Bir insan hakları grubu, komşu ülkelerin kısıtlama çağrısı yapıp krizi çözmek için Myanmar'a yardım teklif etmesinden bir gün sonra, Çarşamba günü askeri yönetime karşı protesto gösterilerine ateş açarak en az 18 kişiyi öldürdü.

Tanıklar, cuntanın Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetini deviren 1 Şubat darbesine karşı protestoları bastırmaya her zamankinden daha kararlı görünmesi nedeniyle, güvenlik güçlerinin birkaç kasaba ve şehirde çok az uyarı yaparak canlı ateşe başvurduğunu söyledi.

Korkunç, bu bir katliam. Gençlik aktivisti Thinzar Shunlei Yi bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla Reuters'e verdiği demeçte, durumu ve duygularımızı hiçbir kelime tanımlayamaz ”dedi.

İktidardaki askeri konsey sözcüsü, yorum isteyen telefon çağrılarına cevap vermedi.

Siyasi Mahkumlar için Yardım Derneği'nin ortak sekreteri Ko Bo Kyi, Twitter'daki bir gönderide şunları söyledi: "Şu an itibariyle sözde ordu en az 18 kişiyi öldürdü."

Tanıklar, Yangon kentinde en az sekiz kişinin öldürüldüğünü söyledi; biri günün erken saatlerinde ve diğer yedi kişi, güvenlik güçlerinin akşamın erken saatlerinde şehrin kuzeyindeki bir mahallede otomatik silahlarla sürekli ateş açması üzerine.

Sürekli ateş ettiğini duydum. 23 yaşındaki protestocu Kaung Pyae Sone Tun Reuters'e verdiği demeçte, yere uzandım, çok ateş ettiler ”dedi.

Toplumdaki bir protesto lideri olan Htut Paing, oradaki hastanenin kendisine yedi kişinin öldürüldüğünü söylediğini söyledi. Hastane yöneticileri yorum için hemen müsait değildi.

Monywa Gazetesi'nin bildirdiğine göre, bir başka ağır ücret, altı kişinin öldürüldüğü merkezi Monywa kasabasında gerçekleşti.

Diğerleri, en büyük ikinci şehir Mandalay, kuzeydeki Hpakant kasabası ve Myingyan'ın merkez kasabası dahil olmak üzere çeşitli yerlerde öldürüldü.

Darbeden bu yana en az 40 kişi öldürüldü.

Şiddet, Güneydoğu Asya komşularından dışişleri bakanlarının itidal çağrısında bulunmalarının ardından Suu Kyi'nin serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden kurulması çağrısının arkasında birleşememesinden bir gün sonra geldi.

Yangon Başpiskoposu Kardinal Charles Maung Bo, Twitter'da, 1989'da Pekin'de öğrenci önderliğindeki protestoların şiddetle bastırılmasına atıfta bulunarak, “Ülke, büyük şehirlerinin çoğunda Tiananmen Meydanı'na benziyor.

Myanmar ağırlıklı olarak Budisttir ancak küçük Hıristiyan topluluklarına sahiptir.

2017'de Myanmar'ı ziyaret eden Papa Francis, Twitter'da şunları söyledi: "Kanlı çatışmalar ve can kaybıyla ilgili üzücü haberler ... Diyaloğun baskıya üstün gelebileceğine dair yetkililere sesleniyorum."

'ÜZERİNE GELECEĞİZ'

Myanmar Now haber ajansının bildirdiğine göre, güvenlik güçleri Yangon'daki protestoları kırarak yaklaşık 300 protestocuyu gözaltına aldı.

Sosyal medyada yayınlanan videoda, polis ve askerler nöbet tutarken genç adamların elleri başlarında, ordu kamyonlarına dava açtıklarını gösteriyordu. Reuters, görüntüleri doğrulayamadı.

Mandalay'da vurularak öldürülen iki kişiden biri olan 19 yaşındaki bir kadının görüntüleri, "Her şey yoluna girecek" yazılı bir tişört giydiğini gösteriyordu.

ABD'nin finanse ettiği Radio Free Asia'nın video yayınına göre Yangon polisi üç sağlık görevlisine ambulanstan çıkma emri verdi, ön camı vurdu ve işçileri tabanca dipçikleri ve coplarla tekmeledi ve dövdü. Reuters videoyu bağımsız olarak doğrulayamadı.

Demokrasi aktivisti Esther Ze Naw, Reuters'e, ölenlerin fedakarlıklarının boşuna olmayacağını söyledi.

"Bunun üstesinden geleceğiz ve kazanacağız" dedi.

Salı günü, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Myanmar'daki dışişleri bakanları toplantısında bir atılım yapamadı.

Kısıtlama çağrısında birleşirken, yalnızca dört üye - Endonezya, Malezya, Filipinler ve Singapur - Suu Kyi ve diğer tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

ASEAN başkanı Brunei yaptığı açıklamada, "ASEAN'ın Myanmar'a olumlu, barışçıl ve yapıcı bir şekilde yardım etmeye hazır olduğunu ifade ettik" dedi.

Myanmar'ın devlet medyası, ordunun atadığı dışişleri bakanı Wunna Maung Lwin'in Kasım seçimlerinde "oylama usulsüzlükleri toplantısına katıldığını" söyledi.

Ordu, 8 Kasım'da yapılan oylamada seçmen dolandırıcılığı şikâyetlerinin göz ardı edildiğini söyleyerek darbeyi haklı çıkardı. Suu Kyi'nin partisi heyelanla kazandı ve ikinci bir dönem kazandı.

Seçim komisyonu oylamanın adil olduğunu söyledi.

Cunta lideri Kıdemli General Min Aung Hlaing yeni seçimler yapma sözü verdi, ancak herhangi bir süre vermedi.

Ülkenin eski bir BM uzmanı olan Chris Sidoti, yabancı firmaların orduya net bir mesaj göndermek için Myanmar'daki tüm işleri askıya alması gerektiğini söyledi.

Bir avukat, 75 yaşındaki Suu Kyi'nin darbeden bu yana gizli tutulduğunu ancak bu hafta video konferans yoluyla bir duruşmaya çıktığını ve sağlıklı göründüğünü söyledi.

Editör: TE Bilisim