Bu Hubble görüntüsü NGC 1805, Dorado takımyıldızında 163.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan küresel bir küme. Renkli görüntü, spektrumun ultraviyole, yakın kızılötesi ve optik kısımlarında Hubble'ın Geniş Alan Kamerası 3'ün (WFC3) gözlemlerinden oluşur. Çeşitli dalga boylarını örneklemek için dört filtre kullanıldı. Renk, tek bir filtreyle ilişkili her tek renkli görüntüye farklı tonların atanmasından kaynaklanır. 

Resim: NASA / ESA / Hubble / J. Kalirai.

Küresel kümeler, yaklaşık 100-200 ışıkyılı genişliğinde tek bir yapıya kütleçekimsel olarak bağlanmış, çok eski yıldızların sistemleridir.

Evrendeki bilinen en eski nesnelerdendir ve galaksi oluşumunun ilk dönemlerinin kalıntılarıdır.

Küresel kümeler yüz binlerce veya belki bir milyon yıldız içerir. Bir kümenin zengin yıldız merkezindeki büyük kütle, yıldızlardan oluşan bir top oluşturmak için yıldızları içe doğru çeker. Bu kümelerin adını aldığı globulus kelimesi Latince küçük küre anlamına gelir.

Her galaksinin bir küresel küme popülasyonuna sahip olduğu düşünülmektedir.

Her galaksinin bir küresel küme popülasyonuna sahip olduğu düşünülmektedir. Bazıları, Samanyolu gibi birkaç yüze sahipken, eliptik galaksiler birkaç bine sahip olabilir.

NGC 1805 , Dorado'nun güney takımyıldızında yaklaşık 163.000 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır.

ESO 85-32 ve KMHK 459 olarak da bilinen bu gökada, Samanyolu Gökadamızın bir uydu gökadası olan Büyük Macellan Bulutu'nun eteklerinde bulunur.

NGC 1805 oldu keşfetti İskoç astronom James Dunlop tarafından 24 Eylül 1826 tarihinde.

“Genellikle küresel kümeler aynı anda doğan yıldızları içerir; Bununla birlikte, NGC 1805, milyonlarca yıl arayla iki farklı yıldız popülasyonuna ev sahipliği yapıyor gibi göründüğü için alışılmadık bir durumdur ”dedi Hubble astronomları.

"Bu tür yıldız kümelerini gözlemlemek, yıldızların nasıl evrimleştiğini ve yaşamlarını beyaz cüceler olarak mı yoksa süpernova olarak mı patlayacaklarını belirleyen faktörleri anlamamıza yardımcı olabilir."

Yıldız renklerindeki çarpıcı fark

"Yıldız renklerindeki çarpıcı fark, iki farklı ışık türünü birleştiren bu Hubble görüntüsünde güzel bir şekilde gösteriliyor: ultraviyole ışıkta en parlak şekilde parlayan mavi yıldızlar ve kırmızı ve yakın kızılötesi ile aydınlatılan kırmızı yıldızlar" dediler.

"Hubble gibi uzay teleskopları, ultraviyole ışınlarını gözlemleyebiliyorlar, çünkü bu dalga boyunun çoğunu emen ve yer temelli tesislere erişilemez hale getiren Dünya atmosferinin üzerinde konumlandırılıyorlar."

Editör: TE Bilisim