Eylül seçimlerinde neo-faşist partinin iktidara gelmesi muhtemel olan Sergio Mattarella, vatandaşları demokrasiyi korumak için çalışmaya çağırıyor.

İtalya cumhurbaşkanı, Perşembe günü diktatör Benito Mussolini'nin iktidara gelmesine yardımcı olan saldırılardan birinin 100. yıldönümünü kutlarken, İtalyanları faşizme karşı bir siper olarak ülkelerinin demokrasisini yeniden canlandırmaya teşvik etti.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, 100 yıl önce kuzeydoğudaki Ravenna şehrinde bir çiftlik kooperatif binasının faşist haydutlar tarafından yakılıp yakılmasını anıyordu. Şiddetli saldırı, demir yönetimi II. Dünya Savaşı'na kadar sürecek olan diktatörün faşist destekçileri tarafından başlatılan bir seriden biriydi.

İtalya'nın faşist mirası, İtalya'nın 25 Eylül'de erken seçime gitmesi nedeniyle bugünlerde giderek daha yakından inceleniyor. Kamuoyu yoklamaları, neo-faşist kökleri olan aşırı sağ İtalya'nın Brothers of Italy'nin, partinin oylarıyla en çok oy alacakları olduğunu gösteriyor. lider, Giorgia Meloni, başbakan olmaya hevesli.

Partisinin faşist köklerini hiçbir zaman inkar etmedi ama onu Mussolini'nin Yahudileri hedef alan ırksal yasalarından uzaklaştırdı.

Meloni şimdi Matteo Salvini liderliğindeki sağcı Lig partisi ve eski başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ Forza Italia partisi ile ittifakta baskın güç. Son iki parti, son yerel seçimlerde desteklerinin azaldığını gördü.

Mattarella, devlet başkanı olarak, cumhuriyetin savaş sonrası Anayasasının garantörü olarak hizmet ediyor. Ravenna saldırısını “faşist diktatörlüğün karanlık mevsiminin başlamasıyla birlikte İtalyanlar için özgürlük kaybına yol açacak tarihimizin bir bölümü” olarak nitelendirdi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, 21 Temmuz 2022 Perşembe günü Roma'daki Quirinale Başkanlık sarayında konuşuyor. (Giuseppe Lami, Pool Photo AP aracılığıyla)

Mussolini, Ekim 1922'de takipçileri tarafından Roma'ya yapılan bir yürüyüşle iktidara geldi.

Mattarella konuşmasında, İtalya'nın demokrasisinin Birinci Dünya Savaşı'ndan sağ çıktığını, ancak savaş sonrası dönemde “dramatik sosyal acil durumlar, türbülans, grevler, fabrika işgalleri” ve diğer şiddetle sarsıldığını söyledi.

Mussolini'nin "zayıf" bir hükümet döneminde iktidara geldiğini söyleyen cumhurbaşkanı, demokrasinin "ortak özgürlükleri savunmak için her birimizin yaygın sorumluluk bilincinden" doğduğunu da sözlerine ekledi.

Mattarella, “Onu her gün yenilemek bizim elimizde” diyerek özellikle gençleri bu sorumluluğu üstlenmeye çağırdı.

İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin geniş kapsamlı koalisyonunun geçen hafta çökmesinin ardından Mattarella, Parlamento'yu feshederek erken seçimi tetikledi.

Batan Draghi'nin pandemik birlik hükümeti Salvini, Berlusconi ve popülist 5 Yıldız Hareketi'ydi ve hepsi de güven oylamasında onu desteklemeyi reddediyordu.

Meloni, Mattarella tarafından aday gösterildikten sonra 2021'in başlarında kurulduğunda Draghi'nin pandemik birlik hükümetine katılmayı reddeden tek büyük liderdi. İtalyanların bir seçimde liderlerine karar vermeleri gerektiğini savundu.

Fratelli d'Italia (İtalya Kardeşleri) parti lideri Giorgia Meloni, 4 Temmuz 2020 Cumartesi, Roma'nın merkezindeki Piazza del Popolo'da bir merkez sağ muhalefet mitinginde konuşuyor. (AP Photo/Riccardo De Luca)

Berlusconi ve Salvini, Meloni'nin bir sonraki başbakan ve bu göreve gelen ilk kadın olma ihtimali karşısında şaşkına döndüklerinde, üçünün ittifakın uzun süredir devam eden kuralını onaylamak için bir araya gelmesini istedi: en çok oyu alan o olacak.

By FRANCES D'EMILIO

Editör: TE Bilisim