Önümüzdeki hafta, iklim değişikliğine karşı küresel eylemi ilerletmek için Abu Dabi'de üst düzey bir zirve yapılacak. GCC ve Mena İklim Eylemi için Bölgesel Diyalog'a katılan ve görevinden bu yana ilk kez bölgeyi ziyaret eden ABD'nin iklim özel elçisi John Kerry olacak.

Bölgesel Diyalog, bu ay içinde Washington'da yapılacak başka bir iklim zirvesinde gerçekleşecek konuşmaların önemli bir önizlemesini sunacak. Bu toplantı, Emirlikler ve Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu 40 liderin, yaşamlarımızın en önemli zorluklarından biri olan gezegenin sıcaklığındaki milyonlarca insanın yaşamını ve geçim kaynaklarını tehdit eden sürdürülemez bir yükselişe yönelik küresel yaklaşımı yeniden düşünmek için bir araya gelecek. BAE ve Suudi Arabistan'a yapılan davet, Arap ülkelerine ilk kez küresel iklim tablosunda böylesine seçkin bir koltuk verildiğini gösteriyor.

Yenilenebilir enerji

Her iki ülke de karbon emisyonlarını sınırlamak için eşi görülmemiş taahhütlerde bulundu. Emirlikler, yenilenebilir enerjiyi ulusal enerji şebekesinin temel bir parçası olarak yerleştiriyor, emisyonları 2030 yılına kadar çeyrek kesmeyi hedefliyor ve BAE'nin kaydolan ilk Körfez ülkesi olduğu Paris Anlaşmasının bölgesel bir şampiyonu haline geldi.

Bu liderlik rolü, sıcaklığın aşırı ve suyun değerli olduğu bir bölgede yaşamanın gerçekliğini yansıtıyor. Emirlikler'de iklim değişikliği uzun zamandır tüm küresel toplulukla birlikte mücadele edilmesi gereken acil bir sorun olarak görülüyor. Örneğin 2019 BM İklim Eylem Zirvesi, 60'tan fazla ülkenin, 90 büyük şirketin ve 100 şehrin 2050'ye kadar karbon nötrlüğünü elde etmeyi kabul ettiğini gördü. Ancak bu taahhütler bile, günlük olarak meydana gelen zararı tersine çevirmek için yeterli değil.

Yine de, yeterli eylem düzeylerinin yalnızca daha evrensel farkındalık ve katılımın yanı sıra ona yönelik gerekli mali destek düzeylerini takip edeceği söylenebilir. Bazıları için mesaj hala yerine getirilmiyor.

Bu nedenle iklim zirveleri gereklidir. 

Karşılaştığımız fırsatları ve zorlukları vurgulamaya devam etmek ve sohbetin kapsayıcı bir çerçeveye oturtulmasını sağlamak. Örneğin BAE, iklim eylemini her zaman ekonomisini büyütmek ve çeşitlendirmek ve gelecek nesil için iş yaratmak için bir fırsat olarak görürken, aynı zamanda küresel bir soruna pratik çözümler sunmaya da katkıda bulundu. Kasım ayına ve Glasgow'daki Cop26 toplantısına da ileriye bakıyor ve burada bu işbirliği ruhunu genişletiyor.

Bu arada, Abu Dabi'ye gelerek ve BAE ve Suudi Arabistan'ı bu ay Washington'daki toplantıya davet ederek, Kerry ve Başkan Joe Biden, ABD'nin iklim eylemine ve gerçek bir işbirliği için bir platform oluşturulmasına odaklandığını da gösteriyor.

Editör: TE Bilisim