Haklarında dava açılan 19 kişiye beraat verildi. Bir kişi hakaret suçlamasıyla para cezasına çarptırıldı

10 Mayıs 2019’da düzenlenen 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların yargılandığı davanın duruşması başladı. Sivil toplum örgütlerinin, çeşitli büyükelçiliklerin ve milletvekillerinin de takip ettiği davada bu duruşmada karar verilmesi bekleniyor. Savcı, 5 öğrencinin beraatini, 12 öğrencinin ve 1 öğretim görevlisinin ise cezalandırılmaları talep etmişti

10 Mayıs 2019’da düzenlenen 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların yargılandığı davanın duruşması başladı. Uluslararası Af Örgütü, Kaos GL, 17 Mayıs Derneği, Kırmızı Şemsiye Derneği, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, AB Türkiye Delegasyonu; Hollanda, Danimarka, Belçika, İsviçre, ABD, Almanya, Norveç, Fransa, Belçika Büyükelçilikleri; HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu veMurat çepni ile TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, davayı takip etmek için duruşma salonunda bulunuyor. 39. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davayı izlemeye gelenler önce Başsavcılık kararıyla adliyeye alınmazken verilen şikayet dilekçeleriyle içeri girdiler.

Savcının 5 öğrencinin beraatini, 12 öğrencinin ve 1 öğretim görevlisinin ise cezalandırılmaları talep ettiği davada mahkeme heyetinin bu duruşmada karar vermesi bekleniyor.

Duruşma kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başladı. Avukatların talebi üzerine mahkeme salonundaki polisler dışarıya çıkarıldı.

“Kanuna aykırı iddiası mesnetsizdir”

İlk sözü sanık avukatlarından Öykü Didem Aydın aldı. Aydın, savunmasında savcı mütalaasına değinerek şöyle konuştu:

Savcı ‘yasaklanmasına rağmen’ ve ‘bilirkişi raporuyla suçun sabit olmasına rağmen’ denerek mütala vermiş. Nasıl böyle bir ifade kullanabilir? Yasaklanmasına rağmen ifadesinde sorunum var. Bir otoritenin bir şeyi yasaklaması kanuna aykırı mı demektir? Ankara İdare Mahkemesi bu işlemin hukuka aykırı olduğunu saptamıştır. Savcılık mahkemenin kararını gözden mi kaçırdı? Kanuna aykırı iddiası mesnetsizdir. İdare Mahkemesi yasağı iptal etmese bile biz bunu savunacaktık çünkü şiddet içermeyen, kanuna aykırı bir eylem meşru olabilir. Ama buna da ihtiyaç yok. Savcılık mahkemenin kararını gözden mi kaçırdı?

Aydın, tüm sanıkların beraatini talep ederek savunmasını sonlandırdı.

“Sanıklar müşteki, hak ihlal edenler sanık olmalıydı”

Aydın’ın ardından Av. Mert Ekinci söz aldı. Ekinci, suçlamanın hukuki bir temeli olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

ODTÜ Rektörlüğü sanki barışçıl bir toplantı için izin alınması gerekirmişçesine bu yürüyüşe izin verilmediğini valiliğe bildirmiştir. Bu suçlamaların bir sonuç doğurmaması gerekiyor. Velev ki İdare Mahkeme kararı olmasaydı bile öyle olmalıydı, ki İdare Mahkemesi’nin yasak iptal kararı var. Burada yargılanması gerekenler hakları, hürriyetleri engelleyenlerdir. Buradaki sanıkların aslında müşteki sıfatında olması ve onların haklarını ihlal edenler sanık sandalyesinde olmalıydı. Bugün vereceğiniz karar çok önemli. Öyle bir karar çıkmalıdır ki LGBTİ+’lar “Bu ülkede hakimler var” diyebilsinler. Tarihi bir sorumluluğunuz vardır sayın yargıç. dedi

Mahkeme yargılamanın ardından beraat kararı verdi.

Mahkeme, yargılanan herkesin suçun oluşmadığı anlaşıldığından beraatine karar verdi. Bir kişi hakkında hakaretten para cezası verildi. Hükmün açıklanması geriye bırakıldı.

Ne olmuştu?

Ankara Valiliği, OHAL döneminde başlattığı LGBTİ+ etkinlikleri yasaklarını mahkeme kararına rağmen fiili olarak uygulamaya devam ettiği tarihlerde ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, gelenekselleşen ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne çağrı yaptı. ODTÜ’lüler yürüyüşe başlamak için Fizik Çimleri’ne buluştu. Öğrencilerin buluşmasından saatler öncesinde ise kampüse polis girmiş, özel güvenlik birimi ise Devrim Stadı’nın etrafını kapatmıştı. Polisin Fizik Çimleri’nde toplanan öğrencileri taciz etmesi sonrası dağılan öğrenciler yeniden Çatı Kafe önünde toplandı. Burada basın metni okunmaya başlandığı sırada ise polis biber gazıyla saldırdı. Polisin örencileri gözaltına almasının ardından eylem, bütün kampüse yayıldı. Gün boyunca direnişin sürdüğü eylemde toplam gözaltı sayısı 19’a ulaştı.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden akademisyen olan Mehmet Mutlu ve o sırada sınav için bölümüne giden bir İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi polisin şiddetine tepki gösterdikleri için gözaltına alınmıştı.

Editör: TE Bilisim