Öğretmenler, veliler ve öğrenciler, Berlin Senatosunun (eyalet yönetimi) artan enfeksiyon rakamlarının ortasında okulları büyük ölçüde yeniden açma planlarına karşı kitlesel protestolarla karşılık verdiler. Ancak bu muhalefete ve okulların pandeminin başlıca tetikleyicisi olduğuna dair açık bilimsel kanıtlara rağmen, Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Sol Parti eyalet hükümeti, büyük şirketlerin çıkarları için sürü dokunulmazlığı politikasına bağlı kalıyor.

Senato başlangıçta tüm mezun olan sınıfları önümüzdeki hafta, alt sınıfları ise bir hafta sonra geri göndermeyi planlamıştı. Şubat ortasından itibaren yüz yüze öğretime tam bir dönüş planlandı. Berlin belediye başkanı Michael Müller (SPD) Temsilciler Meclisi'ne (eyalet yasama organı) "Mümkün olduğunca acilen yüz yüze öğretime dönmek istiyorum" dedi.

Başkentteki koronavirüs enfeksiyonlarındaki çarpıcı artış göz önüne alındığında, Senato'nun kararı, Cuma akşamı planlarını kısmen geri çekmeye zorlayan bir öfke fırtınasını tetikledi.

Berlinli bir aile babası olan Christoph Podewils, hafta sonu 45.000'den fazla imza toplayan "COVID-19 kontrol altına alınana kadar Berlin'de yüz yüze eğitim yok" talebiyle bir çevrimiçi imza kampanyası başlattı. Dilekçe, Müller ve Eğitim Senatörü (eyalet bakanı) Sandra Scheeres'in (SPD) "sorumsuz kararını" tersine çevirmesini talep etti. Daha önce eğitimciler, Scheeres'e açık bir mektupla da hitap etmişlerdi.

Birkaç Berlin okulu da Senato'nun kararına direndi. Steglitz Fichtenberg gramer okulunun başkanı Andreas Steiner, Tagesspiegel'de şunları söyledi: “Bence, okulların planlanan yeniden açılması sorumsuz ve ihmaldir. İşverenimizin bu konudaki eylemleri, toplumun bir bütün olarak salgını kontrol altına alma ve orantısız bir şekilde öğretmenlerin, öğrencilerin ve etkilenen ailelerin sağlığını riske atma çabalarına bir tehdit oluşturmaktadır. "

Treptow-Köpenick'ten bir başöğretmen rbb'ye Pazartesi günü okulunu kesinlikle açmayacağını söyledi. Daha önce Neukölln bölgesindeki okullar karara karşı çıkmıştı. Eyalet okul yönetim kurulu sözcüsü Richard Gamp, okullar yeniden açılmadan önce mevcut enfeksiyon vakalarına ilişkin güvenilir rakamların mevcut olmasını istedi.

Eyalet aile komitesi öfkeyle tepki gösterdi, “Ev içi temaslar tek kişiye indiriliyor. Ancak okullarda, 16 haneye kadar olan öğrencilerin sınıflarda öğretmenleriyle görüşmelerine izin verilmektedir. "

Sosyal medyada çok sayıda gönderi, okulların tehlikeli bir şekilde yeniden açılmasına itiraz etti. #KeepSchoolsandNurseriesClosed gibi hashtag'ler altında, Senato'nun politikasına aykırı yüzlerce gönderi kısa sürede ortaya çıktı.

Senato'nun kısmi geri çekilmesinin ardından, Kıdemli Okul Müdürleri Derneği'nden Ralf Treptow, "Bir kez daha, senatörün uygulayıcıların temel taleplerini karşılamak için neden sırtı duvara yaslanana kadar beklemesi gerektiği sorusu ortaya çıkıyor."

Protestoların ardından Yeşiller ve Sol Parti'nin bireysel temsilcileri, okulların yeniden açılmasının ertelenmesini memnuniyetle karşıladılar. Ancak bu, yeniden açılma konusundaki orijinal kararı tam olarak destekledikleri gerçeğini gizleyemez. Pandeminin başlangıcından bu yana Senato koalisyonu okulları ve kreşleri açık tutma politikasının savunucularından biri oldu. Sonuç, endişe verici derecede yüksek enfeksiyon oranları ve aşırı yüklü hastanelerdir.

Bu arada, Berlin'de 105.000'den fazla kişiye virüs bulaştı; 1.560 kişi öldü. Hafta sonunda, yeni virüs mutasyonu ilk kez Berlin'de tespit edildi ve bu, önceki suştan önemli ölçüde daha bulaşıcı olabilir. Araştırmacılara göre, çocukların virüsün bu yeni varyasyonuna yetişkinlere göre daha duyarlı olduklarına dair ilk göstergeler var, bu da okullar ve kreşler açılırsa riski artırıyor. Son üç günde, Berlin'deki insidans oranı 100.000'de 130.6'dan 191.7'ye yükseldi. Berlin'deki Charité hastanesi kısa süre önce acil durum programını uzattı ve ziyaretleri yasakladı.

Okulların yeniden açılmasının yıkıcı sonuçları en son Berlin-Kreuzberg'deki bir toplum okulunda öğretmen olan Soydan A.'nın trajik ölümüyle kamuoyuna açıklandı. Genç eğitimci, neredeyse kesin olarak hastalığa okuldayken yakalanmıştı. Ancak bu tür olaylar bile hükümet temsilcilerini soğuk bırakıyor.

Müller ve Scheeres, sonuna kadar sorumsuz politikalarını savundu. Her zamanki küstahlığı ve duygusuzluğuyla Scheeres, Tagesspiegel'e protestolara rağmen yeniden açılan karara bağlı kalmasını teşvik eden “epeyce e-posta” aldığını bile söyledi. 

Başlangıçta pazartesiden itibaren yüz yüze öğretime geri dönme planıyla, "ebeveynlerin ve okul yöneticilerinin tam olarak istediği şeyi" yapmıştı.

SPD'li siyasetçi, binlerce öğretmen ve öğrencinin sağlığını ve hayatını riske atacak olan yeniden açılmayı "bilinçli bir karar, iyi düşünülmüş bir karar" olarak nitelendirdi. Sağlığı koruma ihtiyacı ile eğitim hakkı arasında sorumlu bir dengenin kurulması gerektiğini söyledi. Yeşil koalisyon ortağı da aynı şeyi söyledi. 

Şu anda kabul edilen yönetmelikler ayrıca öğrenciler, öğretmenler ve eğitimciler için hiçbir koruma sağlamamaktadır. Ayrıca Senato, mecburi katılımı mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmak istediğine dair hiçbir şüphe bırakmadı.

Editör: TE Bilisim