerin insan haklarını koruma ve geliştirme konusundaki deneyimleri uluslararası toplum için paha biçilmezdir” dedi.

Bazı yerel yönetimler halihazırda çeşitli insan hakları araçları ve bildirgeleri geliştirmiş olsa da, diğerlerinin “kimseyi geride bırakmamak” için bütçelerine öncelik vermeye çalıştıklarını gözlemledi.

Yüksek Komiser, pandemi sınıfları kapatmaya zorladığında veya geliri COVID-19 krizinden etkilenen insanlar için tahliyelere moratoryum uyguladığında birçoğunun okul yemeklerini çocukların evlerine teslim ettiğini detaylandırdı.

Çok taraflılığın güçlendirilmesi

Bayan Bachelet, vatandaşların çözümler için belediye başkanlarına ve yerel makamlara bakmasına rağmen, seçim bölgelerini doğrudan etkileyen kararlarda genellikle söz sahibi olmadıklarını söyledi.

“ Yerel yönetimlerin sesinin ulusal ve uluslararası düzeyde duyulması gerekiyor ” diyerek, seslerinin “çok taraflılığı güçlendireceğini” de sözlerine ekledi.

“Bu Forumdaki hepinizi dayanışma içinde birbirini destekleyen ve insan hakları için mücadele eden güçlü bir yerel yönetimler topluluğu oluşturmak için birlikte çalışmaya çağırıyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim