Rusya polisi Cumartesi günü Kremlin'in en önemli düşmanı olan muhalefet lideri Alexei Navalny'nin serbest bırakılmasını talep eden ülke çapındaki protestolarda 3 bin 400'den fazla kişiyi tutukladı.

Çok sayıda şehirde eksi 50 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklarda yapılan protestolar, Navalny'nin Moskova ve St. Petersburg'un siyasi ve kültürel merkezlerinin çok ötesinde nasıl etki yarattığını gösterdi.

Moskova'da, polisle çatışmaların çıktığı ve protestocuların kasksız isyancılar tarafından kabaca polis otobüslerine ve gözaltı araçlarına sürüklendiği şehir merkezindeki Puşkin Meydanı ve çevresinde yaklaşık 15.000 protestocu toplandı. Bazıları coplarla dövüldü.

Navalny'nin karısı Julia tutuklananlar arasındaydı.

Polis sonunda göstericileri meydandan itti. Binlerce kişi daha sonra yaklaşık bir kilometre uzaktaki geniş bir bulvarda toplandı. Birçoğu dağılmadan önce polise kartopu attı.

Bazıları daha sonra Navalny'nin tutulduğu hapishanenin yakınında protesto etti. Polis orada belirsiz sayıda tutuklama yaptı.

Protestolar, Japonya'nın kuzeyindeki Yuzhno-Sakhalinsk ada kentinden ve sıcaklıkların eksi 50 Santigrat dereceye düştüğü doğudaki Sibirya kenti Yakutsk'tan Rusya'nın daha kalabalık Avrupa şehirlerine kadar geniş bir alana yayıldı. Navalny ve yolsuzlukla mücadele kampanyası, resmi hükümet baskısına ve devlet medyası tarafından rutin olarak görmezden gelinmesine rağmen kapsamlı bir destek ağı oluşturdu.

Editör: TE Bilisim