Yarbaşı Belediyesinin davetlisi olarak Yarbaşı/Düziçi’ne gelen Neptün Soyer Köy Koop’ta edindiği tecrübelerini paylaştı.

Yarbaşı Belediye Başkanı Mustafa Kaynar belediye sorumluluk alanları içerisinde kooperatifçiliğe çok önem verdiklerini, tarımsal ürünleri sağlıklı bir şekilde yetiştirmek ve vatandaşın ekonomik yaşamına katkı sunabilecek bir projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Kaynar, Nebtün Soyer’in birikimlerinden yararlanmak istedikleri için davet ettiklerini belirtti.

Neptün Soyer ise küçük üreticilerin bir araya gelmesinin zorunlu olduğunu ortaklaşarak başarıya ulaşılacağını belirtti.

Daha sonra Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Başkanı Neptün Soyer, Yarbaşı Belediyesi'nin tarımsal kalkınma ile ilgili çalışmalarını CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin ile birlikte gezdi ve bilgi aldı.  

Neptün Soyer Düziçi Köy Enstitüsünü Gezdi

Tarımsal Kalkınma ile ilgili çalışmaların gezilmesi tamamlandıktan sonra Düziçi Köy Enstitüsüne geçildi.

Soyer ve beraberinde ki heyet Düziçi Köy Enstitüsünde bina ve müzeyi gezdi. Mevcut binaların terkedilmiş ve yıkılmaya bırakılmasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Soyer’e gezisi sırasında, Düziçi CHP İlçe Başkanı Mustafa Şen ve CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin eşlik etti.

Düziçi Köy Enstitüsü Hakkında Kısa Bilgi

  • Köy Enstitüleri kurulmadan önce burada “Haruniye Eğitmen Kursu” adıyla eğitim verilmiştir. Köy Enstitüleri kurulduktan hemen sonra da Düziçi Köy Enstitüsü adını almıştır.
  • Düziçi Köy Enstitüsü’nün eğitime uygun binası yoktu.  Almanlardan kalan eski bir kolej binası hızla onararak, 24 Nisan 1940’da bir bölümünde eğitim öğretime başlamıştır. Tamir edilen Alman kolejinde bir yıl kadar eğitmen yetiştirilmiştir.
  • Bu süre içerisinde de Düziçi Köy Enstitüsü binaları ve ekleri yapılmıştır. Tüm köy enstitülerinde olduğu gibi yatakhane, yemekhane, lojman, sinema salonu, amfi,  tiyatro salonu ve ahır hızla tamamlanarak eğitimin hizmetine verilmiştir.
  • Düziçi Köy Enstitüsü’nün İlk kurucu Müdür Ahmet Lütfi Dağlar’dır. Enstitünün ismini de kurucu müdür Ahmet Lütfi Dağlar vermiştir.
  • Düziçi Köy Enstitüsü ile ilgili çok sayıda kitap, araştırma ve tez çalışması yapılmıştır. Bu kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre; Düziçi Köy Enstitüsü 1940’tan, 1954 yılında kapanana kadar 6 müdür görev yapmıştır. Okulda 8 müdür yardımcısı, 184 öğretmen, 5 eğitim şefi, 13 tarla şefi, 4 atölye şefi, 7 sağlık şefi, 14 memur, 1 teknisyen ve 14 hizmetli görev yapmıştır.
  • Düziçi Köy Enstitüsü’nde görev yapan 184 öğretmenin 137’si erkek, 47 ‘si ise kadındır.
  • Düziçi Köy Enstitüsü’nde toplam 936 öğrenci mezun olmuş; bu öğrencilerin 888 erkek ve 58 ise kız öğrencidir.
  • Düziçi Köy Enstitüsü ilk mezunlarını 1943-1944 öğretim yılında, son mezunları ise 1951-1952 yıllarında vermiştir.
  • Düziçi Köy Enstitüsü’ne çevre illerden öğrenci alınmıştır. Adana, Gaziantep, Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş’tan alınan öğrenciler, öğretmen olarak mezun olduktan sonra bölgenin kalkınmasında, gelişiminde ve eğitiminde büyük bir paya sahip olmuştur.
Editör: TE Bilisim