Yunanistan'ın Midilli adasındaki polis, Çarşamba günü kampları yandığında evsiz kalan göçmenleri protesto edenlere göz yaşartıcı gaz kullandı.

Yaklaşık 13.000 göçmen ve mülteci aşırı kalabalık Moria kampında sefalet içinde yaşıyordu ve adayı terk etmek için çaresizler.

Çatışmalar, Yunan makamları tarafından inşa edilen geçici bir kampın yakınında çıktı.

Günün erken saatlerinde, bir polis ablukasının yakınında bir yangın çıkarıldı ve itfaiye ekipleri tarafından söndürülmek zorunda kaldı.

Kara Tepe adında yeni bir kamp kuruldu.

Polis, yeni kampta yaklaşık 200 kişinin kayıt yaptırdığını, düzinelerce - çoğu ailelerin - dışarıda sıraya girerek hijyen ve güvenlik kontrolleri için beklediğini söyledi.

Aileler, Çarşamba günkü yangından kaçtıktan sonra tarlalarda ve yollarda uyuyorlar.

Moria kampı başlangıçta 3.000 göçmeni barındıracak şekilde tasarlandı. Çoğu Afganistan'dan olmak üzere 70 ülkeden insanlar orada barındı.

Cuma günü göçmenler ve mülteciler, Moria kampından çıkan yolu kapatan, "özgürlük" çağrısı yapan ve yeni bir kampın inşasına karşı çıkan tabelalar tutan polis bariyerlerine yaklaştı.

Ayrıca adanın daimi sakinlerinden yeni bir kamp için güçlü bir direniş var ve yardım dağıtımlarını durdurmak için yolları kapatıyorlar.

Başta İtalya ve Yunanistan olmak üzere göçmenlerin kitlesel gelişleriyle nasıl başa çıkılacağı sorusu, AB'yi yıllardır böldü.

İtalya ve Yunanistan, zengin kuzey ülkelerini daha fazlasını yapmamakla suçlarken, bir dizi orta ve doğu ülkesi bir göçmen kotası alma fikrine açıkça direniyor.

Göçmenler için neler yapılıyor?

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, yeni kampın Cumartesi gününden itibaren barınaksız kalanların bir kısmına ev sahipliği yapmaya başlayacağını söyledi.

Almanya Cuma günü, 10 Avrupa ülkesinin Moria'da yaşayan 400 refakatsiz çocuğu almayı kabul ettiğini duyurdu.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Moria'daki yangının "Avrupa'da neyi değiştirmemiz gerektiğine dair hepimize keskin bir hatırlatma" olduğunu söyledi.

Ancak bir grup hayır kurumu ve STK, Alman hükümetine yalnızca küçükler için değil, tüm göçmenler için daha çok şey yapılması gerektiğini yazdı.

Açık mektupta , "Kamptaki utanç verici durum ve yangın felaketi, başarısız bir Avrupa mülteci politikasının doğrudan sonucudur - şimdi AB, etkilenen insanlara nihayet yardım etmelidir ."

Yangın hakkında ne biliyoruz?

Yerel itfaiye şefi Konstantinos Theofilopoulos 'a göre, Salı günü bir gecede üçten fazla yerde yangın çıktı. Yeni yangınlar kampı neredeyse tamamen yok etti.

Yangınlar, kampta 35 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktığı yönündeki haberlerden saatler sonra başladı. Yetkililer, Somalili bir göçmenin koronavirüse yakalandığı onaylandıktan sonra tesisi geçen hafta karantina altına aldı.

O zamandan beri Covid-19 pozitif çıkan 35 kişiden 8'inin bulunduğuna ve izole edildiğine inanılıyor.

Bay Mitarachi, yangınların "uygulanan karantina nedeniyle sığınmacılarla başladığını" söyledi. Virüsle enfekte olanların bir kısmının aileleriyle birlikte tecrit edilmeyi reddettiği bildirildi.

Ancak, yangınların kampı yok etmeyi amaçlayan kasıtlı bir kundaklama eylemi olduğunu söylemedi.

Bu arada bazı göçmenler BBC Persian'a yangının kampta göçmenler ve Yunan güçleri arasındaki çekişmelerin ardından çıktığını söyledi.

Editör: TE Bilisim