Genel Sekreter António Guterres Salı günü, BM uluslararası örgütü için 14 Temmuz Salı günü sürdürülebilir kalkınma formunun toplantısına yaptığı açıklamada, COVID-19 salgını da dahil olmak üzere dünyanın karşılaştığı birçok zorluğun gidişatını düzeltmek için “somut, cesur ve uygulanabilir çözümlere” ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

BM finansmanı COVID-19'u “bir başka büyük küresel sorun” olarak nitelendirdi. Kabul edilemez derecede yüksek yoksulluğa ek olarak; hızla kötüleşen bir iklim acil durumu; kalıcı cinsiyet eşitsizliği; 

12 milyondan fazla enfeksiyona, 550.000 ölüme, yüz milyonlarca iş kaybına ve 1870'ten bu yana kişi başına gelirdeki en keskin düşüşe işaret eden üst düzey BM yetkilisi, kriz öncesi risk altındaki sayı “265 milyon insanın yıl sonuna kadar akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalabileceğini belirtti.”

“Krizin ciddiyeti kimsede kaybolmamalı” dedi“ ve bu salgının etkileri orantısız bir şekilde en savunmasız olanlar üzerine düşüyor” dedi.

BM şefi, “Umutsuzca ileriye doğru atlamamız gerekmesine rağmen, COVID-19… BGBG'lerden uzaklaşıyor” dedi.

Etrafında dönen

Genel Sekreter, ülkeler içindeki ve arasındaki eşitsizlikleri gösterdi; esneklik yatırımlarının eksikliği ve COVID-19 krizinin “yıkıcı etkilerini” tetikleyen bazı nedenler olarak doğal çevreyi göz ardı etmek. 

“SDG'leri daha ciddiye almamıza rağmen”, “bunu tersine çevirebileceğimizi” söyledi. 

“2030 Gündemi [Sürdürülebilir Kalkınma için] ve SKH'lerle kalıcı ve birleştirici bir vizyonumuz var; daha iyi yanıt vermeye ve iyileşmeye karar verirken kararlarımızı yönlendirecek bir çerçeve ”, BM başkanını onadı.

Yeni normal

SDG'den ilham alan çözümlere duyulan gereksinimin altını çizerek, dünya “bir önceki normal olana” geri dönemez. 

HLPF'yi “deneyimleri paylaşmaya, neyin işe yaradığını ve neyin kopyalanabileceğini anlamaya” ve gelgitin küreselleşmesine yardımcı olmak için çok taraflı tepkilerin belirlenmesini yenilemeye çağıran “Anı karşılamak için yükselmeliyiz” dedi.

HLPF, küresel hedefleri takip etmek için ülkelerin daha iyi iyileşmesi, deneyimleri paylaşması ve zorlukları savuşturması için daha açık bir yol çizmeyi hedeflerken, pandemi ile mücadele etmek ve ülkelerin 2030'a kadar taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için stratejileri paylaşmayı amaçlamaktadır.

Çok boyutlu zorluklar

Toplantının himayesinde gerçekleşen Ekonomik ve Sosyal Konsey Başkanı ( ECOSOC ) Mona Juul'a göre, pandemi “sadece sağlığımız için bir tehdit değil, çok boyutlu bir insan krizi” dir.

Bir haftalık uzman düzeyinde tartışmaların ardından COVID-19'un neden olduğu aksaklıkları kaydetti ve “sosyal ve ekonomik ilerlemeyi hızlandırmayı ve sürdürmeyi umuyorsak” 2030 Gündemi'ne uygun bir yanıtı teşvik etti.

ECOSOC başkanı şunları söyledi: “Küresel liderlik her alanda güçlendirilmelidir” ve yanıtlarımızı hem bireysel hem de toplu olarak “birlikte daha iyi çalışmak ve bu on yılın herkes için yeni bir barış ve refah çağı kullanmasını sağlamak” için birlikte çalışmalıyız.

Ekonomik faydaların paylaşılması, sosyal koruma programlarının yenilenmesi, herkes için evrensel sağlık hizmeti verilmesi, kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi, gençlerin dinlenmesi ve en savunmasız ülke gruplarının kazanımlarının tersine çevrilmesi gibi bazı adımların üzerinde durdu.

“Siyasi iradeden faydalanmanın, kanıta dayalı karar almanın sağlanmasının yolunu bulmalıyız” diye vurguladı. “Salgın hastalığından toparlanma aşaması, hükümetin her seviyesinin daha kapsayıcı, eşit, dayanıklı ve sürdürülebilir toplumlar inşa etme fırsatını temsil etmektedir”.

Kapanışta Bayan Juul, katılımcıları ve Gönüllü Ulusal İncelemelerini (VNR) 2030 mücadelesini karşılamak için somut eylem planları hakkında sunan 47 ülkeye övgüde bulundu. 

'Kolektif çabalar'

Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande “kimseyi geride bırakmamamız için eylemi hızlandırmak ve dönüştürücü yollar yapmak için kolektif çabalar” çağrısında bulundu.

“İnsanlık bu gezegenlerdeki tüm insanlara ve tüm yaşama tam saygı ile birlikte çalışmazsak, bu çoklu paralel krizlerden kurtulamaz” diye vurguladı ve “bütün bir Gündem yaklaşımı” için baskı yaptı. 

Meclis başkanı, eğitim, temiz su ve sanitasyona öncelik verirken sosyal koruma sağlama, insan haklarını koruma, sağlığı geliştirme ve altyapıya yatırım yapma ihtiyacını ele aldı. 

Finansman ilerlemesi

Ve ilerleme finansman gerektirir. 

“Gelişmekte olan ülkelerdeki insanların refahı ve geçim kaynakları üzerindeki etkilerini hafifletmek ve ekonomilerini desteklemek için daha iyi bir şekilde yeniden inşa etmek” için çalışmalıyız.     

BM yetkilisi, ihtiyacı olan ülkeler için sürdürülebilir kalkınmayı garanti etmek amacıyla yatırımlar için hayati mali alan yaratmak için “gelişmiş yönetişim, adil vergi sistemleri ve yasadışı finansal akışları ortadan kaldırmak için yenilenmiş bir taahhüt” gerektiğini belirtti.

“Hata yapmayın, güçlü siyasi irade ve dirençli kurumlardan kaynaklanan kalıcı çözümler”, diye açıkladı ve ekonomileri herkes için iyi işlerle inşa etmek kapsayıcı bir geleceğin “temeli” dir.

Meclis başkanı “Bu bir hesaplaşma anı” dedi. “Şimdi daha iyi gelişme, hırsımızı artırma ve Küresel Hedefleri yerel eyleme dönüştürme… istediğimiz geleceği yaratma zamanı”.

UNAMID / Amin İsmail
Berlin'deki Yüksek Düzeyli Sudan Ortaklık Konferansı gençleri, özellikle kadınları ve kızları demokratik, özgür ve huzurlu bir ülke için değişimin itici güçleri olarak kabul etti.

Gençlik sesleri

Gençlik konuşmacıları adına Afrika Matters Initiative'in (AMI) Kurucu Ortağı ve Güney Afrika Gençlik İstihdam Servisinde lider olan Farai Mubaiwa, kadınlara ve kızlara “kadınları ve kızları tahrip eden diğer pandemi” olarak tanımladığı şey hakkında konuştu. Devletler”; küresel olarak siyah cisimlerin durumu; ve iklim değişikliği üzerindeki insan etkisi.

“Topluluklarını daha iyi hale getirmek için aktif olarak değiştiren” gençleri “bugünün liderleri” olarak adlandıran Bayan Mubaiwa, “gençlerin dahil edilmesinin artık bir tartışma olmadığı, önündeki şeylerle yüzleşmenin bir gereklilik” olduğunu açıkladı. 

Bu arada açılış konuşmasında, Avrupa Gençlik Forumu Başkan Yardımcısı gençlik konuşmacısı Tina Hocevar, ne bizim ne de gezegenimiz için hiçbir zaman işe yaramadığını söyleyerek “normal” olan bir geleceğe karşı danışmanlık yaptı ”.

Geleceğe bakarken katılımcılara bunun yerine değişimi “adalet, eşitlik, bütünlük, insan onuru ve insani değeri teşvik etme üzerine kurulu” pusulalarla kucaklamayı tavsiye etti.

Editör: TE Bilisim