Karadağ polisi, Ortodoks Kilisesi liderinin yemin törenine yönelik protestolar sırasında göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bombalar kullandı.

Karadağ'da çevik kuvvet polisi, yolları kapatan ve Sırp Ortodoks Kilisesi'nin yeni liderinin atanmasına karşı çıkan protestocularla çatıştı. Şiddete rağmen kilise törenin planlandığı gibi devam edeceğini söyledi.

Devlet yayın kuruluşu RTCG'nin bildirdiğine göre, polis Pazar sabahı Cetinje şehir merkezindeki bir mitingi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve sersemletici bombalar kullandı.

Protestocular Metropolitan Joanikije'nin yerel bir manastırda göreve başlamasını engellemek istediler.

Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Sekreteri Ivan Vujoviç, mitingde hazır bulunan partinin onursal lideri ve eski meclis başkanı Ranko Krivokapiç'in bir polisin sersemletme bombasıyla hafif yaralandığını söyledi.

Başbakan Zdravko Krivokapiç'in ofisi Vijesti gazetesine verdiği demeçte, memurlara bir Molotof kokteyli fırlatıldığını söyledi. Ancak Cetinje belediye başkanı bunu yalanladı.  

Cumartesi günü, protestocular ülkenin başkenti ve en büyük şehri Podgorica ve Budva'dan Cetinje'ye giden yollarda lastik, beton blok ve taş kullanarak trafiği kapattılar. Pazar günü, polis ayrılmaları için pazarlık yapmaya çalışırken barikatı ateşe verdiler.  RT© Stevo Vasiljevic/Reuters

Joanikije, selefi Amfilohije'nin Covid-19'dan ölmesinin ardından Mayıs ayında Karadağ'daki Sırp Ortodoks Kilisesi'ne liderlik etmek üzere seçildi.

Joanikije'nin muhalifleri daha önce Cumartesi günü Cetinje'de polisle çatışırken, piskoposun destekçileri Podgorica'da yürüyüş yaptı. Protestocular polise taş attı ve Çetinje'nin ana manastırının etrafındaki güvenlik çitini yıkarak “Burası Karadağ” ve “Burası Sırbistan değil ” diye bağırdıRT© Stevo Vasiljevic/Reuters

Karadağ 2006 yılında Sırbistan'dan ayrıldı, ancak ülkenin 630.000 kişilik nüfusunun yaklaşık üçte biri, Belgrad ile güçlü bağları olan etnik Sırplar olarak tanımlanıyor.

Karadağlıların çoğunluğu, milliyetçilerin ülkenin egemenlik ve bağımsızlık mücadelesini baltaladığını söylediği Sırp Ortodoks Kilisesi'nin üyeleri. 

Editör: TE Bilisim