BM Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Ajansı, UNFPA Çarşamba günü süper model, hayırsever ve etki yatırımcısı Natalia Vodianova'yı menstrüasyonla ilgili damgalanma ile mücadele de dahil olmak üzere kadınları ve kızları güçlendirmek için en yeni iyi niyet elçisi ilan etti.

Vodianova, "Çok uzun süredir, toplumun menstrüasyona ve kadın sağlığına yaklaşımı tabu ve damgalanma ile tanımlanıyor" dedi ve durumun "kadınların en temel ihtiyaç ve haklarını baltaladığını" vurguladı.

Resmi olarak BM Nüfus Fonu olarak bilinen UNFPA'daki yeni görevinde, Bayan Vodianova menstrüasyonu kültürel olarak normal bir vücut işlevi olarak yeniden tanımlamaya çalışacak.

Herhangi bir günde, 15 ila 49 yaşları arasındaki 800 milyondan fazla kadın ve kız aktif olarak adet görüyor. UNFPA, birçok ülkede, bu döngüyü çevreleyen tabular kızları savunmasız hale getiriyor ve hatta yaşamı tehdit edebiliyor, diyor.

Başlıca görev

Ajans bir  basın açıklamasında , konunun hak ettiği ilgiden mahrum kaldığını, ancak son yıllarda değişmeye başladığını ve "bunu başarmanın UNFPA'nın görevinin merkezinde olduğunu" söyledi.

UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem , “Adet gibi evrensel bir şeyin kızları bu kadar yalnız hissetmesine neden olması trajik bir ironi… Hepimizin menstrüasyonla ilgili tabuları yıkmada oynayacağı bir rol var” dedi UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem , neden olunan hasara dikkat çekmenin öneminin altını çizdi.

Ajansın “böylesine güçlü ve kararlı bir avukatla ortak olmaktan memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi. Kızlar kendinden emin, güçlenmiş ve kendi kararlarını verdiklerinde toplumlar gelişir! "

Geçmiş momentuma dayalı

Vodianova, geçtiğimiz üç yıl içinde UNFPA ile işbirliği yaparak, politika yapıcıları, sivil toplumu ve özel sektörü rutin olarak karşılaştığı utanç, dışlanma ve ayrımcılıkla mücadeleye yardımcı olmak için harekete geçiren dünya çapında bir dizi "Hadi Konuşalım" etkinliği başlattı.

Moda, siyaset, spor, teknoloji ve medya gibi çeşitli sektörlerden liderler de kadın sağlığını geliştirmek için Türkiye, Kenya, İsviçre, Beyaz Rusya ve Hindistan'da bir araya geldi.

UNFPA, Rusya'da bekar bir anne tarafından yoksulluk içinde büyüyen, serebral palsi ve otizmli bir üvey kız kardeşe bakmanın yanı sıra, üreme hakları ve engelli insanların hakları da dahil olmak üzere insan haklarının tutkulu bir savunucusu olduğunu kaydetti.

Ajans, 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olmak için etkili bir uluslararası ses olduğu moda ve teknoloji endüstrilerinde köprü kurucu rolünde onunla birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Editör: TE Bilisim