31 Ağustos'a kadar Kuzey Kutup Dairesi'nde üretilen toplam 244 megaton COdakikada ortalama 697 ton sera gazına eşittir 

Uydu verileri, 2020'nin her dakikasında yaklaşık 700 ton karbondioksitin atmosfere salındığını ortaya koyuyor.

Kuzey Kutup Dairesi orman yangınlarından havaya toplam 244 megaton CO2 püskürdü ve 1 Ocak ve 31 Ağustos arasında dünyanın en kuzey bölgesini sarstı.

Bu, bölge için kaydedilen en yüksek emisyon seviyesidir ve 12 ayda sadece 181 megaton sera gazı üretildiğinde geçen yılki toplamdan üçte bir daha yüksektir.

AB'nin Copernicus Atmosfer İzleme Hizmeti'nden (CAMS) bilim adamları, Kuzey Kutup Dairesi'ndeki orman yangınlarının geçen yılki CO2 emisyon kayıtlarını aştığını ortaya koydu.

Uzaydan alınan günlük görüntüler ve gözlemler, küresel ısınmanın yol açtığı şiddetli yangınların Kanada'nın üçte birinden fazlasına eşdeğer dumanlar oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Orman yangınları öncelikle Rusya'nın Saka Cumhuriyeti ve Sibirya'da yoğunlaştı.

Haziran ayında, Moskova'nın 3,000 mil doğusundaki Verkhoyansk'ta 100.4F (38C) sıcaklık kaydedildi.  

Önceki tahminler, bu tür sıcaklıkların 2100 yılına kadar bölgeye ulaşmayacağını ileri sürdü ve bu da Kuzey Kutup Dairesi'nin beklenenden çok daha hızlı ısındığını gösteriyordu.

Copernicus'tan yapılan bir araştırma, 1950'den 2018'e kadar her Haziran ayında ortalama SIberya sıcaklığının bu yılın 10 ° C'ye kadar daha yüksek olduğunu buldu.

Dünya Meteoroloji Örgütü sözcüsü Clare Nullis, bu haftanın başlarında şunları söyledi: "Bu yıl son derece kötüydü, olağanüstü şiddetliydi."

Bu ısı dalgaları, kış ayları boyunca yeraltında yanan sözde 'zombi yangınları' da dahil olmak üzere, vahşi doğalarda muazzam bir dalgalanmaya karşılık geliyor.

Verilere göre, Kuzey Kutbu yangın mevsiminin zirvesi Temmuz ve Ağustos başlarında gerçekleşti, ancak Saha Cumhuriyeti ve Chukotka, Ağustos ayının sonlarına doğru ortalamanın üzerinde bir yoğunluk yaşadı.

Haziran ve Ağustos ayları arasında, Rusya'nın Doğu Federal Bölgesi'ndeki yangınlar toplamda yaklaşık 540 megaton CO2 yaydı.

Kuzey Kutup dairesi dışında kalan bu alan için rakam, 2003 yılında olan önceki en yüksek toplam emisyonu aşıyor.

AB araştırması ayrıca güneybatı ABD'nin çoğunu, özellikle Kaliforniya'da görülenleri etkileyen orman yangınlarını da inceledi.

Devlet tarihinin en büyük ikinci ve üçüncü alevlerini içeren bu yangınların yıldırımla çıktığı düşünülmektedir. 

CAMS Kıdemli Bilim Adamı ve orman yangını uzmanı Mark Parrington şu yorumda bulundu: 'Haziran ortasından bu yana yüksek aktiviteyle yanan Kuzey Kutbu yangınları, tahmini CO2 emisyonlarına yansıyan ölçek ve yoğunluk açısından 2019'un rekorunu çoktan geride bıraktı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) ECMWF'deki paralel servisimiz tarafından sağlanan iklim verilerinden, bu yaz daha sıcak ve daha kuru koşulların hüküm sürdüğünü biliyoruz.

Bu orman yangını olaylarının ölçeğinin ve yoğunluğunun hava kirliliği açısından atmosfer üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu anlamak için izlememiz hayati önem taşıyor.

Bu aynı zamanda dünyanın her yerindeki bilim adamları, politika yapıcılar ve ilgili kurumlar için yararlı bilgiler sağlıyor. '

Bu arada, güneybatı ABD'nin büyük bir bölgesi, Büyük Göller üzerinden doğuya, Kuzey Atlantik'e doğru hareket eden büyük duman bulutları ile sıcak dalgası koşulları nedeniyle kendi orman yangını sorunlarını yaşıyor.

Özellikle Kaliforniya eyalet tarihindeki en kötü 2. ve 3. yangınlar da dahil olmak üzere yaygın orman yangını faaliyeti yaşamaktadır.

Editör: TE Bilisim